ο Δαίμονας των δημαρχείων

Με πήρανε τηλέφωνο τα συντρόφια από το δημαρχείο Ζακύνθου και μου είπαν ότι μπήκαν «ποντικοί» και άρπαξαν 9.000 ευρώ από το ταμείο του δήμου, καθώς και μια σειρά από επιταγές σε μπλοκ. Όταν ρωτήθηκε από την Αστυνομία ο ταμίας, είπε ότι πάντα αφήνει τα χρήματα στο ίδιο μέρος και δεν… τα είχαν ξαναπάρει! Μέχρι και ο περιπτεράς στην πλατεία του Αγίου Διονυσίου ήξερε πού βάζει τα μπικικίνια ο υπάλληλος. Τώρα, βέβαια, αυτό είναι και καλό άλλοθι για όλους. Καταλάβατε τι εννοώ.

Στις 25 Οκτωβρίου θα γίνει τελικά το ετήσιο συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ. Μιλάμε για χλιδή και μασαμπούκα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το καλύτερο ξενοδοχείο της παραλίας διάλεξε ο κομμουνιστής πρόεδρος της ένωσης, φίλτατος Φιλίππου. Σιγά τώρα μην έγινε διαγωνισμός για να βρεθεί το ξενοδοχείο. Ψιλά γράμματα αυτά. Το κριτήριο, όπως πάντα, είναι πόσα… ζιγκ-ζαγκ, κάνει το τραπέζι του μπουφέ.

Νέος δήμαρχος στη θέση του θανόντος Δημήτρη Πάσχου στον Λαχανά εξελέγη ο Γιώργος Ξενιτίδης. Ο Γιώργης ήταν από τους πιο στενούς συνεργάτες τού πρώην δημάρχου. Μέχρι τώρα ασκούσε χρέη αντιδημάρχου. Τη θέση του αντιδημάρχου πήρε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Ξενιτόπουλος.

Αυτά είναι ωραία κόλπα. Αποφάσισε το ΔΣ του ΟΑΚΑ, ξέρετε, το γνωστό Ολυμπιακό Στάδιο, να παραχωρήσει, έτσι, επειδή γουστάρει, σε ιδιωτική εταιρεία 19 στρέμματα που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο. Έλα, όμως, που η έκταση αυτή ανήκει στον δήμο Αμαρουσίου. Προσέφυγε, λοιπόν, ο δήμος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρώσει την εκμίσθωση. Η κόντρα, όμως, του δήμου με τη διοίκηση του σταδίου δεν σταματάει εδώ. Φαίνεται ότι οι διοικούντες το ποδοσφαιρομάγαζο έχουν περίεργη αντίληψη περί δημοσίου χρήματος. Νοίκιασαν το πάρκινγκ του γηπέδου με 9.000 ευρώ τον μήνα. Ο δήμος, με μια δημοτική του επιχείρηση, είχε προσφέρει 12.000 ευρώ! Επειδή, όμως, εδώ είναι Ελλάδα, όλα γίνονται. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός το ξέρει αυτά;

Τι έχει απογίνει η ιστορία με την υπάλληλο του δήμου Αργυρούπολης που μαζί με έναν δικηγόρο είχαν συλληφθεί να χρηματίζονται προκειμένου να χορηγήσουν παράνομα άδεια παραμονής σε αλλοδαπό; Η κ. Ελευθερία, έτσι λέγεται η υπάλληλος, μαθαίνω ότι έχει αναλάβει και την προεκλογική εκστρατεία ενός υποψηφίου δημάρχου που θέλει να σώσει την Αργυρούπολη. Πάντως, όπως μου λένε οι άνθρωποί μου, το «κύκλωμα» στον εν λόγω δήμο δεν έχει εξαρθρωθεί. Η «δουλειά» εξακολουθεί να γίνεται και σήμερα. Δήμαρχε, τους ξέρεις. Πάρε σανίδα πριν είναι αργά. Α, μια και το θυμήθηκα. Δημαρχάρα, τι έγινε με την εκμίσθωση του εκθεσιακού κέντρου που υπάρχει στην πόλη, την οποία έκανες για είκοσι χρόνια στον Σκλαβενίτη; Έγιναν όλα νόμιμα; Κάθε απάντηση δεκτή. Καλοπροαίρετα ρωτάω.

Την παραίτησή του από τη θέση του αντιδημάρχου υπέβαλε ο δημοτικός σύμβουλος Ελληνικού Γιώργος Ζωγόπουλος. Πολλά ακούστηκαν για την πραγματική αιτία. Τη θέση του πήρε ο Φώτης Ιασωνίδης. Ο Γιώργης γυρίζει δεξιά και αριστερά και λέει: «Εγώ δεν έγινα δημοτικός σύμβουλος για να πλουτίσω και να ζήσω την οικογένειά μου». Τι και ποιους εννοεί άραγε; Ονόματα, Γιώργο…

Οι μισοί δημότες των Αγίων Αναργύρων πηγαίνουν και δίνουν το παρών κάθε πρώτη και δεκαπέντε του μηνός στο αστυνομικό τμήμα της πόλης. Μιλάω πολύ σοβαρά. Διαβάστε τι έχει γίνει. Η νέα διοίκηση του δήμου είχε υποβάλει αναφορά στην Εισαγγελία για κακοδιαχείριση στις δημοτικές επιχειρήσεις για τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να προσδιορίζει συγκεκριμένες ευθύνες. Κατά την προηγούμενη δεκαετία από τα διοικητικά συμβούλια των δημοτικών επιχειρήσεων είχαν περάσει δεκάδες άτομα. Πήρε, λοιπόν, ο Εισαγγελέας την αναφορά και στέλνει στο ακροατήριο εξήντα άτομα! Εκεί θα βρεθεί ποιος «έφαγε», αν «έφαγε» και πόσα. Επειδή όμως τα αδικήματα είναι σε βαθμό κακουργήματος, επέβαλε περιοριστικούς όρους: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, χρηματικές εγγυήσεις, παρουσία στο τμήμα. Οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά είναι πλέον στην καθημερινή λειτουργία της πόλης. Μιλάμε για νοικοκυρές και συνταξιούχους που τραβάνε τα μαλλιά τους. Πώς τα κατάφερες, βρε Τρίγκα, έτσι πάλι;

Τριτοκοσμική εικόνα θύμιζαν οι δρόμοι της Ν. Ιωνίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων βροχών. Πλημμύρισαν τα μαγαζιά εξαιτίας της μεγάλης κλίσης που έχουν τα πεζοδρόμια, τα οποία μάλιστα κατασκευάστηκαν πρόσφατα. Ειδικότερα η οδός Μεσολογγίου ήταν σκέτη… Βενετία. Οι κάτοικοι λένε ότι ποτέ δεν είχε παρουσιαστεί τέτοιο πρόβλημα. Ποιος έκανε τη μελέτη, ρε παιδιά, γι’ αυτούς τους διαολοπεζόδρομους που φτιάξατε; Ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΠΕΑ, Νίκος Δακουτρός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη αυτού του έργου, μήπως πρέπει να ασχοληθεί πιο σοβαρά με τα καθήκοντά του; Αν δεν μπορείς, Νικόλα μου, ας πάει άλλος. Καταστρέφονται περιουσίες. Είναι κρίμα και ντροπή.

Η γοητευτική κυρία Μαργαριτοπούλου έγινε αντιδήμαρχος στη Ν. Φιλαδέλφεια, στη θέση της παραιτηθείσας Καπετάνου. Γυναίκα έφυγε, γυναίκα ήρθε.

Η είδηση είναι πολύ σοβαρή. Δήμαρχος παραλιακού δήμου απήχθη για δύο ώρες από μπράβους του υποκόσμου. Την ώρα που έμπαινε στο αυτοκίνητό του, τελειώνοντας αργά τη νύχτα τη διασκέδασή του σε κέντρο της περιοχής μαζί με τη γυναίκα του, στην κυριολεξία «φορτώθηκε» σε μια ασημί Μερσεντές μαζί με τρεις τύπους… ιδιαιτέρων διαστάσεων και πήγε μια βόλτα μαζί τους. Πού πήγαν, μόνο αυτοί ξέρουν. Γύρισαν ύστερα από δύο ώρες και ο τοπάρχης πήρε το αυτοκίνητό του και πήγε στο σπίτι του. Ο δήμαρχος δεν κατήγγειλε τίποτα στην Αστυνομία. Άμα τον ρωτήσεις, λέει ότι δεν έγινε κανένα τέτοιο γεγονός. Πού έχεις μπλέξει, ρε φουκαρά σύντροφε. Τι τις θέλεις τις λαμογιές και τις αρπαχτές, αφού δεν ξέρεις να τις κάνεις; Η γυναίκα του ακόμη προσπαθεί να συνέλθει.

«Κόκκινο» έχουν βαρέσει οι δημοτικές επιχειρήσεις στον δήμο Ν. Ηρακλείου. Ούτε φορολογική ενημερότητα δεν μπορούν να πάρουν πια με αποτέλεσμα να μην εισπράττουν ούτε τα χρήματα που τους οφείλει ο δήμος. Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι για τρίτο μήνα. Ο φίλτατος Μαστοράκος προσπαθεί να βρει λύση, αλλά, δυστυχώς, η κατάσταση δεν γιατρεύεται. Σε λίγο θ’ αρχίσουν και οι κατασχέσεις από προμηθευτές.

Εκτός από τον πρώην βουλευτή Λευτέρη Παπαδημητρίου, που κινείται έντονα στο Μαρούσι για τις επόμενες δημοτικές εκλογές, μαθαίνω ότι αρκετά τοπικά «γαλάζια» στελέχη έχουν ζητήσει από το μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργο Πατούλη να ηγηθεί μιας διαπαραταξιακής προσπάθειας. Η αλήθεια είναι ότι οι φιλοδοξίες του Γιώργη δεν σταματούν στον δήμο, αλλά ακουμπούν την αίθουσα του κοινοβουλίου. Δεν ξέρω εάν τον πείσουν ή όχι, αλλά η πρόταση αυτή μου φαίνεται και καλή και αξιόπιστη. Για να δούμε τελικά τι θα γίνει στον πολύπαθο δήμο των βορείων προαστίων.

Με μηνύσεις απάντησε ο δήμαρχος Περάματος Λαγουδάκος στην ανακοίνωση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννη Γλύκα ότι δήθεν ξεπουλάει στον ΟΛΠ, με χαριστικές αποφάσεις, δημοτικές εκτάσεις. Φίλε δήμαρχε, τραγικό λάθος η ενέργειά σου. Αλίμονο εάν η κριτική είναι αδίκημα.

Πηγαινοερχόταν στους διαδρόμους των δικαστηρίων Πειραιά την προηγούμενη Τετάρτη ο αγαπημένος μου φίλος και δήμαρχος Σαλαμίνας Αγαπίου. Μήπως ήρθε η ώρα για «ροζ» κασέτες που κυκλοφορούν με τον κύριο γενικό και δεν το έχουν πάρει χαμπάρι; Συντρόφια ανταποκριτές μου, σας παρακαλώ, ενημερώστε με.

Παρών δήλωσε σε συγκέντρωση που έκανε πριν από λίγες μέρες ως υποψήφιος δήμαρχος και ο Σεραφείμ Σταυρίδης στη Νίκαια. Ο Μάκης έχει διατελέσει αντιδήμαρχος. Έμαθα, πάντως, ότι παρά το γεγονός πως είχαν προσκληθεί στη συγκέντρωση όλοι οι βουλευτές της ΝΔ στον Πειραιά, δεν πήγε κανένας. Είναι νωρίς μάλλον για ν’ αρχίσουν να εκτίθενται.

Μπάχαλο έχει γίνει το δημοτικό συμβούλιο Βουλιαγμένης. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιώργος Ράπτης, έστειλε εξώδικο στον δήμαρχο, «αυτοκράτορα» Κασιδόκωστα, διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο με τον οποίο συνεδριάζει το ΔΣ. Εδώ που τα λέμε, δεν έχει άδικο ο άνθρωπος. Όποτε θυμούνται συνεδριάζουν και σε όποιον θέλει ο πρόεδρος του σώματος Κοντονής δίνει τον λόγο. Κακός σύμβουλος η αλαζονεία, όταν μάλιστα συνδυάζεται και με πλούτο.

Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος ο Δημήτρης Καψάνης στο Π. Φάληρο. Το ανακοίνωσε ο ίδιος στο δημοτικό συμβούλιο. Πρόκειται για σοβαρό άνθρωπο, που έχει διατελέσει δύο φορές δήμαρχος, ενώ ασχολείται με τα κοινά της πόλης του επί 16 χρόνια. Βαρέθηκε ο άνθρωπος.

Διαβάζω αρκετές φορές τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου στο Μαρούσι. Μου έχει κάνει εντύπωση η συγκρότηση που έχει μια δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης. Ρένα Χαλιώτη είναι το όνομά της. Έμαθα ότι πρώτη φορά εξελέγη πριν από δύο χρόνια. Δεν την ξέρω ούτε κατ’ όψιν. Τα λεγόμενά της, όμως, φανερώνουν άνθρωπο που ξέρει τι του γίνεται. Επειδή είμαι παλιά καραβάνα, συγκρατήστε το όνομά της. Σε λίγα χρόνια θα με θυμηθείτε.

Παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κηφισιάς το σχέδιο του δήμου για την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης, που θα εφαρμοστεί στους δρόμους της πόλης. Τη μελέτη παρουσίασε ένας συγκοινωνιολόγος ονόματι Μαυρογιώργος, ο οποίος κανείς δεν ξέρει πόσο πληρώθηκε γι’ αυτήν τη δουλειά. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αντώνης Διαμαντόπουλος, επειδή μου λένε ότι είναι σοβαρός άνθρωπος, θεωρώ ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρχουν «σκιές» στις δαπάνες για όλη αυτήν την ιστορία.

Έκανε ο δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, μήνυση κατά των… ανθρώπων που κολλάνε τα γνωστά αυτοκόλλητα με τα νούμερα των κλειδαράδων, επειδή, λέει, λερώνουν τις πινακίδες σήμανσης. Σε όλη την πόλη αυτό βρήκες, βρε Κωνσταντίνε; Αυτή είναι η μεγάλη παρανομία που γίνεται στην Καλλιθέα; Με την ευκαιρία, να σε ρωτήσω, μήπως ξέρεις ποιον εννοούσε το δημοσίευμα μιας τοπικής εφημερίδας που έγραφε για έναν σύμβουλο λαμόγιο που τα παίρνει από παντού; Ρωτάω εσένα, επειδή είσαι χρόνια στην πιάτσα και έχεις ακούσει κάτι.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Προτείνω τον Χρηστίδη υπερνομάρχη και τον Γιοσάκη νομάρχη! Καλύτεροι είναι από κάποιους άλλους που ακούγονται.


Σχολιάστε εδώ