Χρηματιστηριακός καβγάς

Η ίδρυση παραρτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των Αθηνών στη Θεσσαλονίκη, με μεταφορά σε αυτήν των αρμοδιοτήτων ελέγχου και αξιολόγησης των στοιχείων των εταιρειών της Βόρειας Ελλάδας, ήταν χρόνιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου της συμπρωτεύουσας.

Ο Σημίτης το είχε υποσχεθεί χωρίς να το προχωρήσει. Ο Καραμανλής το υποσχέθηκε και έδωσε εντολή να ετοιμαστεί το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία της αποκεντρωμένης επιτροπής.

Το προεδρικό διάταγμα καταρτίστηκε, χωρίς ωστόσο να ικανοποιεί τους τοπικούς φορείς, καθώς όλες οι ουσιαστικές αρμοδιότητες παρέμεναν στην Αθήνα, ενώ στην επιτροπή της Θεσσαλονίκης μεταφέρονταν ασήμαντες διεκπεραιώσεις γραφειοκρατικού περιεχομένου. Στην αντίδρασή τους ο Καραμανλής έδωσε νέα εντολή να ικανοποιηθεί η Θεσσαλονίκη.

Έτσι, στο νέο σχέδιο προεδρικού διατάγματος προβλέπεται η δημιουργία Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Θεσσαλονίκης με διοικητικό συμβούλιο που θα απαρτίζεται κυρίως από εκπροσώπους των τοπικών οικονομικών φορέων και με καθοριστικές αρμοδιότητες.

Εκεί άρχισαν οι κόντρες για το ποιος θα καταλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, την οποία διεκδικεί ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Βαγγέλης Μάργαρης.

Οι αντίπαλοί του προσπαθούν να αποτρέψουν την τοποθέτησή του, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «συνεργάτη του ΠΑΣΟΚ», καθώς είχε τοποθετηθεί στη θέση που κατέχει επί της διακυβέρνησης των «πράσινων».

Ο ίδιος υποστηρίζει πως υπήρξε παλιός ΟΝΝΕΔίτης, πως πήρε τη θέση με αξιοκρατικά κριτήρια και πως… προεκλογικά βοήθησε τη Νέα Δημοκρατία, «καρφώνοντας μυστικά» για τα χρηματιστηριακά παιχνίδια των «πράσινων», τα οποία αξιοποιήθηκαν σε ερωτήσεις κ.λπ.

Την προηγούμενη εβδομάδα η σύγκρουση είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της με αποτέλεσμα οι Θωμαδάκης – Καπράλος να έρθουν στην πόλη για να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Λέγεται πως τελικά ο Αλογοσκούφης πείστηκε να αποδεχτεί την πρόταση για τον Μάργαρη (αγνοώντας τον Αστέρη και τους άλλους δύο συνδιεκδικητές της θέσης), πιεζόμενος από τους γνωστούς επιχειρηματίες Τακά και Δ. Μπακατσέλο.

Οψόμεθα…


Σχολιάστε εδώ