Ανακατεύει την τράπουλα

Μέχρι τότε, κατά τον ίδιο συνεργάτη του, «θα ακούει, θα δέχεται εισηγήσεις και προτάσεις, θα σχεδιάζει, θα παρακολουθεί και μόλις ο προϋπολογισμός ψηφιστεί, τότε θα κάνει τις κινήσεις στις οποίες θα έχει καταλήξει».

Το ζήτημα, βέβαια, είναι κατά πόσον ως τις αρχές του 2006 είναι και ο Καραμανλής και η κυβέρνηση σε θέση να ελέγξουν χωρίς σοβαρότατες απώλειες και κλυδωνισμούς με αβέβαια αποτελέσματα το άκρως αρνητικό κλίμα που έχει ήδη διαμορφωθεί και το οποίο θα συνεχιστεί. Άλλωστε, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι έρχεται «νέος γύρος» από το σύστημα των «νταβατζήδων», μετά την επαναληφθείσα θέση του Καραμανλή να μην έρθει σε συναλλαγή και συνδιαλλαγή μαζί τους.

Και οι φόβοι πως το κλίμα δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί είναι διάχυτοι, ακόμα και μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, για να μην πούμε κυρίως στην ΚΟ, όπου συνεχίζουν να κυριαρχούν η οργή, η αβεβαιότητα, η απογοήτευση, γενικά ένα κλίμα εκρηκτικό. Έτσι κι αλλιώς τα «φάρμακα» που σκοπεύει ο πρωθυπουργός να χρησιμοποιήσει προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας, με μόνο ελπιδοφόρο τον:

• Ενδελεχή και εξονυχιστικό έλεγχο «βίου και πολιτείας» όλων των κρατικών αξιωματούχων, συμβούλων, διοικητών, μελών ΔΣ. Κάθε εμπλεκόμενος στη διαχείριση εξουσίας και χρήματος θα περάσει από κόσκινο, ήταν η χαρακτηριστική φράση που μας ειπώθηκε από έναν συνεργάτη του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού. Αυτός ο έλεγχος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ως το τέλος του χρόνου.

Είναι χαρακτηριστικό του εκρηκτικού και μόλις ελεγχόμενου κλίματος στην ΚΟ της ΝΔ και το γεγονός ότι, αν και οι βουλευτές εκφράζουν ικανοποίηση για τη δημόσια παρέμβαση του Καραμανλή την περασμένη Τρίτη, επισημαίνουν πως «περιμέναμε και έργα, όχι μόνο λόγια, τα λόγια πια δεν αρκούν»…

Σημειώνεται πως τάραξε κυριολεκτικά τα νερά και (κυρίως) εντός της ΝΔ το πρωτοσέλιδό μας της περασμένης Κυριακής, με το οποίο επισημαίναμε την απουσία του πρωθυπουργού από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, μια απουσία που είχε πάρει τις διαστάσεις «παραίτησης». Προκάλεσε όχι απλώς αίσθηση, αλλά και αντιδράσεις, πολλές και ποικίλες, στην κατεύθυνση άσκησης πίεσης στον Καραμανλή προκειμένου «να παρέμβει επιτέλους».

Αλλά, όπως προαναφέραμε, η δημόσια παρέμβασή του θεωρήθηκε ανεπαρκής. Δεκάδες βουλευτές απευθύνονται σε «καραμανλικούς» υπουργούς και τους «βομβαρδίζουν» με παράπονα και διαπιστώσεις του τύπου «φτάσαμε στον πάτο», «ο Καραμανλής κοντεύει να χάσει τον έλεγχο», «γιατί συνεχίζεται η απραξία;», «δεν πάει άλλο, η κατάσταση έχει ξεφύγει», «γιατί ο Καραμανλής δεν παίρνει αποφάσεις;», «είσαστε άχρηστοι;», απαιτούν άμεσες κινήσεις και όχι παραπομπή κρίσιμων πρωτοβουλιών στις ελληνικές καλένδες της ιδιόμορφης απραξίας και «αφασίας».

Επίσης, πολλοί βουλευτές μεταφέρουν ένα άκρως αρνητικό κλίμα από τις επαρχίες και τις εκλογικές τους περιφέρειες, στις οποίες πλέον το σκέφτονται πολύ να πάνε. Και μάλιστα εδώ εμφανίζεται το οξύμωρο φαινόμενο, να βοούν τα ΜΜΕ για χαριστικές προσλήψεις «γαλάζιων παιδιών» και οι οπαδοί και ψηφοφόροι της ΝΔ να εκφράζουν αγανάκτηση και για την εγκατάλειψη, όπως ισχυρίζονται, των δικών τους ανθρώπων!

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις


Το κλίμα της τελευταίας περιόδου αποτυπώνεται και σε δημοσκοπήσεις που έχει στη διάθεσή του ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με αυτές, δεν προκύπτει μεν αντιστροφή του πολιτικού κλίματος, ούτε σημαντικός επηρεασμός του κόσμου από το νοσηρό κλίμα της τελευταίας περιόδου, ωστόσο εμφανίζονται ανησυχητικά για την κυβέρνηση μηνύματα, τα οποία, αν παγιωθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το εξής πολύ ενδιαφέρον εύρημα δημοσκόπησης:

• Το 2004 η ΝΔ κέρδισε το 10% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2000. Από αυτό το 10%, το 50% παραμένει στη ΝΔ, το 25% επανακάμπτει στο ΠΑΣΟΚ και το υπόλοιπο 25% έχει μετακινηθεί στον χώρο των αναποφάσιστων.

Αν αλλάξει αυτό το ευνοϊκό για τη ΝΔ ισοζύγιο διαρροών με το ΠΑΣΟΚ, τότε πράγματι θα είναι όχι μόνο ένα πολύ ηχηρό καμπανάκι για την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, αλλά θα έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και η ανάκαμψη θα είναι πολύ δύσκολη…

Νέος γύρος «νταβατζήδων»…


Παρά τις κάποιες επικοινωνιακές «ανάσες» που έδωσαν τις αμέσως προηγούμενες ημέρες τα ελεγχόμενα από τους «νταβατζήδες» ΜΜΕ, όλα δείχνουν πως το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει νέος γύρος αντικυβερνητικού ντελίριου με υπαρκτές ή κατασκευασμένες αποκαλύψεις. Άλλωστε, η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στα ΜΜΕ, με την επαναφορά του «βασικού μετόχου», το νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση στα ΜΜΕ, τις αδειοδοτήσεις κ.λπ. θεωρείται σίγουρο ότι θα ενεργοποιήσει ξανά επιθέσεις και όξυνση της αντιπολιτευτικής συμπεριφοράς.

Πάντως, στην κυβέρνηση υπάρχει η κυρίαρχη εκτίμηση ότι στο όλο παιχνίδι εμπλέκεται και ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει και μεταξύ των ΜΜΕ και η απαίτηση και των δύο αντιμαχόμενων «παρατάξεων» να έχουν την κυβερνητική εύνοια. Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη δεν διστάζουν να κάνουν λόγο ακόμα και για εμφύλιο των «βαρόνων» των καναλιών και συγκροτημάτων, στον οποίο θα επιχειρηθεί να εμπλακούν όλοι οι παράγοντες του δημόσιου βίου και της πολιτικής ζωής της χώρας. Και εκτιμούν πως ο πόλεμος το επόμενο διάστημα θα προσλάβει «άγριες» διαστάσεις.

Ο ένας πόλος της αντιπαράθεσης, πάντως, το συγκρότημα του ALPHA, επιχειρεί να διαβεβαιώσει ότι η πολιτική του δεν επηρεάζεται από αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά υπαγορεύεται από αμιγώς δημοσιογραφικά κριτήρια.

Σε συνάντηση-γεύμα του ιδιοκτήτη του συγκροτήματος Δημ. Κοντομηνά με τα στελέχη του ALPHA, το μεσημέρι της Τρίτης, με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής και λίγο πριν ταξιδέψει στο εξωτερικό, τους είπε πως «εμείς δεν κάνουμε ούτε αντιπολίτευση, ούτε συμπολίτευση, δεν στηρίζουμε ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε τη Ν.Δ., βγάζουμε και θα συνεχίσουμε να βγάζουμε όλα τα στοιχεία που έχουμε για οποιονδήποτε».

Πάντως, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι ο ALPHA και επιλεκτική αντιπολίτευση κάνει και την Ντόρα στηρίζει. Και επικαλούνται διάφορα ρεπορτάζ, αλλά και θέσεις που παίρνει το δελτίο ειδήσεων. Και αναμένουν ένταση της αντιπολιτευτικής τακτικής με επιλεκτικά «χτυπήματα»…


Σχολιάστε εδώ