Το σημείο Χ…

Η πολιτική είναι τέχνη και μάλιστα δύσκολη τέχνη, γι’ αυτό αδυνατούν ορισμένοι αναλυτές και πολιτικοί παράγοντες να διαβάσουν τα «σημεία των καιρών» και να αντιληφθούν τις υπόγειες διεργασίες που συντελούνται σχεδόν νομοτελειακά στο πολιτικό σκηνικό. Πολλάκις μάλιστα οι μη επαΐοντες καταφεύγουν σε θεωρίες συνωμοσίας προκειμένου να εξηγήσουν τα «ανεξήγητα» του πολιτικού γίγνεσθαι. Έτσι εσχάτως παράγοντες της κρατούσας κατάστασης… ανακαλύπτουν ότι «το σύμπαν συνωμοτεί εναντίον τους» και φθάνουν στο σημείο να κυνηγάνε ανεμόμυλους.

•Συγκεκριμένα μια πτέρυγα της κυβερνώσας παράταξης αδυνατεί να εξηγήσει γιατί η εικόνα της κυβέρνησης εμφανίζει ρωγμές, με αποτέλεσμα να καταφεύγει σε θεωρίες συνωμοσίας και να αναζητεί φανταστικούς εχθρούς, αντί να θεραπεύσει τις αιτίες που προκαλούν τη φθορά της κυβέρνησης. Και εξηγούμεθα. Οι πραγματικές αιτίες της φθοράς είναι οι εξής: Πρώτη αιτία η δημοσιονομική προσαρμογή που σε συνάρτηση με την ακρίβεια έχει συρρικνώσει δραματικά το εισόδημα των λαϊκών τάξεων και δεύτερη αιτία το γεγονός ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ πλησιάζει το χρονικό ορόσημο Χ… Που σημαίνει ότι οσονούπω η κυβέρνηση κλείνει δύο χρόνια στην άσκηση της εξουσίας, με αποτέλεσμα πρώτον να ξεθωριάζει το επιχείρημα «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ» και δεύτερον να εγκαθίστανται στην πολιτική συμπεριφορά των κρατούντων εξουσιαστικά χαρακτηριστικά. Μάλιστα όσο περισσότερο πλησιάζουμε προς το χρονικό ορόσημο Χ, η κυβέρνηση θα χάνει, η αντιπολίτευση θα κερδίζει και οι δημοσκοπήσεις νομοτελειακά θα καταγράψουν προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ -εδώ δεν κάνουμε μάντεμα, αλλά συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης.

•Διά ταύτα οι κυβερνώντες αντί να σκιαμαχούν με φανταστικούς εχθρούς, να στρέψουν την προσοχή τους στις πραγματικές αιτίες της κυβερνητικής φθοράς, που σημαίνει να αφαιρέσουν τα εξουσιαστικά χαρακτηριστικά από την πολιτική τους συμπεριφορά, να προωθήσουν αποτελεσματικές κυβερνητικές δράσεις και, τέλος, να βρουν τα μέσα και τις πολιτικές που απαιτούνται για να βελτιώσουν τα λαϊκά εισοδήματα. Εάν μπορέσει η κρατούσα κατάσταση να υλοποιήσει το δέον γενέσθαι θα διαπιστώσει πως «το σύμπαν θα συνωμοτεί υπέρ της», διαφορετικά «το σύμπαν θα συνωμοτεί εναντίον της».

ΥΓ.: Οι θεωρίες συνωμοσίας ταιριάζουν σε εξουσίες που φεύγουν και όχι σε εξουσίες που έρχονται.


Σχολιάστε εδώ