Αλλάζουν όλα στον Πειραιά…

Από την πρώτη στιγμή που ο πειραιώτης βουλευτής ανακοίνωσε ότι έθεσε εαυτόν εκτός ΝΔ, αυτά που έγιναν στον Πειραιά και κυρίως βέβαια στο νεοδημοκρατικό «στρατόπεδο» δεν έχουν προηγούμενο.

Κατ’ αρχάς εκείνο που εξέπληξε τους Νεοδημοκράτες και γέμισε αγανάκτηση τους οπαδούς του Μαντούβαλου ήταν ότι η ηγεσία της ΝΔ έδειξε πως ήθελε να… ξεφορτωθεί τον βουλευτή της.

Δηλαδή «άδειασε» τον βουλευτή που σχεδόν ανέβασε κατά 50% την εκλογική του δύναμη στον Πειραιά σε μία τετραετία και που όλοι ήξεραν ότι είχε τον τρόπο να ελίσσεται και να καταφέρνει πάντα εκείνο που θέλει. Αυτήν τη φορά, όμως, δεν τα κατάφερε. Έπεσε σαν… ώριμο φρούτο είτε από δολοπλοκίες πειραιωτών εσωκομματικών πολιτικών αντιπάλων του, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, είτε επειδή δεν είχε επαρκείς εξηγήσεις για τα γεγονότα που τον ενέπλεξαν στο παραδικαστικό κύκλωμα.

Η ουσία, πάντως, είναι ότι από τις αρχές τις εβδομάδας ο Π. Μαντούβαλος δεν ανήκει στη ΝΔ. Βουλευτής, όμως, παραμένει παρά την «υπόδειξη» του Β. Μεϊμαράκη να παραιτηθεί και να δώσει την έδρα του (η οποία ανήκει, όπως λέχθηκε, στο κόμμα και όχι στον βουλευτή) στον πρώτο επιλαχόντα που εν προκειμένω είναι ο Γιώργος Σαββόπουλος.

Ενώ λοιπόν οι Νεοδημοκράτες του Πειραιά ήταν μεν απορημένοι και προβληματισμένοι με την εξέλιξη και άλλοι έλεγαν πως κάπου έπρεπε να γίνει η κάθαρση στο κόμμα, ανεξάρτητα από το ποιοι θα έπρεπε να βγουν… στη σέντρα, οι συνεργάτες του Μαντούβαλου έβριζαν… θεούς και δαίμονες, απειλούσαν τους πάντες και έλεγαν πως ζουν μόνο για να πάρουν… εκδίκηση από εκείνους που… έσκαψαν τον λάκκο του «βουλευτή τους».

Μάλιστα το ίδιο απόγευμα και μέχρι αργά το βράδυ κάποια στελέχη του γραφείου του βουλευτή πήγαν σε παρακείμενο εστιατόριο και ορκίζονταν πως δεν πρόκειται να… δουν άσπρη μέρα τα «καλά παιδιά» του Καραμανλή στην πόλη.

Μία λέξη άκουγες εκείνο το απόγευμα στους κύκλους των Μανιατών, από τους οποίους προέρχονται τόσο ο Μαντούβαλος όσο και οι Μιχαλολιάκος, Μελάς και Αγραπίδης: «Γδικιωμός»! Δηλαδή εκδίκηση! Αυτό, όμως, θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για τον Πειραιά και θα πρέπει να το σκεφτούν καλά όσοι αποφασίσουν να προχωρήσουν την… κόντρα.

Ωστόσο, αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για τους οπαδούς του Μαντούβαλου που πρέπει να τονίσουμε ότι από όλους τους βουλευτές του Πειραιά είναι ο μόνος που έχει τόσο μεγάλο «σκληρό πυρήνα» ψηφοφόρων, οι οποίοι είναι έτοιμοι να τον ακολουθήσουν παντού.

Ο Πέτρος Μαντούβαλος, λοιπόν, δεν είναι τυχαίος. Είναι γεγονός ότι είχε ταχύτατη ανέλιξη, αλλά αυτό δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα γνωριμιών και σχέσεων. Ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και οργάνωσης. Ο ίδιος είναι συγκεντρωτικός, αεικίνητος και έχει τον τρόπο να κρατάει «ζεστούς» και σε εγρήγορση τους πολιτικούς του φίλους. Είναι ίσως το πλέον αμφιλεγόμενο πρόσωπο στον Πειραιά τα τελευταία χρόνια. Έχει φανατικούς υποστηρικτές, αλλά και ορκισμένους αντιπάλους. Και είναι γεγονός ότι πολλοί τον περίμεναν χρόνια… στη γωνία.

Όπως περίμενε ίσως και αυτός κάποιους άλλους. Μόνο που δεν πρόλαβε… Όμως έχει… ράμματα, όπως λέγεται, για τη γούνα πολλών. Και κυρίως συμπατριωτών του που τώρα αισθάνονται ότι… μπορεί να έρθει και η σειρά τους. Γιατί ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής τώρα δεν θα κάνει τίποτα. Θα «χτυπήσει» όμως, όπως λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα, στον κατάλληλο χρόνο και εκεί που δεν θα το περιμένει κανείς.

Γι’ αυτό γράφουμε ότι ο μεγάλος χαμένος από αυτήν την υπόθεση θα είναι ο Πειραιάς. Γιατί ο Μαντούβαλος ως Μανιάτης «κρατάει… μανιάτικο» που λέει και ο λαός μας το γεγονός και δεν θα μείνει με… σταυρωμένα χέρια.

Οι δικοί του άνθρωποι σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνουν ότι «άρχισε πόλεμος». Μόνο που ο… εχθρός είναι εντός των (νεοδημοκρατικών) τειχών… Πρώτος στόχος του Μαντούβαλου, σύμφωνα με όσα έχουν… ακουστεί μέχρι τώρα είναι ο Χ. Αγραπίδης! Ο βουλευτής θεωρεί, σύμφωνα με άριστες πληροφορίες μας, ότι το… σενάριο του «στραπατσαρίσματός» του ξεκίνησε το καλοκαίρι στη Μύκονο, όπου ο δήμαρχος είχε συχνές συναντήσεις (και συζητήσεις κατ’ ιδίαν) με τον Αλέξη Κούγια. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να δούμε τον Π. Μαντούβαλο και υποψήφιο δήμαρχο!

Είτε όμως κατέβει είτε όχι, οι οπαδοί του και όσοι Νεοδημοκράτες επηρεάζονται απ’ αυτόν δεν πρόκειται να στηρίξουν τον Χ. Αγραπίδη. Αυτό έχει προβληματίσει τη Ρηγίλλης όπου -σύμφωνα με πληροφορίες μας- έχει ωριμάσει η ιδέα να μην πάει η ΝΔ με υποψήφιο τον σημερινό δήμαρχο, αλλά με άλλον, άφθαρτο και χωρίς «βαρίδια». Σε αυτήν την περίπτωση υποψήφιος της ΝΔ θα είναι ο σαμιώτης δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς! Ανεξάρτητα από το αν θα δώσει τελικά σε άλλον το «χρίσμα» η ΝΔ, στον συνδυασμό του Χ. Αγραπίδη επικρατεί… παγωμάρα… Πολλοί μάλιστα από τους συμβούλους του θεωρούν περίπου αδύνατον ότι μπορούν να ξανακερδηθούν οι εκλογές! Υπάρχει κλίμα έντονης ηττοπάθειας και ήδη πολλοί περιμένουν να… καταλαγιάσουν τα πράγματα, να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να αποφασίσουν τι θα κάνουν και πού θα προσανατολισθούν. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα Διαμερίσματα. Ενδεικτική είναι η μεγάλη συμμετοχή κόσμου στη συγκέντρωση που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα το βράδυ ο ανεξαρτητοποιηθείς από τον συνδυασμό του δημάρχου πρόεδρός του Γ. Μαστρονικόλας, ο οποίος βέβαια δεν έχει σχέση ούτε με τους Μανιάτες ούτε με τον Μαντούβαλο.

Στην… αντίπερα όχθη, το ΠΑΣΟΚ Πειραιά παρακολουθεί με φαινομενική ψυχραιμία τα γεγονότα. Η «γραμμή» είναι να μη μιλήσει και να μη σχολιάσει κανένας τα τεκταινόμενα στον κυβερνητικό χώρο και να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι. Να μη φανεί ότι υπάρχει κλίμα ευφορίας, αλλά αντιθέτως, να διαρρέεται κλίμα σκεπτικισμού για το «πόσο έχουν τραυματίσει την πολιτική ζωή στον Πειραιά τα κυβερνητικά στελέχη».

Ωστόσο, ο Π. Φασούλας δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα κατέβει. Όπως διαρρέεται από το περιβάλλον του, περιμένει να τον καλέσει ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου και θα δεχθεί μόνο να είναι υποψήφιος στην Αθήνα! Βέβαια οι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά θεωρούν πως πλέον όποιον και αν κατεβάσει υποψήφιο η Χ. Τρικούπη, θα πάρει τον δήμο! Γιατί ο Π. Μαντούβαλος είτε κατέβει υποψήφιος είτε όχι θα κάνει ζημιά είτε στον Αγραπίδη (τον οποίον οι οπαδοί του δεν θέλουν να τον βλέπουν ούτε σε… φωτογραφία) είτε στον Αυτιά, αν είναι τελικά αυτός ο… εκλεκτός της ΝΔ. Για τον λόγο αυτόν θεωρούν περίπου δεδομένο ότι ο δήμος Πειραιά μετά οκτώ χρόνια θα… ξαναγίνει «πράσινος».

Ο μεγάλος, όμως, χαμένος από την κατάσταση που διαμορφώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την ανεξαρτητοποίηση-αποπομπή του Π. Μαντούβαλου από τη ΝΔ επαναλαμβάνουμε ότι θα είναι ο Πειραιάς. Γιατί τα «μαχαιρώματα» ένθεν και ένθεν που θα ακολουθήσουν θα δημιουργήσουν εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην πόλη και αντί να προσπαθούν όλοι για την προάσπιση των συμφερόντων της, θα κοιτάνε πώς ο ένας να βγάλει το μάτι του άλλου! Το ίδιο θα γίνει και με τους δημάρχους.

Δεν θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα είναι ο πλέον κατάλληλος για να βοηθήσει τον Πειραιά και να τον αναδείξει, αλλά εκείνος που θα εκμεταλλευθεί τους εσωκομματικούς καβγάδες της ΝΔ. Δηλαδή τα προγράμματα, οι ιδέες και οι προοπτικές για τον Πειραιά θα… πάνε περίπατο… Έτσι, η ήδη τραυματισμένη πόλη ούτε και τώρα θα έχει προοπτική…

Να σημειώσουμε, τέλος, εκείνο που υπογράμμιζαν προχθές παλαιοί πειραιώτες πολιτικοί, που ανέφεραν πως η ιστορία με τον Μαντούβαλο θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για… «απομανιατοποίηση» της πολιτικής ζωής της πόλης, αφού οι δημόσιες απαντήσεις κάποιων βουλευτών της ΝΔ στις αιχμές Μαντούβαλου δείχνουν πως τα μαχαίρια είναι… ακονισμένα και πως η τελική σφαγή δεν θα αργήσει.

Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια δεν πρόκειται να μείνει κανένας… αλώβητος. Άλλωστε, όταν κάποιοι στον Πειραιά λέγανε όλη την περασμένη εβδομάδα ότι ο Μαντούβαλος «θα πάρει και άλλους μαζί του», αυτό εννοούσαν. Άρα οι αλλαγές είναι προ των πυλών και αυτό ίσως φανεί πολύ σύντομα…


Σχολιάστε εδώ