Στο αξιακό επίπεδο θα «χτυπήσει» ο Παπανδρέου τον Καραμανλή

Ο κ. Παπανδρέου είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι το κλίμα των ημερών κοστίζει ακριβά στην κυβέρνηση και γι’ αυτό όπως του έχουν πει, πρέπει πάνω σε αυτό να κτίσει την αντιπολιτευτική του τακτική και να κεφαλαιοποιήσει το κλίμα που έχει καλιεργηθεί με αφορμή τις καταγγελίες, σοβαρές ή μη, τεκμηριωμένες ή όχι, για τις λεγόμενες «γαλάζιες προσλήψεις».

Πρόσφατα ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας σε συνεργάτες του, επεσήμανε πως η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα που έστησε η ίδια για το ΠΑΣΟΚ. Ως αντιπολίτευση η ΝΔ κτυπούσε το ΠΑΣΟΚ κυρίως στο αξιακό επίπεδο, δηλαδή τη συμπεριφορά των τότε κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που είχαν καβαλήσει καλάμι, το ύφος και το ήθος τους, αλλά και στο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, που είχε να κάνει με ζητήματα οικονομίας, κοινωνικής πολιτικής, ακρίβειας και όλα αυτά.

Τώρα, όλα αυτά έχουν καταρριφθεί, υποστηρίζει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αλλιώς -πέφτει στον λάκκο που η ίδια είχε ανοίξει. Για αυτό και θα συνεχίσει να επικρίνει τη κυβέρνηση, αλλά περισσότερο τον κ. Καραμανλή, ώστε ο κόσμος να πειστεί ακόμη περισσότερο ότι αυτά που κατηγορούσε ο κ. Καραμανλής τα βρίσκει τώρα μπροστά του.

Εδώ όμως ο κ. Παπανδρέου αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν μπορεί να κατηγορεί την κυβέρνηση για θέματα διαφάνειας και αυτοί που έχουν κάνει σημαία τους την αντιπαράθεση με τη ΝΔ να θεωρούνται «μια από τα ίδια» από τους πολίτες… Γι’ αυτόν τον λόγο ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλει μόνος του να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, μια ο ίδιος και δεν έχει σχέση με ζητήματα διαφθοράς και δεν τον ακουμπάνε προβλήματα του παρελθόντος, όπως τους πολλούς από πρώην υπουργούς.

Οι δημοσκοπήσεις


Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν υιοθετήσει την άποψη ότι ο Καραμανλής χάνει κάθε μέρα που περνάει, γιατί ηττάται στο αξιακό επίπεδο, που ο ίδιος είχε αναδείξει προεκλογικά, εξαιτίας των φαινομένων που αναδεικνύουν τα ΜΜΕ και αφορούν στελέχη της κυβερνητικής παράταξης ή υπουργούς, που ορισμένοι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εκθέτουν τον κ. Καραμανλή. Μάλιστα πιστεύουν -κάποιοι δεν κρατιούνται κιόλας- ότι ο Καραμανλής έχει αρχίσει να χάνει ο ίδιος προσωπικά σε αξιοπιστία. Κάποιοι άλλοι ωστόσο θεωρούν ότι ακόμη ο πρωθυπουργός έχει αποθέματα ανεκτικότητας στην κοινή γνώμη και είναι πολύ νωρίς για τέτοιες υποθέσεις.

Ερευνητές της κοινής γνώμης, που μεταφέρουν στη Χαριλάου Τρικούπη τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων τις οποίες διεξάγουν για λογαριασμό διαφόρων φορέων, επισημαίνουν πως τα αποτελέσματα των ερευνών τους είναι τελείως αρνητικά για την κυβέρνηση. Εξηγώντας τι ακριβώς εννοούν, έλεγαν στο «Π» συνομιλητές των δημοσκόπων ότι ο πρωθυπουργός χάνει στο αξιακό επίπεδο, που για το ΠΑΣΟΚ είναι πιο αξιοποιήσιμο, ενώ για το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο οι ερευνητές μεταφέρουν στη Χαριλάου Τρικούπη την εικόνα ότι εδώ έχουν τελειώσει όλα. «Είναι δρόμος χωρίς επιστροφή».

Μέχρι στιγμής στο ΠΑΣΟΚ έχουν δείγματα ποιοτικών ερευνών που έχουν γίνει, αλλά δεν έχουν έρευνες τις οποίες να έχουν παραγγείλει οι ίδιοι. «Αυτό θα γίνει τον επόμενο ενάμιση μήνα, καθώς το ΠΑΣΟΚ τότε θα είναι έτοιμο να κάνει δική του έρευνα».

Περιοδείες


Έτσι, με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Παπανδρέου θέλει ο ίδιος να διοργανώσει τις επόμενες επισκέψεις του, με τη βοήθεια του κ. Τσούρα και φυσικά εκείνων των στελεχών που έχει βάλει να τρέχουν στον τομέα του Οργανωτικού. Πώς θα γίνουν όμως οι επόμενες επισκέψεις του κ. Παπανδρέου και τι χαρακτηριστικά θέλει να έχουν; Τις επόμενες εβδομάδες τα στελέχη του Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και του Πολιτικού Συμβουλίου θα επισκεφθούν πρωτεύουσες νομών, θα συζητήσουν με φορείς των πόλεων τα προβλήματα σε κάθε νομό, ώστε στη συνέχεια, με συγκεκριμένο πλέον φάκελο, να πηγαίνει ο κ. Παπανδρέου και να εξαγγέλλει συγκεκριμένες πολιτικές για το τι θα κάνει ο ίδιος ως κυβέρνηση, αύριο μεθαύριο, όταν θα γίνουν εκλογές που πιστεύει ότι μπορεί να τις κερδίσει.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ήδη γίνεται επιλογή προσώπων από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου -ποιοι θα πηγαίνουν στις πόλεις που επιλέγονται κάθε φορά- γιατί οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου θεωρούν ότι δεν μπορούν να κάνουν όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τη δουλειά που θέλει ο κ. Παπανδρέου, ενώ δεν έχουν την ίδια πολυτέλεια επιλογής για τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου. Και αυτό γιατί η Χαριλάου Τρικούπη φοβάται ακόμη και τον κίνδυνο «στησίματος» ομάδων εσωκομματικής αντιπολίτευσης, εν όψει μάλιστα και δημοτικών εκλογών, καθώς έχει αρχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Χαριλάου Τρικούπη, μια επανάληψη όλων όσων έγιναν στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές με το «στήσιμο» των ανταρτών από διάφορα κομματικά στελέχη της σε κεντρικό επίπεδο.


Σχολιάστε εδώ