Σύνταξη στα 70 χρόνια!

Οι θέσεις αυτές διατυπώθηκαν ως «σκέψεις» από την εκπρόσωπο του διεθνούς αυτού οργανισμού πριν από 10 μέρες σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας, που «παραδόξως» κρατήθηκε μυστική, παρά το γεγονός της πολυπληθούς παρουσίας υπουργών, εκπροσώπων του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ, του ΙΚΑ και άλλων κοινωνικών φορέων.

Είπε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ (εν όψει της έκθεσης για την οικονομία στη χώρα μας που θα δημοσιευτεί τον επόμενο μήνα):

• Πλεόνασμα της τάξης του 7,4% στον κρατικό προϋπολογισμό που θα υπερκεράσει το έλλειμμα του 6,6% που υπάρχει σήμερα. Θα επιτευχθεί, αν καταργηθούν όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και καθιερωθεί ως όριο συνταξιοδότησης το 70ό έτος.

• Όφελος ύψους έως και στο 4,2% του ΑΕΠ θα προκύψει, αν μειωθεί ο δείκτης αναπλήρωσης των αποδοχών (ύψος ποσοστού συντάξεων) στο 40% από το 80% ή 70% που ισχύει σήμερα. Οι έμμεσες αυτές συστάσεις-βόμβα του ΔΝΤ, που αποτελούν τις πιο στυγνές νεοφιλελεύθερες συνταγές, αποδεικνύουν ότι «κάτι μαγειρεύεται» γύρω από το ασφαλιστικό πρόβλημα και για άλλη μια φορά πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων. Η «αριθμητική» αλλά άκρως πολιτική και οικονομική προσέγγιση του ΔΝΤ για την ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας απεικονίζεται μεταξύ των άλλων και στον εξής διάλογο ενός από τους παρευρισκόμενους με την εκπρόσωπο του διεθνούς οργανισμού.

«Γνωρίζετε, κυρία μου, αν οι συντάξεις που παρέχει το ελληνικό κράτος είναι επαρκείς για να ζήσουν οι συνταξιούχοι ή έστω να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες;».

Ο «αφελής» ερωτών εισέπραξε την αυτονόητη για το ΔΝΤ απάντηση: «Αυτό, κύριε, είναι δική σας δουλειά και δεν μας αφορά καθόλου…».

Πολλές οι εκτιμήσεις γύρω από τη σιωπή που ακολούθησε την κρίσιμη αυτή σύσκεψη. Ως προς την κυβέρνηση της ΝΔ, φαίνεται ότι φοβάται πως η γνωστοποίηση των απόψεων του ΔΝΤ θα προκαλούσε πολιτική θύελλα και θα έθετε σε αμφισβήτηση τις διαβεβαιώσεις ότι δεν ανακινείται τώρα το Ασφαλιστικό και κυρίως ότι δεν πρόκειται να θιγούν ασφαλιστικά δικαιώματα, όποιες μεταβολές και αν γίνουν στο μέλλον.

Ο κίνδυνος είναι βάσιμος, γιατί συνήθως τα συμπεράσματα των εκθέσεων του ΔΝΤ είναι προανάκρουσμα των πολιτικών μέτρων που ακολουθούν αργότερα. Έστω και με δόσεις.

Από τους άλλους φορείς προκαλεί εντύπωση η τόση συνέπεια που επέδειξαν να σκεπάσει πέπλο σιωπής την επίμαχη συνάντηση. Γνωστοί όλοι οι συμμετάσχοντες στην κρίσιμη σύσκεψη, ενδεικτικά όμως θα αναφέρουμε από το κυβερνητικό επιτελείο τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη και
Απασχόλησης Πάνο Παναγιωτόπουλο.


Σχολιάστε εδώ