ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ

Ποιος έλληνας υπουργός είναι διεθνώς ο πιο γνωστός, αυτές τις μέρες, μετά βεβαίως από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή; Δεν είναι ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης λόγω αρμοδιοτήτων, όπως οι περισσότεροι θα σκεφθήκατε, αλλά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευαγ. Μπασιάκος… Τη διεθνή αναγνωρισιμότητα εξασφάλισε με τις αμφίσημες δηλώσεις του, μετά την πρώτη δειγματοληψία της «μολυσμένης» γαλοπούλας που εντοπίσθηκε στις Οινούσσες… Στην πρώτη σελίδα όλων των μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδων του κόσμου, από τη Βραζιλία και τον Καναδά μέχρι την Αυστραλία και τη Ζιμπάμπουε, αναφέρεται η Ελλάδα ως… επικίνδυνη χώρα, διότι διαπιστώθηκε κρούσμα της γρίπης των πτηνών και για επιβεβαίωση παρατίθενται οι σχετικές δηλώσεις Μπασιάκου… Έτσι το μεγάλο κακό έγινε στον τουρισμό μας και στην οικονομία μας γενικότερα… Και όταν βεβαίως διαπιστώθηκε, από την εργαστηριακή ανάλυση στο Λονδίνο, με αρκετή όμως καθυστέρηση και αφού προηγήθηκε κλίμα πανικού, ότι το δείγμα ήταν αρνητικό, δηλαδή δεν τρέχει τίποτε με τις χιώτικες γαλοπούλες, τη χαρμόσυνη αυτήν είδηση για τη χώρα μας οι περισσότερες ξένες εφημερίδες δεν τη συμπεριέλαβαν ούτε στις εσωτερικές τους σελίδες… Το δε «έγκυρο» BBC στις τηλεοπτικές ειδησεογραφικές εκπομπές συνέχιζε απτόητα να αναφέρεται ονομαστικά στην Ελλάδα και τη Ρουμανία ως τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες όπου εντοπίσθηκαν κρούσματα γρίπης των πτηνών… Βέβαιο, πάντως, είναι ότι ο υπουργός Ανάπτυξης θα προλάβει να γευθεί χριστουγεννιάτικη αμόλυντη γαλοπούλα, με την ιδιότητα μάλιστα του υπουργού, καθώς ο επόμενος ανασχηματισμός στις σκέψεις του πρωθυπουργού δεν έχει ωριμάσει αρκετά (φαίνεται ότι αναμένει και κάποιο άλλο φιάσκο…).

Το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο ενέκρινε νέο κύκλο πρεσβευτικών μεταθέσεων που αποφάσισε ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης. Καμία ιδιαίτερη έκπληξη, αφού η… τράπουλα ήταν σημαδεμένη και ήταν γνωστό εδώ και… μήνες ποιος πάει πού και για ποιους γνωστούς λόγους… Και σε αυτές τις μεταθέσεις πρέσβεων το στοιχείο της αξιοκρατίας ήταν τελευταίο σε προτεραιότητα και… επικουρικό, πώς λέμε, το κερασάκι στην τούρτα… Τα τελευταία υψηλόβαθμα στελέχη της ομάδας που έχει σήμερα το πάνω χέρι στα εσωτερικά δρώμενα του υπουργείου έσπευσαν άρον άρον να εξασφαλίσουν και αυτά τις καλές πρεσβείες, πριν κανένας αιφνίδιος ανασχηματισμός φέρει νέα πολιτική ηγεσία στο υπουργείο…

Έτοιμοι από καιρό… όπως θα έλεγε και ο Κ. Καβάφης, περίμεναν μερικοί υψηλόβαθμοι πρέσβεις τη μετάθεσή τους στην Αθήνα, υποχρεωτικά και χειροπόδαρα… Πάλι καλά που στις πρεσβευτικές μεταθέσεις δεν χρειάζεται να σου κολλήσουν και την ταμπέλα του… ανεπαρκούς υπαλλήλου, όπως στην περίπτωση των τελευταίων πρεσβευτικών προαγωγών… Και ας έχεις υπηρετήσει ως διευθυντής σε διπλωματικό γραφείο πρωθυπουργού, όπως ο πρέσβης Κυρ. Ροδουσάκης, ή στο διπλωματικό γραφείο του υπουργού Εξωτερικών, όπως ο Αρ. Αγαθοκλής που επιστρέφει από τη Μαδρίτη…

Αυτή η πολυδιαφημισμένη οικονομική διπλωματία, που έχει ενταχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ως νέος νευραλγικός τομέας δράσης με στόχο την υποβοήθηση των ελληνικών επιχειρήσεων να διεισδύσουν σε ξένες αγορές, φαίνεται δεν παράγει… μεγαλοδιπλωμάτες… Έχει πλέον διαπιστωθεί ότι όσοι υπηρετούν στις οικονομικές διευθύνσεις, όταν έρχεται η ώρα της μετάθεσης, τους στέλνουν στα… τέσσερα σημεία του ορίζοντα, πάντως όχι σε σημαντικές πρεσβείες και μόνιμες αντιπροσωπείες… Αυτά τα σημειολογικά βλέπουν οι περισσότεροι διπλωματικοί, ακόμη και από τον βαθμό του ακόλουθου πρεσβείας και σπεύδουν να καταλάβουν θέση στις πολιτικές διευθύνσεις του υπουργείου και βεβαίως στα γραφεία υπουργού και υφυπουργών… Με λόγια, πολλά υποσχόμενα, δεν επιτυγχάνεται η αναβάθμιση αυτής της σημαντικής γενικής διεύθυνσης στο υπουργείο που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υφυπουργού Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη.

Σημεία των καιρών… Από πρωινή εφημερίδα γνωστού συγκροτήματος έμαθαν οι περισσότεροι διπλωμάτες (πλην των μυημένων…) ποιος πρέσβης μετατίθεται πού, προτού ακόμη συγκληθεί, έστω και για τους τύπους, το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο… Όχι, αυτό δεν λέγεται… διαπλοκή από μηδενική βάση, για να χρησιμοποιήσουμε πρωθυπουργική φράση, απλώς φιλικές επαγγελματικές σχέσεις με εκδοτικό συγκρότημα και επιλεκτική ενημέρωση στα πασίγνωστα «παπαγαλάκια»…

Απορία: Γιατί δεν απάντησε, στα αγγλικά, ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης στις απαράδεκτες δηλώσεις του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Νικ. Μπερνς με κάτι αντίστοιχο, όπως ότι είναι… «ντροπή» να συμπεριφέρονται οι ΗΠΑ με αυτόν τον τρόπο στη «στρατηγική τους σύμμαχο», την Ελλάδα… Και αν ενοχληθούν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υψώσαμε ανάστημα, να τους πούμε και εμείς ότι πρόκειται για… μεταφραστικό λάθος και δεν αποδόθηκε ορθά το αμερικανικό ιδίωμα (shame)… Αυτήν τη φορά στα ελληνικά… Το μήνυμα, πάντως, θα το λάβουν… Ευγενής, όμως, ο υπουργός Εξωτερικών περιορίσθηκε, μέσω του εκπροσώπου Τύπου, να χαρακτηρίσει τις δηλώσεις Μπερνς ατυχέστατες… Ακόμη και στις προφορικές δηλώσεις είμαστε υποτακτικοί σύμμαχοι…

Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται πλέον το θέμα του Κοσόβου. Αρχίζουν πλην απροόπτου στα τέλη Νοεμβρίου οι διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς της περιοχής. Με μάτια όμως… αμερικανικά, το βλέπουν ήδη… ανεξάρτητο. Η Ελλάδα μέχρι πρόσφατα διατυμπάνιζε ότι είναι υπέρ της αρχής τής μη αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια… Τώρα βάζουμε νερό στο κρασί μας και αντικαθιστούμε την πάγια αυτή θέση με μια σαφώς ελαφρότερη και ασαφή αρχή (τα χωράει όλα…) της περιφερειακής σταθερότητας… Εδώ, βεβαίως, σεμνά και ταπεινά και άκρως υποτακτικά, ακολουθούμε τη νέα αμερικανικής έμπνευσης αρχή, πριν μας ρίξουν και άλλη… δημόσια σφαλιάρα. Τελικά η διπλωματική εγρήγορση των σημερινών ενοίκων του νεοκλασικού της Βασ. Σοφίας είναι να προλαβαίνουν να ευθυγραμμίζονται με νέες καταστάσεις (διάβαζε: να απαρνιούνται πάγιες αρχές) και να αποδέχονται νέες συνοριακές διαρρυθμίσεις (ελπίζουμε όχι τις δικές μας…), πριν μας μαλώσει ο υπερατλαντικός «Μεγάλος Αδελφός»…

Α.Κ.


Σχολιάστε εδώ