Η θετική διέξοδος

Διαπίστωση πρώτη: Η νοσηρή περιρρέουσα ατμόσφαιρα της σκανδαλολογίας πλήττει το σύνολο του πολιτικού συστήματος, απαξιώνει πολιτική και πολιτικούς. Διαπίστωση δεύτερη: Η φράση «όλοι τα ίδια σκ… είναι», που εκστόμισε τηλεοπτικός σταρ, είναι προδήλως ισοπεδωτική και επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Διαπίστωση τρίτη: Οι κυβερνώντες, παγιδευμένοι μέσα στην «εικόνα» που κατασκεύασαν ως αντιπολίτευση, αρνούνται να κατανοήσουν το αυτονόητο, ότι η εξουσία διαφθείρει και, ως εκ τούτου, κάθε τόσο κάποιος παράγοντας της κρατούσας κατάστασης θα μπαίνει στο στόχαστρο των ΜΜΕ δίκαια, όχι άδικα. Διαπίστωση τέταρτη: Η διακυβέρνηση που κρίνεται από την ηθική των στελεχών της και όχι από την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της είναι μια διακυβέρνηση καταδικασμένη να αποτύχει…

• Ποια είναι η θετική διέξοδος; Πρώτον, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής να εμμείνει στη γραμμή της… μηδενικής ανοχής στη διαφθορά, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, γιατί η συγκάλυψη της διαφθοράς τη μεγιστοποιεί. Δεύτερον, ο κ. Καραμανλής, αφού αποδεχθεί ότι η διαφθορά δεν έχει κομματικό χρώμα, να επιδιώξει την καταπολέμησή της συναινετικά με την αντιπολίτευση, δηλαδή από κοινού να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο κανόνων. Τρίτον, η κρατούσα κατάσταση θεωρητικά και πρακτικά να υιοθετήσει τις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, κατανοώντας ότι «τα δικά μας παιδιά», έχοντας την κομματική προστασία, διολισθαίνουν με… άνεση στο μονοπάτι του κακού, όπως και «τα δικά μας συμφέροντα». Από εκεί και πέρα, μια κυβέρνηση που προωθεί αποτελεσματικές πολιτικές, που έχει συνδιαμορφώσει με την αντιπολίτευση το πλαίσιο κανόνων για τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την καταπολέμηση της διαφθοράς, θα έχει ήσυχη τη συνείδησή της και θα σταματήσει να είναι όμηρος των αναπόφευκτων ατασθαλιών ορισμένων στελεχών της.

• Και κάτι για την αξιωματική αντιπολίτευση. Καλά θα κάνουν εκεί στο ΠΑΣΟΚ ορισμένοι να μην τρίβουν τα χέρια τους από χαρά. Μια αντιπολίτευση που στηρίζεται στη σκανδαλολογία για να πάρει την εξουσία, κατά κανόνα, πέφτει με τη σκανδαλολογία. Άρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στρέψει την προσοχή του στη διαμόρφωση και παρουσίαση της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης της χώρας. Και όχι στην αποκάλυψη σκανδάλων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κλείσει τα μάτια στις αποδεδειγμένες περιπτώσεις διαφθοράς των κρατούντων.


Σχολιάστε εδώ