Μέρες Ανδρέα έζησε η Κύπρος με την επίσκεψη Παπούλια!
«Από τις μέρες του Ανδρέα Παπανδρέου έχουμε να αισθανθούμε έτσι», έλεγαν και ξανάλεγαν, καθώς τα τελευταία χρόνια μόνο υποχωρήσεις, συμβιβασμούς, ακόμη και ταπεινώσεις έβλεπαν να προβάλλονται ως γραμμή του «εθνικού κέντρου» της Αθήνας.
Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Κύπρο ο Κ. Παπούλιας, φάνηκε ότι ήταν αποφασισμένος να μεταφέρει ένα τελείως διαφορετικό μήνυμα αγωνιστικότητας.
Από το απόγευμα της πρώτης κιόλας μέρας ο έλληνας Πρόεδρος επισκέφθηκε τα «φυλακισμένα μνήματα» -τον τόπο όπου οι άγγλοι κατακτητές έθαβαν όσους κύπριους αντιστασιακούς κρεμούσαν ή σκότωναν σε διαδηλώσεις και ένοπλες συμπλοκές, αρνούμενοι να δώσουν τους νεκρούς στις οικογένειές τους ώστε να αποφύγουν τα συλλαλητήρια κατά τις κηδείες των ηρώων!
Ο Κάρολος Παπούλιας δεν χαρίστηκε στους Βρετανούς, ορκισμένους εχθρούς της Κύπρου και αιώνιους συνωμότες, γράφοντας στο βιβλίο επισκεπτών: «Τα ”φυλακισμένα μνήματα” των ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα είναι τόπος συγκίνησης και πόνου. Πανανθρώπινοι, άγραφοι κανόνες απαιτούν οι εκτελεστές να ζητήσουν συγγνώμη».
Κανένας άλλος έλληνας πολιτικός δεν τολμάει, ιδίως στην εποχή μας, όχι μόνο να αποκαλέσει προφορικά, αλλά και να γράψει ενυπόγραφα τους Άγγλους «εκτελεστές», αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες που έπεσαν θύματα της βαρβαρότητας του Λονδίνου.
Ύψωσε ανάστημα και στους Αμερικανούς
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν δίστασε να υψώσει το ανάστημά του και απέναντι στους Αμερικανούς, οι οποίοι προχώρησαν σε ανοιχτή πρόκληση, με ιδιαίτερους συμβολισμούς, εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας.
Την ώρα που ο Κ. Παπούλιας πραγματοποιούσε την επίσημη επίσκεψη, ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ντάγκλας Σάλιμαν, ο οποίος βρισκόταν στην Κύπρο, επέδωσε επισήμως στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πρόσκληση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον και να έχει συνομιλίες μαζί της. Ακόμη πιο προκλητικά, οι Αμερικανοί όρισαν τη συνάντηση αυτή στις 28 Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής γιορτής στην Ελλάδα!
Πανηγύριζε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ γι’ αυτήν την ενέργεια των Αμερικανών. «Δεν έμεινε κανένας ηγέτης στον κόσμο με τον οποίο να μην έχει συναντηθεί ο Πρόεδρος Ταλάτ», δήλωσε αλαζονικά, χρησιμοποιώντας την πρόσκληση της Κοντολίζα ως απόδειξη για το ότι η πολιτική Ερντογάν στο Κυπριακό αποφέρει κέρδη χωρίς την παραμικρή υποχώρηση από την πλευρά της Άγκυρας. «Μήπως αποσύρθηκε κανένας στρατιώτης μας από την Κύπρο; Μήπως δόθηκε καμιά σπιθαμή εδάφους;», ρώτησε ρητορικά, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ».
Και ενώ οι κυβερνήσεις Αθήνας και Άγκυρας δεν είχαν ακόμη αντιδράσει στην αμερικανική πρόκληση, ο Κ. Παπούλιας δεν δίστασε να την καταδικάσει: «Η πολιτική των ΗΠΑ είναι αυτή που βλέπετε, που εγώ πιστεύω ότι είναι μια πολιτική που δεν επιλύει αδιέξοδα, αλλά δημιουργεί αδιέξοδα», τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Προειδοποίηση προς την ΕΕ
Με σαφήνεια και χωρίς τη συνηθισμένη… μπουρδολογία που ακούμε τόσο συχνά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσδιόρισε ρεαλιστικά τις δυνατότητες που δίνει στην Κυπριακή Δημοκρατία η ένταξή της στην ΕΕ, αλλά και τον αγώνα που πρέπει να κάνει μέσα σε αυτήν, αν θέλει να την αξιοποιήσει ως παράγοντα επίλυσης του Κυπριακού.
«Η ένταξή σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που προσδιορίζει πλέον το διεθνές περίγραμμα εντός του οποίου τοποθετείται το Κυπριακό, αποτελεί ιστορική εξέλιξη», δήλωσε κατηγορηματικά στην ομιλία του στην κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων, ξεκαθαρίζοντας το νέο πλαίσιο, μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν Αθήνα και Λευκωσία.
Δεν άφησε, όμως, αυταπάτες ως προς το ποιο είναι το πρωτεύον: «Βέβαια, εξαρχής θέσαμε τον ως άνω στόχο όχι ως υποκατάστατο, αλλά ως μέσο πραγμάτωσης της ύψιστης εθνικής μας προτεραιότητας που ήταν και παραμένει η λήξη της τουρκικής κατοχής και η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας του κυπριακού κράτους, στο πλαίσιο συνολικής, αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος», υπογράμμισε.
Από εκεί και πέρα, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο προειδοποίησε την ΕΕ ότι «η Ελλάδα πιστεύει πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αποφύγει ενέργειες που συντείνουν στην εδραίωση της διχοτόμησης του νησιού και ιδίως την υιοθέτηση μέτρων που οδηγούν άμεσα ή έμμεσα στην αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος της κατεχόμενης Κύπρου, όπως η χρήση λιμένων και αεροδρομίων στα κατεχόμενα χωρίς την εξουσιοδότηση της κυπριακής κυβέρνησης».
Ο Κ. Παπούλιας δεν σταμάτησε εκεί. Όταν βρισκόταν στο τείχος της Λευκωσίας, στην οδό Λήδρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να έρθουν εδώ για να δουν τι ευθύνη έχουν που διατηρείται αυτή η ανεπίτρεπτη κατάσταση».
«Όταν τα τείχη πέφτουν, αποτελεί ύβρη για κάθε πολίτη της Ευρώπης η διαχωριστική γραμμή. Οι κοινοί αγώνες της Κύπρου και της Ελλάδας θα φέρουν το ποθούμενο αποτέλεσμα της λεύτερης και ενιαίας Κύπρου», έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών, ενώ, μιλώντας στο δημαρχείο της Λευκωσίας, χαρακτήρισε το τείχος «ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο».
Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, το οποίο επιθυμούσαν σφοδρότατα να ενταφιάσουν οι «εκσυγχρονιστικές» κυβερνήσεις Σημίτη, χωρίς η κυβέρνηση Καραμανλή να κάνει κάτι για την επανενεργοποίησή του. Το αντίθετο μάλιστα. Κατά τη διάρκεια της άσκησης «Νικηφόρος», που διεξάγεται στην Κύπρο από την Τρίτη και λήγει σήμερα, η Αθήνα αποφάσισε όχι μόνο να μην εκτελεστεί καθόλου το μέρος της άσκησης που αφορούσε τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά διέταξε και τις δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ να παραμείνουν κλεισμένες στους στρατώνες τους καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης.
Ακόμη χειρότερα, μέχρι και ο υφυπουργός Άμυνας Β. Μιχαλολιάκος αρνήθηκε πρόσκληση του κυπριακού υπουργείου Εθνικής Άμυνας να παρακολουθήσει την άσκηση για συμβολικούς λόγους! Είναι αξιοσημείωτο ότι κανένας αξιωματικός από την ηγεσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων δεν θα παρακολουθήσει φέτος την άσκηση, σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές.
«Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια στη Λευκωσία, καθώς φαίνεται πως αποτελούν και τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου», έγραφε χαρακτηριστικά την Τρίτη η εφημερίδα «Πολίτης», κύριος υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν στην Κύπρο.
Ευτυχώς που βρέθηκε στο νησί αυτές τις κρίσιμες πολιτικά ημέρες ο Κ. Παπούλιας και έτσι είχε την ευκαιρία -και μάλιστα ενώπιον της κυπριακής Βουλής- να προβάλει μια εντελώς διαφορετική πολιτική.
«Είναι απαράγραπτες οι εθνικές και συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας να υπερασπίζεται τον κυπριακό Ελληνισμό και πολιτικά και στρατιωτικά. Ως εγγυήτρια δύναμη, αλλά και ως προς την υλοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, το οποίο αναπροσαρμόζεται βέβαια στα νέα δεδομένα και τις δυνατότητες ασφάλειας που δημιούργησε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ», υπογράμμισε.
Σεβασμό στον λαό και στα σύμβολα
Ο Κ. Παπούλιας είναι ο πρώτος έλληνας πολιτικός, ο οποίος πήγε στην Κύπρο και διακήρυξε απερίφραστα «τον σεβασμό του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων» σε οποιεσδήποτε νέες διαπραγματεύσεις διεξαχθούν υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ.
Είναι ο μόνος πολιτικός που αντί να παίρνει προκλητικούς όρκους στο όνομα του απαράδεκτου Σχεδίου Ανάν ως «βάσης για διαπραγμάτευση», τόνισε ότι «ο κυρίαρχος λαός της ελεύθερης Κύπρου έκρινε, με ισχυρή πλειοψηφία, ότι το γνωστό σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ δεν ικανοποιούσε τις νόμιμες προσδοκίες του». Δεν παρέλειψε δε να υπογραμμίσει, αναφερόμενος σε οποιαδήποτε σχέδια υποβληθούν στο μέλλον, ότι «η τελική κρίση και απόφαση για το περιεχόμενο της λύσης του προβλήματος ανήκει πάντα στον κυρίαρχο λαό της Κύπρου».
Πολύς καιρός έχει περάσει, επίσης, από τότε που έλληνας κορυφαίος πολιτικός έχει αποτίσει φόρο τιμής στον Μακάριο και έχει υπενθυμίσει τον εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα του αγώνα των Κυπρίων, όπως έκανε ενώπιον της Βουλής ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Επιθυμώ, προς πάσης άλλης αναφοράς, να υποκλιθώ με σεβασμό στους αγωνιστές της κυπριακής ελευθερίας. Να υποκλιθώ, κατά πρώτον, στη μνήμη του Εθνάρχου Μακαρίου και στη μνήμη όλων εκείνων των νέων ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα για την ανεξαρτησία της Κύπρου», τόνισε.
Το ίδιο συγκινητικός ήταν και στο Παραλίμνι, όπου συνάντησε την εννιάχρονη κόρη του Τάσου Ισαάκ, Αναστασία, τον πατέρα της οποίας σκότωσαν οι Τούρκοι το 1996.
«Αισθάνομαι μεγάλο πόνο, αλλά και ανάταση ψυχής, όταν η νεολαία του Ελληνισμού, η πρωτοπορία του έθνους, δίνει τη ζωή της στους αγώνες για την ελευθερία», δήλωσε ο Κ. Παπούλιας.
Η ώρα της κυβέρνησης
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επετέλεσε άριστα το καθήκον του στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, εκφράζοντας τις θέσεις της πλειονότητας του λαού τόσο στην Κύπρο όσο και εδώ, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.
Τώρα είναι η σειρά της κυβέρνησης να εκμεταλλευθεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής της θέσης απέναντι στην Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, την αντικειμενική βοήθεια που της προσέφερε το ταξίδι του Προέδρου στην Κύπρο.
Σε αντίθεση με την κυβέρνηση των «ναιναίκων» του σημιτικού «εκσυγχρονισμού», ίσως η κυβέρνηση Καραμανλή αντιληφθεί ότι είναι προς όφελός της η πολιτική έκφραση από έναν κορυφαίο θεσμικό παράγοντα, όπως είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας που είπε πέρυσι «όχι» στο Σχέδιο Ανάν.
Με τη μακρά εμπειρία του στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς διαπραγματεύσεις, είναι εξόφθαλμο ότι ο Κ. Παπούλιας εξέφρασε αυτές τις θέσεις στην Κύπρο με σαφή στόχο να ενισχύσει τη διεθνή διαπραγματευτική θέση της χώρας. Η κυβέρνηση είναι, όμως, αυτή που ανάλογα με την πολιτική της γραμμή και την ικανότητά της μετουσιώνει σε πολιτικές πράξεις τις θεωρητικές διαπραγματευτικές της δυνατότητες.
Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή θα αποδείξει εμπράκτως ότι είναι σε θέση να αξιοποιήσει το κεφάλαιο «Κ. Παπούλιας» τουλάχιστον στο Κυπριακό, παρά τις πρόσφατες αποκαρδιωτικές επιδόσεις της Αθήνας και το διπλωματικό της Βατερλώ στο θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ – Τουρκίας.