ΚΑΤΩ… στον Πειραιά

• Επεισοδιακή ήταν η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πειραιά, που έγινε την περασμένη Τετάρτη. Ο πρόεδρος του σώματος Κ. Γκαβέρας ο οποίος, απόντος του δημάρχου, συντόνιζε τη συζήτηση, είχε διαδοχικές κόντρες με τον επικεφαλής του συνδυασμού «Πρώτα ο Πειραιάς», Μ. Μπεντενιώτη, ο οποίος στο τέλος δεν… άντεξε και του είπε το εξής χαριτωμένο: «Δεν είναι συμπεριφορά αυτή. Μήπως νομίζετε ότι βρίσκεστε σε αστυνομικό τμήμα;».

• Τα πιο πολλά επεισόδια όμως έγιναν κατά τη συζήτηση του υπ’ αριθμ. 34 θέματος που αφορούσε στην υπόθεση των 5 μαγαζιών της Πειραϊκής, τα οποία ταλαιπωρούν εδώ και δύο χρόνια για τα τραπεζοκαθίσματα που έχουν αναπτύξει στις επιχωματώσεις… Ο εισηγητής του θέματος, αντιδήμαρχος Γιώργος Δαβάκης, τόνισε ότι από τη στιγμή που η ΚΣΤʼ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων αναφέρει ότι είναι σύμφωνη με τη λειτουργία των καταστημάτων εφόσον αυτά βρίσκονται μέσα από τον δρόμο, το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει λόγο να τους αφαιρέσει τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας. Ο πρόεδρος Κ. Γκαβέρας, αν και το θέμα το έφερε η πλειοψηφία, δηλαδή είχε συμφωνήσει και ο ίδιος, άρχισε να ζητάει διευκρινίσεις για τα τραπεζοκαθίσματα και για τον χώρο που καταλαμβάνουν στις επιχωματώσεις, παρότι αυτό δεν περιλαμβανόταν στο θέμα, το οποίο αναφερόταν καθαρά στις άδειες λειτουργίας των καταστημάτων και όχι στις άδειες ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Ωστόσο ο πρόεδρος επέμενε σε ανούσιες ερωτήσεις, καθυστερούσε το θέμα και φαινόταν σαν να ήθελε να το πάει σε αναβολή. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Θ. Δρίτσας που έθεσε θέμα απαρτίας. Στην αίθουσα εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν 17 σύμβουλοι της συμπολίτευσης και δύο της αντιπολίτευσης (οι Θ. Δρίτσας και Γ. Καρδαράς). Οι σύμβουλοι του συνδυασμού του Μ. Μπεντενιώτη είχαν αποχωρήσει νωρίτερα, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση του προέδρου του σώματος. Προηγουμένως, όμως, ενώ μιλούσε ο Θοδωρής Δρίτσας, αποχώρησε από την αίθουσα και η σύμβουλος του Αγραπίδη Ασπασία Αλυγιζάκη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απαρτία και να διακοπεί η συνεδρίαση. Οι εκπρόσωποι των καταστημάτων και οι εργαζόμενοι σ’ αυτά, που βρίσκονταν στο θεωρείο, αντέδρασαν έντονα βλέποντας να παρατείνεται η αγωνία τους και τα έβαλαν με τον πρόεδρο που κωλυσιεργούσε αδικαιολόγητα τη διαδικασία, αλλά και με τους συμβούλους που αποχώρησαν. Οι αντεγκλήσεις σταμάτησαν λίγο πριν από τις 9.30 το βράδυ και αφού είχε παρέμβει η Δημοτική Αστυνομία για την αποκατάσταση της τάξης.

• Πάντως, το ότι ο δήμαρχος δεν κατάφερε να «περάσει» ένα απλό -ουσιαστικά- θέμα δείχνει ότι υπάρχει έντονο κλίμα αμφισβήτησης προς το πρόσωπο και τις επιλογές του από σοβαρή μερίδα των συμβούλων του, που του έστειλαν το «μήνυμα» ότι δεν πρέπει να θεωρεί κανέναν «δεδομένο»! Και βέβαια είναι ανεξήγητη η στάση του προέδρου, ο οποίος τελικά δείχνει να αμφισβητεί αυτά που εισηγείται! Δεν μπορούμε, βέβαια, να μιλήσουμε για… ανταρσία, αλλά σίγουρα το «μήνυμα» προς τον δήμαρχο είναι ξεκάθαρο. Και ίσως να αποτελεί και την απάντηση εκείνων που κάποιοι διαδίδουν ότι είναι «κομμένοι» από τον συνδυασμό και στους οποίους εκείνοι οι ίδιοι θα κάνουν… μετάνοιες αργότερα για να μετέχουν σ’ αυτόν! Γι’ αυτό γράψαμε τις προάλλες πως ο δήμαρχος έχει τεράστιο πρόβλημα στην επικοινωνιακή του πολιτική. Γιατί γίνονται πολύ μεγάλα λάθη, τα οποία τελικά «χρεώνεται» και… εισπράττει ο ίδιος.

• Ενώ, όμως, στον συνδυασμό του Αγραπίδη παρουσιάζονται… λειτουργικά προβλήματα, στην αντίπερα όχθη, στον χώρο του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά επικρατεί προεκλογικός πυρετός. Επίσημα, βέβαια, δεν βγαίνει τίποτε προς τα έξω, ωστόσο συζητήσεις και συσκέψεις στελεχών και δημοτικών συμβούλων ή παραγόντων γίνονται καθημερινά. Όλοι θεωρούν δεδομένο ότι θα είναι ο Π. Φασούλας υποψήφιος δήμαρχος και υπάρχει πίστη ότι αυτήν τη φορά ο Χ. Αγραπίδης δεν έχει τύχη. Πολλοί μάλιστα τον χαρακτηρίζουν ήδη «απερχόμενο δήμαρχο». Αυτή όμως η ευφορία ίσως δεν είναι και ό,τι καλύτερο χρειάζεται αυτήν τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά, μια και ακόμα ο δήμαρχος δεν έχει… ανοίξει τα (προεκλογικά) χαρτιά του. Και όταν εκείνος θα «βγάζει»… ειδήσεις, ίσως οι αντίπαλοί του έχουν αρχίσει να… ξεφουσκώνουν και χαλάσει το κλίμα. Γι’ αυτό και οι επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων του Κινήματος συνιστούν ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και χαμηλούς τόνους.

• Συγκέντρωση κατοίκων έχει συγκαλέσει για αύριο στις 8 το βράδυ στα γραφεία του Β΄ Δημοτικού Διαμερίσματος ο πρόεδρος Γιάννης Μαστρονικόλας. Θα προηγηθεί συνεδρίαση του διαμερισματικού συμβουλίου και στη συνέχεια θα ακουστούν οι απόψεις και τα προβλήματα των κατοίκων. Θα καταγραφούν, θα συζητηθούν λύσεις και θα αποφασιστεί τρόπος δράσης. Πρόκειται για μία ενέργεια την οποία συνηθίζει ο πρόεδρος του Διαμερίσματος και την αποδέχεται και ο κόσμος, ο οποίος δίνει δυναμικό και μαζικό παρών στις συγκεντρώσεις αυτές. Άλλωστε με τη συμμετοχή και την κοινή δράση λύνονται τα προβλήματα. Και όντως στο Β΄ Διαμέρισμα μ’ αυτόν τον τρόπο έχουν αντιμετωπιστεί πολλά φλέγοντα θέματα.


Σχολιάστε εδώ