Θα στηρίξουμε τον Γιώργο, αλλά αν ηττηθούμε πρέπει να βρούμε νέο ηγέτη

Η επιδίωξη των «ανταρτών» να επιβάλουν τη συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων απέτυχε, κυρίως γιατί «εκδηλώθηκε σε μια ακατάλληλη συγκυρία», όπως επισημαίνει ένας εκ των «ανταρτών», με αποτέλεσμα «η κίνησή μας να εκληφθεί από την πλειοψηφία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ ως κίνηση υπονόμευσης του προέδρου και να κινδυνεύσουμε με απομόνωση» και μάλιστα από βουλευτές του κόμματος «ορισμένοι από εμάς να κατηγορηθούμε ότι ακολουθούμε στρατηγική ήττας του ΠΑΣΟΚ».

Έτσι τα κορυφαία στελέχη έκαναν πίσω, εγκατέλειψαν προσωρινά το αίτημα για συλλογικότητα και… έπεσαν με τα μούτρα στο αντιπολιτευτικό τους έργο για να αποδείξουν ότι «εμείς σηκώνουμε το βάρος της αντιπολίτευσης που κάνει το ΠΑΣΟΚ στο κοινοβούλιο».

Μάλιστα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που πρωτοστάτησε στην «ανταρσία», φρόντισε να δηλώσει δημοσίως ότι «σηκώνω όσο μεγαλύτερο βάρος μπορώ από την καθημερινή αντιπολίτευση με μόνο μέτωπο προς τη Νέα Δημοκρατία», ενώ χαρακτήρισε «αστεία» και «ενοχλητικά» τα δημοσιεύματα που τον φέρνουν να ακολουθεί προσωπική στρατηγική ήττας για το ΠΑΣΟΚ προκειμένου μετά να πάρει την ηγεσία του κόμματος.

Να επισημάνουμε εδώ ότι συνομιλητές του κ. Βενιζέλου τον παρουσιάζουν να έχει χαράξει νέα γραμμή πλεύσης, «προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα του κόμματος», τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο πρώην υπουργός φέρεται αποφασισμένος «να πρωταγωνιστήσει στο αντιπολιτευτικό έργο του ΠΑΣΟΚ και να αποφύγει προσωπικές συγκρούσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου», ώστε να μην κατηγορηθεί αύριο ότι υπονόμευσε την πορεία νίκης του ΠΑΣΟΚ.

Όμως τις ηγετικές του βλέψεις δεν τις απαρνείται, γι’ αυτό και φροντίζει να διαμορφώνει στενές σχέσεις με βουλευτές και στελέχη και συχνά πυκνά καλεί σε γεύματα διάφορα στελέχη είτε μεμονωμένα είτε καθ’ ομάδας.

Στα γεύματα αυτά ο κ. Βενιζέλος, όπως στο πρόσφατο που είχε με τη Μιλένα Αποστολάκη, την Τόνια Αντωνίου και τον Μιχάλη Νεονάκη, ανοίγει πολιτικές συζητήσεις και φροντίζει να ακούει τις απόψεις των συνομιλητών του. «Για πρώτη φορά ο Βαγγέλης άκουγε τις απόψεις μου και όχι εγώ τις δικές του», μας είπε γνωστός βουλευτής που εκλήθη να γευματίσει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ανάλογη τακτική υιοθέτησαν και τα άλλα κορυφαία στελέχη, καθότι δεν επιθυμούν να κατηγορηθούν για υπονόμευση του Γιώργου Παπανδρέου, ωστόσο κατ’ ιδίαν επισημαίνουν ότι η… προσφορά τους έχει ημερομηνία λήξης.

Χαρακτηριστικά μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση μας έλεγε πως «ο κόσμος της παράταξης δεν αντέχει τρίτη ήττα. Εμείς θα σηκώσουμε στους ώμους μας το βάρος της αντιπολίτευσης, θα στηρίξουμε τον Γιώργο, αλλά αν ηττηθούμε στις βουλευτικές εκλογές πρέπει να βρούμε νέο ηγέτη, που θα βάλει το κόμμα εκ νέου σε νικηφόρα τροχιά».

Ουσιαστικά αυτές οι απόψεις συνιστούν ευθεία προειδοποίηση στον κ. Παπανδρέου, πως έχει μία μόνο ευκαιρία προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές, αλλά το περιβάλλον του δεν φαίνεται να ανησυχεί, καθότι πιστεύει πως «κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης του προέδρου είναι καταδικασμένη να αποτύχει, είτε τώρα εκδηλωθεί είτε αύριο».

Ταυτόχρονα θεωρεί προπέτασμα καπνού το αίτημα για συλλογικότητα, γιατί, κατά το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, το πραγματικό αίτημα «είναι η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», κάτι που ο κ. Παπανδρέου «απορρίπτει κατηγορηματικά».

Από ό,τι φαίνεται λοιπόν και οι δύο πλευρές δεν καταθέτουν τα όπλα, η πλευρά του κ. Παπανδρέου απορρίπτει τη «συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» με τα κορυφαία στελέχη, ενώ από τη μεριά τους τα κορυφαία στελέχη προσφέρουν προσωρινά στον πρόεδρο στήριξη υπό όρους, έως ότου κριθεί η τύχη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές.


Σχολιάστε εδώ