«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»
Κατηγορούμενος θα είναι, κατά πληροφορίες, ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Ανθόπουλος, ο οποίος είχε παραδεχθεί δημοσίως ότι εκείνος έβαλε ορισμένες από τις υπογραφές συναδέλφων του. Ο Γιώργος Κίρκος, που ήταν ένας από αυτούς και δεν μπόρεσε να βρει το δίκιο του σε κομματικό επίπεδο, αφού χωρίς να του επιτραπεί να εκθέσει τη θέση του κόπηκε από το ψηφοδέλτιο και ήδη επέστρεψε στην ιατρική, θεωρεί ότι η δικαστική διερεύνηση θα τον δικαιώσει. Μένει να δούμε αν η πολιτικά πολύ ενδιαφέρουσα αυτή δίκη θα γίνει και κυρίως ποια θα είναι η κατάληξή της.
Πανηγυρισμοί για την ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην Ε.Ε.
Πανηγυρικό χαρακτήρα αποφάσισε να δώσει η Διάσκεψη της Βουλής στην επικύρωση της συνθήκης για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Η σχετική συζήτηση θα γίνει στις 2 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια του Σώματος παρουσία των προέδρων των δύο γειτονικών χωρών. Για να τονιστεί, μάλιστα, η σημασία που δίνει η ελληνική πολιτική ηγεσία στο ζήτημα, στη συνεδρίαση προγραμματίζεται να μιλήσουν μόνον ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Καλά είναι τα πανηγύρια, αλλά η στήλη αναρωτιέται αν αυτά τα συναισθήματα τα συμμερίζονται και οι τελευταίοι εναπομείναντες εργαζόμενοι στις βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας που η μια μετά την άλλη μετακομίζουν βορειότερα. Και πολύ περισσότερο αναρωτιόμαστε τι θα γίνει όταν σε λίγο καιρό το βουλγαρικό και ρουμανικό θα θεωρούνται ευρωπαϊκά εδάφη. Καλό, βεβαίως, θα είναι να έχουμε ευρωπαίους γείτονες στα βόρειά μας, αλλά το ερώτημα που μάλλον δεν θα απαντηθεί στη ειδική συνεδρίαση της Βουλής είναι κατά πόσον μπορεί να θεωρηθούν ευρωπαϊκές οι χώρες που αμείβουν τους πολίτες τους με μισθούς εκατό ευρώ.
Και όχι τίποτε άλλο, αλλά δύο μέρες νωρίτερα, τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, οι αρχηγοί των κομμάτων θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά και των Σκοπίων, που είναι τα δύο ζητήματα τα οποία αναμένεται να κυριαρχήσουν στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα εξωτερικά που γίνεται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
——————–*——————–
Θέλουν να διώξουν τους δημοσιογράφους
Έχουμε ξαναγράψει για τους φαεινούς εγκεφάλους που περιβάλλουν την πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη Ψαρούδα και πιστεύαμε ότι δεν θα εκπλαγούμε από ό,τι κι αν ακούσουμε να λένε ή να κάνουν. Και όμως μείναμε άναυδοι πληροφορούμενοι ότι εδώ και καιρό μεθοδεύουν την απομάκρυνση των δημοσιογράφων από το κεντρικό κτίριο της Βουλής. Με πρόσχημα ότι οι δύο αίθουσες στις οποίες στεγάζονται εδώ και χρόνια οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες δεν επαρκούν και η ατμόσφαιρα σε αυτές είναι αποπνικτική εξαιτίας των τσιγάρων, αλλά κυρίως της έλλειψης εξαερισμού, συζητούν, λέει, το ενδεχόμενο να μεταφερθούν οι δημοσιογράφοι σε άλλο κτίριο, από το οποίο θα βλέπουν τις συνεδριάσεις με μόνιτορ. Μάλλον θα αστειεύονται εκείνοι που είχαν την… ιδέα… Μια συμβουλή, να την εγκαταλείψουν, αν δεν θέλουν να γίνουμε ρεζίλι διεθνώς. Λύση μπορούν να βρουν… Με την μετακόμιση κάποιων υπηρεσιών. Ήδη έχουν μεταφερθεί αρκετές σε διπλανά κτίρια…
——————–*——————–
Το θράσος των… «νεόπλουτων σκαφάτων»
Για τους «νεόπλουτους σκαφάτους» ήταν, μεταξύ άλλων, ο λόγος την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής που συζητούσε για θέματα ναυτιλίας. Το ζήτημα έθιξε ο Μίμης Ανδρουλάκης και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης περιέγραψε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που δείχνει ότι το θράσος με το οποίο εμφανίζονται τα πρώτα ονόματα των μέσων ενημέρωσης είναι… κολλητό.
Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε σε «σκαφάτο» που δήλωσε «οικονομικός διευθυντής εφημερίδας» και απαιτούσε να πάρει πρώτη θέση (όπως λέμε πρώτο τραπέζι πίστα) στον ντόκο του λιμανιού της Πάρου. Ο τοπικός λιμενάρχης, κατά τον υπουργό, δεν ενέδωσε και του είπε ότι αν δεν συμμορφωνόταν θα τον πήγαινε στο κρατητήριο. Αν τα πράγματα έτσι όντως έτσι -και δεν έχουμε λόγους να αμφιβάλλουμε- μπράβο στον λιμενάρχη.
——————–*——————–
Τα υπερκέρδη των τροφίμων και όχι των τραπεζών βλέπει ο Γκαργκάνας
Εξοργιστικός ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας στην εμφάνισή του την περασμένη Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών.
Γιʼ΄ αυτό και παρά τα καλά λόγια και τους επαίνους που προσπάθησε να μοιράσει τόσο στην προηγούμενη κυβέρνηση (που τον διόρισε) όσο και στη σημερινή (που τον διατήρησε), δεν κατάφερε να αποφύγει τις βολές από όλες τις πτέρυγες.
Δεν ήταν τόσο η επιλεκτική μνήμη που είχε για τα «δύσκολα» ερωτήματα που τέθηκαν, σε μια σαφή προσπάθεια να τα έχει καλά και με τους νυν και με τους πρώην, ήταν κυρίως ο ζήλος με τον οποίο ήθελε να καλύψει τους ανθρώπους του «σιναφιού» του, δηλαδή τους τραπεζίτες, που εκνεύρισε αρκετούς βουλευτές. Το πλέον εντυπωσιακό ήταν όταν μίλησε για έλλειψη ανταγωνισμού σε πολλούς τομείς της οικονομίας, όπως αυτόν των τροφίμων, που, όπως είπε, «λόγω των υψηλών περιθωρίων κέρδους που επιδιώκουν κάποιοι κρατούν τις τιμές σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα». Όταν, όμως, ρωτήθηκε για τα υπερκέρδη των ελληνικών τραπεζών, επεχείρησε να δικαιολογήσει τα υψηλά επιτόκια που πληρώνουν οι έλληνες καταναλωτές με το επιχείρημα «ελεύθερη οικονομία έχουμε, τι να κάνουμε;», ενώ επανέλαβε για νιοστή φορά τις αστείες νουθεσίες προς τα νοικοκυριά να προσέχουν να μην υπερδανείζονται (λες και ευθύνονται μόνον αυτοί που δανείζονται και όχι οι τράπεζες που με καταφανώς παραπλανητικές διαφημίσεις φορτώνουν τον κόσμο με κάρτες και δάνεια).
Βλέποντας, όμως, το εχθρικό κλίμα στην αίθουσα, τα γύρισε κάπως στη συνέχεια μιλώντας για «το λειτουργικό κόστος των τραπεζών που πρέπει να περιοριστεί» (με απολύσεις άραγε;) και την ανάγκη για αύξηση της πιστοληπτικής ικανότητάς τους. Χρειάστηκε, εν τέλει, και τρίτη και τέταρτη σχετική ερώτηση για να ψελλίσει ένα «ναι, ξέρετε, υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί και στις τράπεζες ο ανταγωνισμός». Ε, αν αυτή είναι η ανεξαρτησία του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος, τότε… ζήτω οι εξαρτημένες δημόσιες υπηρεσίες. Τουλάχιστον εκεί ξέρουμε (τις πιο πολλές φορές) από ποιον εξαρτώνται.
——————–*——————–
Τα καθήκοντα του Ανδριανόπουλου και το επαγγελματικό ασυμβίβαστο
Η πρόσφατη επιστολή με την οποία ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Ανδριανόπουλος γνωστοποίησε στην πρόεδρο της Βουλής ότι θα αναλάβει «την κεντρική ευθύνη σχεδιασμού ενός προγράμματος ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», καθώς και την ευθύνη για τον σχεδιασμό «δικτύων πετρελαιαγωγών και εθνικής αξιοποίησης των προσόδων του πετρελαίου σε χώρες του Νότιου Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας», επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα του επαγγελματικού ασυμβίβαστου. Πολλοί ήταν οι βουλευτές που αναρωτιόνταν τις προηγούμενες ημέρες αν τα διεθνή καθήκοντα του βουλευτή Επικρατείας προσκρούουν στο άρθρο 57 του Συντάγματος, το οποίο θεσπίζει τα ασυμβίβαστα. Οι γνώμες διίσταντο, πάντως, καθώς ορισμένοι επέμειναν ότι η φράση «τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος» θεωρούσαν ότι δεν αφήνει κανένα περιθώριο, ενώ άλλοι υποστήριζαν ότι υπάρχει «κενό», το οποίο, όπως έλεγαν είχε υπόψη του ο κ. Ανδριανόπουλος όταν αποφάσισε να αποδεχθεί τις συγκεκριμένες θέσεις. Είναι αλήθεια ότι το Σύνταγμα παραπέμπει σε εκτελεστικό νόμο που θα δίνει κάποιες εξαιρέσεις, αλλά ο νόμος αυτός, ως γνωστόν, καταψηφίστηκε στις αρχές του 2003 και έτσι, αν υπάρξει προσφυγή (όπως έγινε με τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο που προτίμησε τη δικηγορία και εν τέλει έχασε την έδρα), τη λύση θα δώσει και αυτήν τη φορά το Εκλογοδικείο.
Σε περίπτωση πάντως που χάσει την έδρα ο Ανδριανόπουλος, στη Βουλή θα βρεθεί η 31χρονη γιατρός Ρόζα Βρεττού, που ήταν έβδομη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.
——————–*——————–
Δεκάδες σαν τη γυναίκα του Νίκου Νικολόπουλου
Στο στόχαστρο βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος, εξαιτίας της κριτικής του στα τεκταινόμενα στον Οργανισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «Πάτρα 2006». Αυτό που κυρίως του καταλόγισαν ήταν ότι «βόλεψε» τη σύζυγό του στο Δημόσιο, κάνοντας χρήση του προνομίου που θεσπίστηκε το 2001 για τους συνεργάτες των βουλευτών. Χωρίς καμιά διάθεση να υπερασπιστούμε τον πατρινό βουλευτή, πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες, οι συνάδελφοί του από όλα σχεδόν τα κόμματα που έχουν κάνει το ίδιο με τις συζύγους και τις θυγατέρες τους. Αρκετοί μάλιστα τις διόρισαν στο Δημόσιο, με προτίμηση στις καλοπληρωμένες θέσεις του υπουργείου Οικονομικών, και εν συνεχεία τις απέσπασαν εκ νέου στα γραφεία τους.
Αν δημοσιευόταν, έστω και τώρα, ο κατάλογος, όπως είχε υποσχεθεί ο Απόστολος Κακλαμάνης όταν ψηφίστηκε η σχετική διάταξη του Κανονισμού, θα έφριττε ο κόσμος από το εύρος της οικογενειοκρατίας. Αλλά πού, αυτά κρατιούνται «εφτασφράγιστα μυστικά».
——————–*——————–
Το δράμα των βουλευτών και η διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις
Το δράμα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνητικοί βουλευτές που εκλέγονται σε περιφέρειες που εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση αναδείχθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το ντόπινγκ. Ο Γιάννης Ιωαννίδης με τη συνηγορία του προέδρου της Επιτροπής Τάσου Σπηλιόπουλου έθεσε το ζήτημα των επιλεκτικών χρηματοδοτήσεων σε σωματεία τόσο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού όσο και από τον ΟΠΑΠ. Το γεγονός ότι οι δύο βουλευτές εκλέγονται στην Α΄ Θεσσαλονίκης, όπως και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, μόνο συμπτωματικό δεν είναι. «Υπάρχει ανισονομία και πρέπει να καλέσουμε εδώ τους υπευθύνους να μας πουν με ποια κριτήρια δίνεται χρηματοδότηση στο ένα σωματείο και όχι στο άλλο», είπε ο παλαιός κόουτς του μπάσκετ και συμπλήρωσε: «Όχι τίποτε άλλο, αλλά πέφτουν όλοι πάνω σε μας τους βουλευτές, χωρίς να έχουμε καμιά αρμοδιότητα». «Όλα γίνονται κατ’ εντολήν», συμπλήρωσε ο Τάσος Σπηλιόπουλος, που αναφέρθηκε σε φαινόμενα «μέσα στην ίδια πόλη, στην οποία δίνονται χρήματα στο ένα σωματείο και όχι στο άλλο».
Τα ίδια γίνονται και με τις χρηματοδοτήσεις για τα πολιτιστικά», συμπλήρωσε η εκλεγόμενη στη Β΄ Αθήνας Σοφία Βούλτεψη, ενώ στον χορό μπήκαν και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η ανάγκη να θεσπιστούν κανόνες και να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια στις χρηματοδοτήσεις προς τα σωματεία να είναι μια από τις πιο σημαντικές προτάσεις στις οποίες θα ομοφωνήσουν τα μέλη τής εν λόγω Επιτροπής της Βουλής.