Σε Διαρκές Συνέδριο πάει ο ΣΥΝ

Στη λύση της σύγκλησης του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος προσανατολίζεται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η πλειοψηφία του ΣΥΝ στην περίπτωση που οι αντιδράσεις της μειοψηφίας με αφορμή την υποψηφιότητα Τσίπρα στον δήμο Αθηναίων κλιμακωθούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα πρόκειται για ένα Συνέδριο «εξπρές», το οποίο, όπως προβλέπεται και από το καταστατικό, θα έχει τη σύνθεση του τελευταίου συνεδρίου με δύο στόχους:

• Πρώτον, να καταστήσει σαφές στη συνείδηση του κόσμου ότι οι αποφάσεις στον ΣΥΝ λαμβάνονται με δημοκρατικές διαδικασίες και να αποψιλώσει βέβαια από τα ανάλογα επιχειρήματα την πλευρά της μειοψηφίας.

• Δεύτερον, να προσφέρει το απαραίτητο διάστημα ηρεμίας στο εσωτερικό του κόμματος (από το τελευταίο συνέδριο μέχρι να εκδηλωθούν οι τωρινές αντιδράσεις πέρασε σχεδόν ένας χρόνος).

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, «το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να αμφισβητείται ακόμη και ο πρόεδρος, γι’ αυτό εκτιμούμε πως απαιτείται η επαναβεβαίωση των πολιτικών που αποφασίσαμε πρόσφατα».

Από την πλευρά τους τα στελέχη της μειοψηφίας τηρούν τη στάση αναμονής που αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μέχρι σήμερα, οπότε και θα ολοκληρωθεί το συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Όπως δηλώνουν, πιθανότατα εντός της εβδομάδος θα συνεδριάσει η Νομαρχιακή Επιτροπή Α΄ Αθηνών, η οποία δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί υπέρ της υποψηφιότητας Παπαγιαννάκη (διαθέτουν οριακή πλειοψηφία). Ακόμη όμως και αυτό να μη γίνει, η Νομαρχιακή, με το 40% των ψήφων, έχει τη δυνατότητα να προτείνει στην ΚΕ τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος.

Σε αυτήν την περίπτωση η ΚΕ (θα συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες), με την πλειοψηφία του «Ρεύματος», θα αποφασίσει τη σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου και θα παραπέμψει εκεί όλα τα «ανοιχτά» θέματα.

Πρόβλημα και με τον τέως πρόεδρο


Το «μέτωπο» όμως το οποίο κρύβει και τους μεγαλύτερους κινδύνους για τον ΣΥΝ είναι αυτό με τον τέως πρόεδρο του κόμματος.

Από την πλευρά της ηγεσίας αυτήν την εβδομάδα διέρρεε προς τον Τύπο μια δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις του κ. Κωνσταντόπουλου αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Δεν έλειψαν μάλιστα και κάποια στελέχη του κόμματος που έκαναν λόγο για «αμφίπλευρο άνοιγμα και προς τα δύο μεγάλα κόμματα με άγνωστους στόχους».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος, σχολιάζοντας τα ευρωτουρκικά, δήλωσε με σαφή τρόπο ότι το «διαπραγματευτικό πλαίσιο και η αντιδήλωση δίνουν τη δυνατότητα στην εξωτερική πολιτική της χώρας να υπερασπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντά μας». Λίγες μόνο ημέρες πριν, ο πρόεδρος του ΣΥΝ από τη Μεσσηνία, σχολιάζοντας το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., δήλωσε ότι «παίχτηκε ξανά η ίδια θεατρική παράσταση» με τον αμερικανό «σπόνσορα» της τουρκικής υποψηφιότητας να εμφανίζεται ως από μηχανής Θεός που κατάφερε διπλό στόχο, αφενός να ανοίξει προοπτικές διεύρυνσης του ευρωατλαντικού στρατοπέδου, και αφετέρου να θέσει την Τουρκία σε ενταξιακή τροχιά, χωρίς όμως η Τουρκία να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις σεβασμού του διεθνούς δικαίου, επίλυσης των προβλημάτων με τους γείτονές της και εκδημοκρατισμού, οι οποίες είναι απαραίτητες».

Όσο για την ελληνική κυβέρνηση, με τις κινήσεις της οποίας συμφώνησε ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο Α. Αλαβάνος είπε ότι «δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει το θετικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε, ιδιαίτερα μετά τα δημοψηφίσματα σε χώρες της Ε.Ε., και να βάλει συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα και για το Κυπριακό και για το θέμα των διαφορών στο Αιγαίο».

Με αφορμή τα παραπάνω, η πλειοψηφία του ΣΥΝ δεν κρύβει τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι βρίσκεται ενώπιον μιας συνολικής αμφισβήτησης των αποφάσεων του τελευταίου Συνεδρίου, με αφορμή είτε την υποψηφιότητα στον δήμο Αθηναίων είτε τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα. Η απάντησή της, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «Παρόν», θα είναι η άμεση σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Αθήνα το Α’ Συνέδριο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς


Σχολιάστε εδώ