XΡΗΜΑτιστήριο

Ελαφρά ανοδικές τάσεις επικράτησαν στο χρηματιστήριο την προηγούμενη Δευτέρα, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να ενισχύεται κατά 0,26% στις 3.340,63 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 135,1 εκατ. ευρώ. O FTSE/ASE 20 κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,05%, ο FTSE/ASE Mid 40 σημείωσε απώλειες 0,31%, ενώ ο FTSE/ASE Small Cap 80 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,91%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με τους επενδυτές να προχωρούν σε τοποθετήσεις κυρίως στη μικρή κεφαλαιοποίηση και τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται οριακά κατά 0,01%. Κέρδη για τις μετοχές Τράπεζα Κύπρου +6,98%, Cosmote +1,40%, ΑΕΓΕΚ +3,90% και απώλειες για την Εθνική 0,69% στα 31,78 ευρώ. Την Τετάρτη επικράτησαν έντονα πτωτικές τάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 1,92% στις 3.276,81 μονάδες και η αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 288 εκατ. ευρώ. Στη Σοφοκλέους, λόγω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, κυριάρχησαν οι ρευστοποιήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς προκειμένου να κατοχυρωθούν βραχυχρόνια κέρδη. Την επομένη, παρά τον θετικό απόηχο των κερδών της Wall Street, ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε κατά 0,32% στις 3.266,41 μονάδες, ενώ οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις κερδών, κυρίως στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Τελικά ο φετινός Οκτώβρης, τουλάχιστον χρηματιστηριακά, δεν φαίνεται να μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις! Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι ήταν ο μήνας των περισσότερων κραχ.

Από τη στιγμή που οι πολιτικά υπεύθυνοι απαλλάχθηκαν με φωτογραφικές ρυθμίσεις, ό,τι και να πούμε για τους διοικητικά συνυπεύθυνους είναι περιττό. Αναφερόμαστε στη δίκη της ΔΕΚΑ, η οποία, αν και αναβλήθηκε δύο φορές για παρέλευση ωραρίου, τελικά ξεκίνησε για να αναβληθεί ξανά λόγω ασθένειας του γνωστού μας από τη θητεία του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κ. Καλία!

Όταν μέσα σε 19 μήνες διακυβέρνησης προλαβαίνεις και αλλάζεις τρεις προέδρους, άντε μετά να περάσεις την πολιτική σου! Αναφερόμαστε στο ίδρυμα ΕΘΙΑΓΕ.

Από την αναφορά του κ. Αλογοσκούφη σχετικά με τα μερίσματα των εισηγμένων εταιρειών, κρατάμε ότι «…είναι υποχρεωμένες να αποδίδουν το μέρισμα την εποχή που πρέπει…»! Για να δούμε αν αυτό θα ισχύσει ισότιμα για όλους.

Απ’ ό,τι φαίνεται η κύπρια υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζας πιάστηκε στη «φάκα» που πήγε η ίδια να στήσει! Με συμβουλάτορες τη γνωστή δημοσιογράφο -μεσάζοντα με τις πολλές εταιρείες, αλλά και τον προϊστάμενο-μασόνο, με τη βίλα στα βόρεια προάστια, τι περίμενε άραγε; Αναφερόμαστε στις πληροφορίες που από κοινού παρείχαν στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», ημερομηνίας 16/11/05, και οι οποίες δημιούργησαν μέγα θέμα. Σύμφωνα λοιπόν με την υπάλληλο, σελ. 54 «… Το 1999 μιλούσε με τον εγκέφαλο της παρατράπεζας κ. Βασίλειο Τσιτσιρίγκο… είχε τσακωθεί αρκετές φορές τηλεφωνικά… προχωρούσε στο κλείσιμο του λεγόμενου αέρα… τακτοποιούσε τους λογαριασμούς με την Αγροτική… δεν διέθετε τους λεγόμενους κόκκινους κωδικούς…». Δηλαδή η εν λόγω κυρία της Αγροτικής Τράπεζας, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχεται ότι είχε μεταφερθεί στην Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ με σκοπό μεταξύ άλλων: 1) Να παρακολουθεί τους χρηματιστηριακούς κωδικούς των πελατών, 2) να επικοινωνεί και να διακανονίζει τα χρηματικά τους υπόλοιπα, 3) να προχωρεί στο κλείσιμο του αέρα, εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία των κόκκινων κωδικών! Καλά, κυρία μου, δεν γνωρίζετε ότι πρώην συνάδελφοί σας κατηγορούνται για τη ζημιά που υπέστη η εταιρεία από τους κόκκινους κωδικούς; Ναι, αναφερόμαστε σε αυτούς τους χρεωστικούς κωδικούς που γνωρίζατε, παρακολουθούσατε, ενημερώνατε, αλλά δεν κάνατε τίποτα για να κλείσουν, γιατί άραγε; Κάποιος να παρέμβει, ρε παιδιά…

Όταν, τόσο οι ξένες επιτροπές κεφαλαιαγοράς όσο και η επιτροπή εποπτείας της ΕΚΤ, ζητούν ελέγχους και διερευνούν τις δραστηριότητες των Hedge Funds, εμείς εδώ αναζητούμε άνευ όρων συνεργασίες!

Αντικατάσταση των κάθε είδους προνομίων και φορολογικών απαλλαγών με εξωλογιστικό και προκαθορισμένο ποσοστό κερδών; Ναι μεν, αλλά… Πάντως συμφωνούμε και επαυξάνουμε με το ενιαίο σύστημα λογιστικής αποτίμησης χρηματοπιστωτικών μέσων με βάση την τρέχουσα αξία!

Φαίνεται ότι για κάποιους δικαστές οι αποφάσεις συναδέλφων τους, που ζητούν την ύπαρξη εγγράφων ως αποδεικτικών στοιχείων για την κατάρτιση χρηματιστηριακών παραγγελιών, δεν έχουν καμία αξία! Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την ύπαρξη τουλάχιστον μίας εφετειακής απόφασης, τριών προερχόμενων από Μονομελή Πρωτοδικεία, μίας από Πολυμελές και άλλων τόσων από Ειρηνοδικεία; Πάντως ο υπέρ πάντων αγώνας δίνεται στον Άρειο Πάγο, εκεί όπου εκκρεμεί η πρώτη απόφαση για την ετήσια παραγραφή χρεών!

Ο φόβος των υποψήφιων αγοραστών από την κυβερνητική επιδρομή κατά της αγοράς ακινήτων, οδήγησε σε στρεβλώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αύξηση 2,8% σε ό,τι αφορά τον όγκο κατέγραψε η συνολική οικοδομική δραστηριότητα στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου!

Είναι δυνατόν, για χρέη προς δήμους, να εκποιούνται περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ; Είναι δυνατόν μια εισηγμένη εταιρεία να μη λαμβάνει φορολογική ενημερότητα; Ποια είναι η θέση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το θέμα; Και όλα αυτά, ενώ έχει ανοίξει η δικαστική υπόθεση της ύποπτης ανάθεσης έργου για την οποία έχουμε ως χώρα καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τι σας λέγαμε για κάποιες κακές συνήθειες φορέων και οργανισμών; Αν είναι δυνατόν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού να μην έχει νομική εκπροσώπηση στο Εφετείο κατά του ΣΕΣΜΕ!

Παρά τα παράπονα του προέδρου του ΣΜΕΧΑ για τη στήλη μας, εμείς δεν παύουμε να στηρίζουμε το δίκαιο αίτημά τους για τη διατήρηση του Τ+3. Κύριε Μωραϊτάκη, είμαστε μαζί σας στις μάχες που δίνετε για την επιβίωση των μικρών ΑΧΕΠΕΥ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ως θεσμοθετημένο όργανο έχετε το δικαίωμα να ζητάτε στοιχεία σχετικά με τις δραστηριότητες ιδιώτη επενδυτή!

Όταν οι προμήθειες για τη διαδικασία των μετοχοποιήσεων ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ, όλοι αντιλαμβανόμαστε τα συμφέροντα που διακυβεύονται και το μέγεθος της συνδιαλλαγής που λαμβάνει χώρα. Citigroup και Εθνική Τράπεζα κάποιες εξ αυτών.


Σχολιάστε εδώ