Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Μόνο που στο απολυτήριο ο βαθμός της Σοφοκλέους ήταν μάλλον ολίγον… μικρός. Και όλοι οι εμπλεκόμενοι δεν παρακολουθήσαμε επιμελώς τα μαθήματα! Έτσι ή κάπως έτσι εξηγούνται ημέρες σαν την Τετάρτη και πτώσεις 2 ή 3 ποσοστιαίων μονάδων, με παράλληλη καταρράκωση στατιστικών, αριθμών και -φευ- ψυχολογίας των επενδυτών. Όλα όσα μοχθεί η αγορά να χτίσει επί μακρόν, τα γκρεμίζει εύκολα μια εισαγόμενη -λένε- πίεση. Ωραία λοιπόν! Έχουμε μια ανεπτυγμένη αγορά που στις όποιες πιέσεις συμπεριφέρεται χειρότερα και από τις όμορές της αναδυόμενες!
Διάβασα κάπου πως μέρος των πιέσεων στην αγορά οφείλεται στη μείωση των ποσοστών των ξένων στις ελληνικές τράπεζες. Χαρακτηριστικά η ανάλυση έλεγε πως «οι ξένοι θεσμικοί άδραξαν (!) την ευκαιρία να αποκομίσουν κέρδη, ωστόσο διαφαίνεται (…) ότι η τάση θα αναστραφεί και τους επόμενους μήνες θα υπάρξει νέα αύξηση θέσεων από τους ξένους». Μωρέ, μπράβο διαίσθηση ο ειδήμων! Και αν είναι έτσι, παιδιά, γιατί εγώ παρατηρώ ένα παράλληλο ενδιαφέρον για μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων; Μήπως οι κουτόφραγκοι άλλα έχουν στο μυαλό τους και εμείς θα μείνουμε να τους περιμένουμε Εθνικής και Eurobank γωνία;

Δεν σας κρύβω πως βάση για προβληματισμό αποτελούν και όσα κυκλοφορούν στα γραφεία των μεγάλων χρηματιστηριακών και των τραπεζικών θυγατρικών που, όπως και να το κάνουμε, έχουν πληροφόρηση πριν από εμάς και όχι για εμάς! Ήτοι, γνωρίζουν εκ των προτέρων πολλά από όσα μέλλει να συμβούν ή στη χειρότερη περίπτωση τα υποθέτουν! Κάτι σαν το γύρισμα της Τετάρτης, λίγο πριν η Standard & Poor’s μάς στείλει το πικρό χαρτί της προειδοποίησης για μη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Αυτοί, λοιπόν, οι εγκαίρως πληροφορημένοι αφήνουν να διαρρεύσει η πιθανότητα ο μεν Οκτώβριος να συνεχίσει σε τροχιά «διόρθωσης» (έτσι λένε κομψά την πτώση), ενώ ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος να γυρίσουν σε ανοδική τροχιά. Θα βοηθήσουν, λένε, προς αυτήν την κατεύθυνση τα κέρδη εννεαμήνου των τραπεζών και μεγάλων εταιρειών. Κοντολογίς ή μας προϊδεάζουν για ένα μίνι ράλι ή θέλουν και πάλι να μας «κλείσουν» με χαρτιά και χωρίς ρευστό. Διαλέγετε το σενάριο που σας πείθει καλύτερα…

ΥΓ.1: «Υπερτιμημένες θεωρεί τις ελληνικές μετοχές η Marfin Bank και, όπως αναφέρουν στελέχη της, μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να φτάσει στο τέλος του έτους τις 3.500 μονάδες, ωστόσο δεν θα αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες. Όσον αφορά το 2006, η Marfin εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα συντηρητική για τις μετοχές». Αν δεν την προσέξατε την είδηση, τώρα πια την ξέρετε. Και εγώ απλώς να σας πω πως μέγα μέρος του ντόρου που γίνεται εσχάτως στον τραπεζικό κλάδο οφείλεται κυρίως στις κινήσεις της Marfin Bank με την Omega. Βρείτε τώρα εσείς την άκρη…

ΥΓ.2: Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι… νεόκοποι! Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα η δίκη των πρώην μελών της διοίκησης της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) για την υπόθεση των χρηματιστηριακών συναλλαγών τους πριν από τις εκλογές του 2000 που, σύμφωνα με την κατηγορία, ζημίωσαν το Δημόσιο κατά 717 εκατ. ευρώ. Ομοίως την Πέμπτη είχαμε άλλη μία δίκη περί των χρηματιστηριακών δρώμενων και συγκεκριμένα εκείνη του πρώην προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Στ. Θωμαδάκη, εναντίον του οποίου έχουν καταθέσει μηνύσεις ιδιώτες επενδυτές. Και εμείς απλώς περιμένουμε να ακούσουμε κάτι ενδιαφέρον, αν και πολύ αμφιβάλλουμε…

ΥΓ.3: Δεκατρείς ελληνικές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται στη λίστα με τις 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ευρώπη. Το ιδιάζον στοιχείο είναι πως, μεταξύ αυτών των δεκατριών, οι έξι δεν είναι εισηγμένες!!! Από τις εντός, στη λίστα φιγουράρουν οι Αλουμίλ-Μυλωνάς, S&B, Πλαίσιο, Ιnform Π. Λύκος, BETANET, Newsphone Hellas και ΔΙΕΚΑΤ.

ΥΓ.4: Η ιστορία με τα μερίσματα της ΔΕΗ και του ΟΛΠ δεν είναι και τόσο απλή. Αν δηλαδή αφήσει το Δημόσιο τις διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ να… προστατεύσουν τα συμφέροντά των εταιρειών τους κατά το δοκούν, προς τι τότε όλος ο ντόρος για την ανεύρεση στρατηγικών συμμάχων-εταίρων; Διότι, αν δεν κάνω λάθος, ο άσος στα χέρια των διαπραγματευτών είναι αυτά ακριβώς τα παχυλά μερίσματα που επιτρέπουν στον οποιονδήποτε μεγαλοεπενδυτή να αποσβέσει γοργά την επένδυσή του και να του μείνει και το «φιλέτο». Και έρχονται τώρα οι… αναιδείς να χαλάσουν το σχέδιο… Και έχουμε να διαθέσουμε ακόμα κάτι ψιλά από λιμάνια, ολίγη ΔΕΗ και αρκετόν ΟΤΕ!

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ