Κέρδη πάνω από 62 εκατ. ευρώ
Ίσως διέρρευσε από τον ΟΤΕ πως ο Χρηστίδης και οι συνεργάτες του έβγαζαν εκατομμύρια, επειδή κρατούσαν τους αφελείς επί 15λεπτο στο τηλέφωνό τους. Την ίδια ώρα πανικός έχει πέσει στους περισσότερους επαρχιακούς σταθμούς
Τα ποσά είναι πολύ μεγάλα. Ο τζίρος των πέντε μεγαλύτερων εταιρειών του χώρου (πίνακας 1) ξεπερνάει τα 62 εκατ. ευρώ. Η Mediatel είναι η δεύτερη σε κέρδη με 1.755.401 ευρώ. Μεταξύ των εταιρειών η Newsphone σημειώνει τον μεγαλύτερο τζίρο με 22,7 εκατ. ευρώ και ακολουθεί η Internet Q (που δραστηριοποιείται και στο Ίντερνετ) με 17,3 εκατ. ευρώ. Η Mediatel, στην οποία συμμετέχει η εταιρεία Χ. Κ. Τεγόπουλος, έχει τζίρο 15,3 εκατ. ευρώ, η Audiotex του ομίλου ΑΝΤ1 5,2 εκατ. ευρώ και η Lexitel του συγκροτήματος Μπόμπολα 3,4 εκατ. ευρώ. Εδώ είναι απαραίτητη μια διευκρίνηση. Δεν είναι βέβαια όλα τα έσοδα από τις υπηρεσίες τηλεηχοπληροφόρησης, διότι αυτές οι εταιρείες, όπως η Newsphone και η Internet Q, έχουν και άλλες τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες. Άμεση πρόσβαση υπάρχει μόνο στα στοιχεία της Newsphone.
Άμεση πρόσβαση υπάρχει μόνο στα στοιχεία της Newsphone – καθώς είναι εισηγμένη στο ΧΑ- από τα οποία προκύπτει πως η εταιρεία Newsphone είχε το 2004 έσοδα από υπηρεσίες Business to Business 15,6 εκατ. ευρώ, από χρηστικές υπηρεσίες (meteonews/ phone banking) 2.745 ευρώ και από ψυχαγωγικές υπηρεσίες (αστρολογία, κουίζ κ.ά.) 4.344 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την τυπική έγκριση της ΕΕΤΤ πήραν συνολικά 96 εταιρείες και δύο ιδιώτες, χωρίς κανένα έλεγχο. Εκτός από τις γνωστές Lexitel, Audiotex, Mega International Greece LTD, Περθώ Α.Ε Ραδιοτηλεοπτικές Επιχειρήσεις, Vodafone, ΟΤΕ, ΑΝΤ1 Internet κ.ά.
Στο γαϊτανάκι των ευθυνών, μετά και τις σοβαρές επισημάνσεις ορισμένων μελών του συμβουλίου, παρενέβη ο ΟΤΕ και με ανακοίνωσή του επιτίθεται σε όσους τόλμησαν να ασκήσουν κριτική εις βάρος του ή να προβούν σε χαρακτηρισμούς, δηλώνοντας πως επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του. Κι όμως ο ΟΤΕ εισπράττει 50-60% των εσόδων κάθε γραμμή τηλεηχοπληροφόρησης, ενώ στα περίφημα τηλεπαιχνίδια υπήρχε το λογότυπο της Cosmote, του ΟΤΕ και των δύο ακόμη εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, των Vodafone και TIM. Η αποκάλυψη όμως ήταν στο τέλος της ανακοίνωσης, η οποία, σημειώτεον, δεν υπάρχει στα νέα της εταιρείας. Η εταιρεία ανέφερε πως για την προστασία τού καταναλωτή έχει βάλει «ασφαλιστικές δικλίδες», όπως το ανώτερο διάστημα αναμονής 15′, το εισαγωγικό μήνυμα των 15 δευτερολέπτων με την ταυτότητα της εταιρείας, τη χρέωση κ.ά. Όσοι παρακολούθησαν την υπόθεση, γνωρίζουν πως τα έσοδα (τα τρελά λεφτά) βγήκαν από τη «νόμιμη» 15λεπτη αναμονή. Η κυβέρνηση, αν θέλει να τελειώσει με αυτήν την ιστορία, πρέπει να δημιουργήσει νομικό πλαίσιο για τις εταιρείες, καταργώντας τη 15λεπτη αναμονή συνομιλίας. Γιατί κάποιος που παίρνει ένα τηλέφωνο, για μια υπηρεσία, θα πρέπει να περιμένει ως και 15 λεπτά και να γράφει το κοντέρ; Πρέπει επίσης η ΕΕΤΤ να αποκτήσει τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου των υπηρεσιών, αλλά ακόμη και των βασικών στοιχείων κάθε εταιρείας, όπως τουλάχιστον συμβαίνει τυπικά και με την τηλεόραση. Πόθεν έσχες, ονομαστικοποίηση μετοχών, έλεγχος των συμβάσεων με τους τηλεοπτικούς σταθμούς και έλεγχος του περιεχομένου σε συνεργασία με το ΕΣΡ. Διότι προέχει το συμφέρον του καταναλωτή και όχι των εταιρειών, οι οποίες συμπτωματικά; Επιτέλους οι δύο αρχές πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται. Το δε συμβούλιο να αναγνωρίσει πως από το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένο να ελέγχει τη ραδιοτηλεόραση, είτε έχουν οι σταθμοί αδειοδοτηθεί είτε όχι.
Ο φόβος των επαρχιακών καναλιών
Όμως στη σέντρα βγήκαν και τα περιφερειακά και τοπικά κανάλια, μετά τον σάλο που ξέσπασε με τον Β. Χρηστίδη. Η υποκρισία, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, περισσεύει, αφού ξαφνικά όλοι συμπεριφέρονται σαν να έχουν ανακαλύψει την Αμερική. Στο επίκεντρο και αυτής της υπόθεσης, για την οποία το «Π» έγκαιρα και με επιμονή αποκάλυπτε όλο το προηγούμενο διάστημα, βρίσκονται τα επαρχιακά κανάλια. Τα περισσότερα από αυτά, για 80 γίνεται λόγος επίσημα, είχαν δικτύωση με τα κανάλια του Β. Χρηστίδη ή με την εταιρεία του Specktum και έπαιρναν το περιεχόμενο των τηλεπαιχνιδιών απάτης ή τις εκπομπές τηλεμάρκετινγκ, πώλησης βιβλίων, κ.λπ. Πρόκειται για 80 «νομίμως λειτουργούντα» κανάλια, τα οποία διαθέτουν βεβαίωση λειτουργίας από το ΕΣΡ. Πληροφορίες αναφέρουν πως μετά τον σάλο τα κανάλια θορυβήθηκαν και αναζητούν τρόπους να παρέμβουν με κάποιον τρόπο στην υπόθεση για να αποποιηθούν των ευθυνών τους. Πέρα όμως από τα υπάρχουν οι δεκάδες κατειλημμένες τηλεοπτικές συχνότητες σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, από το σύστημα Χρηστίδη. Δίκτυο συχνοτήτων το οποίο συνήθως χρησιμοποιούνταν για τη μετάδοση των πορνοκάναλων που κατέβαζε ο ιδιοκτήτης από τον δορυφόρο και αντικαθιστούσε το σήμα τους με την ελληνική σημαία ή τα τηλέφωνα της δικής του εταιρείας τηλεηχοπληροφόρησης.
Η κατάσταση αυτή απλώς καταδεικνύει το χάος που επικρατεί εξαιτίας της ανυπαρξίας θεσμικού πλαισίου για τις υπηρεσίες audiotex, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να κάνουν κυριολεκτικά χοντρό παιχνίδι οι εταιρείες τηλεηχοπληροφόρησης που διέθεταν και τηλεοπτικό ή τηλεοπτικά κανάλια για να μεταδίδουν τις «υπηρεσίες τους». Η παράλληλη μη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών κυριολεκτικά αποθρασύνανε τους απατεώνες σε διάφορα βουνά της χώρας. Αν δεν δοθούν επίσημα τηλεοπτικές άδειες, κανείς δεν θα μπορεί να βγάλει άκρη ούτε στο μέλλον και μόλις καταλαγιάσει το «σκάνδαλο» της απάτης θα ξαναρχίσει η ίδια κατάσταση.