Στην Αθήνα το Α’ Συνέδριο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Με τη συμμετοχή 23 αριστερών κομμάτων απ’ όλη την Ευρώπη ξεκινούν το ερχόμενο Σάββατο στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας οι εργασίες του πρώτου Συνεδρίου του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), τη διοργάνωση του οποίου έχει αναλάβει ο ΣΥΝ.
Μία ημέρα πριν οι γυναίκες που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο θα συναντηθούν προβάλλοντας τη δική τους πρόταση υπό τον τίτλο «Μια Φεμινιστική πρόταση για μια Άλλη Ευρώπη».
Το ΚΕΑ ιδρύθηκε στις 9 Μαΐου στη Ρώμη. Μια συμβολική ημερομηνία, καθώς συνέπιπτε με την απελευθέρωση της Ευρώπης από τον φασισμό και τον ναζισμό.
Ιδρυτικά μέλη του ΚΕΑ ήταν το Γερμανικό Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS), η Κομμουνιστική Επανίδρυση της Ιταλίας, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ο ΣΥΝ από την Ελλάδα, η Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας (IU) και οι συνιστώσες της, το ΚΚ Ισπανίας και η Ενωμένη Αριστερά Καταλωνίας, το ΚΚ Βελγίου, το ΚΚ Αυστρίας, το Εσθονικό Κοινωνικό Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα (ESDTP), το ΚΚ Bοημίας-Μοραβίας της Τσεχίας, το ΚΚ Σλοβακίας, το Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, η Σοσιαλιστική Συμμαχία Ρουμανίας και το Κoμμουνιστικό Κόμμα του Αγ. Μαρίνου.
Αργότερα έγιναν δεκτές οι αιτήσεις του Αριστερού Μπλοκ της Πορτογαλίας, να συμμετάσχει από μέλος-παρατηρητής ως πλήρες μέλος, του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος ως μέλους παρατηρητή, της Κοκκινοπράσινης Συμμαχίας της Δανίας ως μέλους παρατηρητή και του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας (ODP) ως μέλους παρατηρητή. Τη θέση του πρώτου προέδρου του ΚΕΑ κατέχει από το ιδρυτικό συνέδριο της Ρώμης ο γενικός γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης της Ιταλίας, Φάουστο Μπερτινότι.
Οι θέσεις του ΚΕΑ
Επί της ουσίας πρόκειται για ένα αμιγώς φιλοευρωπαϊκό κόμμα (βασική διαφωνία με το ΚΚΕ), το οποίο όμως επιδιώκει την οικοδόμηση μιας «άλλης» Ευρώπης, απαλλαγμένης από τις επιλογές της κυρίαρχης και στην Ευρώπη νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.
Όπως μάλιστα σημειώνουν τα μέλη του, το ΚΕΑ «βρίσκεται σε απόλυτη σύγκρουση με τις αντι-ευρωπαϊκές αντιδραστικές δυνάμεις».
Επιδιώκουν την οικοδόμηση μιας Ευρώπης του δικαιώματος στην εργασία, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, στην έννοια του πολίτη. Μιας Ευρώπης που θα ενδυναμώνει τις κοινωνικές εγγυήσεις, θα υπερασπίζεται τη φύση και το περιβάλλον, θα προωθεί τις πολιτισμικές διαφορετικότητες, θα σέβεται τις θρησκευτικές ταυτότητες μέσα στο πλαίσιο θεσμών πλήρους λαϊκότητας και θα εισαγάγει τη δημοκρατία των φύλλων.
Ένα ακόμη σημείο τριβής με το ΚΚΕ είναι και η θέση για την οικοδόμηση των συμμαχιών. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στη Συνταγματική Συνθήκη του ΚΕΑ «πρώτη στη σειρά είναι η συνεργασία ανάμεσα σε όλους όσοι υποστήριξαν το ”όχι” στη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ και όλους όσοι υποστήριξαν ένα ”κριτικό Ναι”».
Από το παραπάνω γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι στους στόχους του ΚΕΑ είναι η συνεργασία και με τη Σοσιαλδημοκρατία. Άλλωστε πολλά κόμματα που συμμετέχουν στο ΚΕΑ, όπως η Κομμουνιστική Επανίδρυση, συνεργάζονται με σοσιαλιστικά κόμματα είτε σε κυβερνήσεις συνεργασίας είτε διεκδικώντας της εξουσία.