Πόλεμος για τα «καπέλα» στις κυκλοφορίες…

Ταυτόχρονα η μετακίνηση της De Agostini από την «Ευρώπη» στο «Άργος» (που επέτρεψε σε Modern Times και «Θέμα» να αποκτήσουν μερίδιο στην «Ευρώπη») συντείνει στην κορύφωση της καχυποψίας. Ήδη η «Ευρώπη» πήρε από το «Άργος» την «Espresso».

Όλα ξεκίνησαν όταν το «Θέμα», άρχισε να υποπτεύεται πως το «Άργος» ενισχύει το «Βήμα». Η απάντηση ήρθε από την άλλη πλευρά, όταν η «Ευρώπη» φέρεται να απάντησε με τον ίδιο τρόπο, ενισχύοντας το «Θέμα». Ταυτόχρονα ο Π. Κωστόπουλος εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις για την υψηλότερη κυκλοφορία του διπλού καλοκαιρινού τεύχους του «FHM» (ΔΟΛ) έναντι του «Maxim» (ΙΜΑΚΟ). Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, πως και στην ανακοίνωσή του ο Π. Κωστόπουλος δεν διαψεύδει την αντιπαράθεσή του με τον Ν. Μπιλίρη. «Σαν εκδότης», αναφέρει, «έχω εκφράσει επανειλημμένα στο παρελθόν την πίστη μου για την ανάγκη υιοθέτησης ενός συστήματος πιστοποίησης των κυκλοφοριών των εντύπων και ύπαρξης διαφάνειας». Επιπλέον, «σαν ιδρυτικό μέλος και σαν μέτοχος της “Άργος”» εκφράζει την εμπιστοσύνη του «τόσο στο πρακτορείο όσο και στη διοίκησή του». Υπάρχει η περίπτωση ακόμη των αθλητικών εφημερίδων, ορισμένες εκ των οποίων ενισχύονται σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο.

Ως τώρα στον άτυπο διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών πέφτουν διάφορες προτάσεις. Η μία πλευρά κάνει πρόταση για απροειδοποίητο έλεγχο σε σημεία διανομής, την ανταλλαγή δισκετών και την είσοδο εταιρείας ορκωτών λογιστών. Η ανταλλαγή των δισκετών, όπως εκτιμάται, δεν θα αποκλείσει τα «καπέλα». Η άλλη πλευρά προτείνει συστηματικούς έλεγχος στη διανομή και την επιστροφή των εφημερίδων και την άμεση πρόσβαση του ενός πρακτορείου στο λογιστήριο του άλλου. Τέλος, υπάρχει πάντοτε και το ενδεχόμενο της παρουσίας ενός ανεξάρτητου φορέα ελέγχου. Η προσπάθεια πιστοποίησης και ελέγχου ξεκίνησε στο παρελθόν, αλλά κάτω από ανεξήγητους λόγους σταμάτησε.

Ενδιαφέρον υπάρχει και στην υπόθεση της De Agostini. Η εταιρεία αποχώρησε από την «Ευρώπη», διότι το πρακτορείο ξεκίνησε τη διανομή αντίστοιχων ανταγωνιστικών προϊόντων της Rizzoli, η οποία συνεργάζεται με το συγκρότημα Μπόμπολα.

Προβλήματα, τέλος, υπάρχουν και στη διανομή των ελληνικών εφημερίδων και στο εξωτερικό. Στη Νέα Υόρκη τα φύλλα φτάνουν μόνο στους συνδρομητές, έπειτα από την κατάρρευση του πράκτορα που διανέμει τον Τύπο. Ζήτημα υπάρχει και για πόλεις του Καναδά.


Σχολιάστε εδώ