Η ανησυχία Καραμανλή και η μυστική πολιτική πρωτοβουλία…

Ο κ. Καραμανλής γνωρίζει πολύ καλά και ομολογεί συχνά σε συνομιλητές του πως «οι κινήσεις τακτικής είναι χρήσιμες, αλλά εξαντλούνται γρήγορα, γι’ αυτό, σε βάθος χρόνου, η μοναδική δυνατότητα διαμόρφωσης θετικού πολιτικού κλίματος είναι η παραγωγή κυβερνητικού έργου».

Βεβαίως, ο Κώστας Καραμανλής, ως δεινός τακτικιστής, δεν πρόκειται να περιμένει τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου. Τουναντίον, όπως αποκάλυψε και στο προηγούμενο φύλλο του το «Παρόν», συζητά και επεξεργάζεται κινήσεις και δράσεις που μπορούν να διαμορφώσουν προς όφελος της κυβέρνησης την πολιτική ατζέντα της επικαιρότητας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής δεν έκρυψε την ανησυχία και την έντονη δυσαρέσκειά του, μετά το νέο πολιτικό και επικοινωνιακό ολίσθημα της κυβέρνησής του, αυτήν τη φορά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Ευ. Μπασιάκος έφερε την κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση με το αλαλούμ που προκάλεσε με την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, το βράδυ της Τετάρτης.

Αντί να διασκεδάσει την ανησυχία του κόσμου για τη γρίπη των πουλερικών και το ύποπτο κρούσμα στις Οινούσσες, ο κ. Μπασιάκος… διασκέδασε το πανελλήνιο με την αδυναμία του να απαντήσει στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις και να εξηγήσει πώς χάθηκαν τα δείγματα και… η γαλοπούλα!

Όπως πληροφορήθηκε το «Παρόν», ο κ. Μπασιάκος είχε λάβει εντολή, νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας, από το Μέγαρο Μαξίμου να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία να περιγράφει την κατάσταση και, εφόσον χρειαζόταν, να κάνει δηλώσεις στα κανάλια.

Ο υπουργός, διαπιστώνοντας προφανώς την επικοινωνιακή υπεροπλία του «αντιπάλου» υπουργείου Υγείας (ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης και ο γιατρός υφυπουργός του κ. Θ. Γιαννόπουλος «σάρωναν» ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς), έλαβε την απόφαση να προσκαλέσει τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου, την ώρα των δελτίων ειδήσεων!

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Εκείνο που δεν γνωρίζουν ίσως πολλοί είναι η οργή του πρωθυπουργού για το επικοινωνιακό φιάσκο του κουμπάρου του κ. Μπασιάκου, γεγονός που αποτυπώθηκε την επόμενη ημέρα στο δημόσιο «κρέμασμα» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Θεόδωρο Ρουσσόπουλο και τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη.

Τι κρύβει η παρέμβαση Σουφλιά


Βεβαίως, στις συζητήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με συνεργάτες του δεν ετέθη ζήτημα αποπομπής του κ. Μπασιάκου (ζητήθηκε μόνο να μην παρουσιασθεί εκ νέου στα κανάλια) στο πλαίσιο του γνωστού πλέον δόγματος «ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να «τρώει» υπουργούς του για ελάσσονα λάθη και υπό την πίεση των καναλιών και των εφημερίδων», ωστόσο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκλήθηκε αναστάτωση το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς υπήρχαν πληροφορίες περί παραιτήσεως του υπουργού.

Εκείνο, ωστόσο, που ανησυχεί το Μαξίμου είναι το γεγονός ότι «τα αντανακλαστικά ορισμένων υπουργών σε περιστατικά κρίσεων ή σοβαρών εξελίξεων αποδεικνύονται μειωμένα, με αποτέλεσμα πολύ εύκολα να δημιουργείται εικόνα αποσυντονισμού της κυβέρνησης», όπως μας έλεγε κορυφαίος υπουργός.

«Δυστυχώς, η κυβέρνησή μας είναι ακόμα μια φοβισμένη κυβέρνηση. Αρκετά στελέχη της κυβέρνησης είναι… μαλακοί σαν πλαστελίνες, προσπαθούν να χωράνε παντού και να χάνονται όταν τα πράγματα δυσκολεύουν», έλεγε ο ίδιος υπουργός, που θεωρείται εκ των οπαδών της σκληρής επιθετικής γραμμής στο πεδίο των πολιτικών πρωτοβουλιών και της επικοινωνίας.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως, πλην του φιάσκου που προκάλεσε ο κ. Μπασιάκος, η κυβέρνηση βρέθηκε αυτές τις ημέρες σε δύσκολη θέση και σε δύο ακόμα περιπτώσεις:

• Με την παρέμβαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς περί «σκανδαλολογίας» και,

• Με τις εκρηκτικές δηλώσεις του «λοχαγού», βουλευτής Αχαΐας κ. Ν. Νικολόπουλου, εκ των φανατικών υποστηρικτών του Καραμανλή στην εκλογή προέδρου το 1997.

Κι αν στη δεύτερη περίπτωση «χρεώνεται» στον κ. Νικολόπουλο το μένος του κατά του συντονιστή του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Πάτρας κ. Ροϊλού (γιατί δεν αποδέχθηκε αιτήματά του για προσλήψεις) ή, κυρίως, η μη υφυπουργοποίησή του στη θέση του Αδάμ Ρεγκούζα ( λέγεται ότι ο κ. Νικολόπουλος θεωρούσε περίπου βεβαία την τοποθέτησή του…), στην περίπτωση Σουφλιά τα πράγματα είναι πιο σοβαρά.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν άφησε να πάει χαμένη η αφορμή της αντιπαράθεσης σχετικά με τη στάση των ΜΜΕ έναντι της κυβέρνησης και εγκάλεσε όλους για τη «σκανδαλολογία».

Βουλευτής που πρόσκειται στον κ. Σουφλιά εξηγούσε στο «Παρόν» πως «η παραίνεσή του να σταματήσει η σκανδαλολογία φαίνεται να απευθύνεται προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά επί της ουσίας έγινε για να την ακούσουν στο Μαξίμου», διότι «ο κ. Σουφλιάς θεωρεί πως το κλίμα αυτό υποβαθμίζει την πολιτική ζωή και, εν πάση περιπτώσει, αντιπερισπασμοί όπως η υπόθεση της ”Πολιτείας” είναι περυσινά ξινά σταφύλια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σουφλιάς έχει πυκνώσει, το τελευταίο χρονικό διάστημα, τις επαφές του με βουλευτές και κομματικά στελέχη, ενώ έχει αναβαθμίσει τη σχέση του με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημ. Σιούφα, με τον οποίο συναντάται συχνά και ανταλλάσσει απόψεις.

Όπως ο κ. Σουφλιάς έτσι και ο κ. Σιούφας βρίσκεται σε υπόγεια αντιπαράθεση με τον υπουργό Επικρατείας κ. Ρουσσόπουλο, ενώ μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας και την αποτελεσματικότητα του κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Οι καλοί και οι κακοί με τα ΜΜΕ


Οι ενδοκυβερνητικές κόντρες έχουν ενταθεί, με αφορμή και την υπόθεση των παρεμβάσεων Ρουσσόπουλου και Μεϊμαράκη για τα Μέσα Ενημέρωσης.

Η Ρηγίλλης και ειδικότερα το δίδυμο Μεϊμαράκης- Καραχάλιος έχουν εκνευριστεί από προχθεσινή «διαρροή» σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό, όπου εμφανίζονται οι ίδιοι ως «σκληροί» και θιασώτες μέτρων κατά των Μέσων Ενημέρωσης, ο δε υπουργός Επικρατείας ως υπερασπιστής του «θεσμικού διαλόγου».

Ο γραμματέας της Κ.Ε της ΝΔ εκφράζει συχνά τη δυσαρέσκειά του διότι «παρότι ο ίδιος βγάζει καθημερινά τα κάστανα από τη φωτιά με τις εμφανίσεις του στα κανάλια, όταν άλλοι κρύβονται, δέχεται επιθέσεις με τις οποίες επιχειρείται να εκτεθεί».

Στη «σκληρή» γραμμή, αλλά με θεσμική διαδικασία, είναι και ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης που πρωτοστάτησε στις αγωγές κατά Μέσων Ενημέρωσης που θεώρησε ότι τον έθιξαν.

«Ο πρωθυπουργός ξέρει τι κάνει και να είστε σίγουροι πως θα πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα. Ο Καραμανλής έχει καταστήσει σαφές πως: πρώτη εξουσία είμαι εγώ, τέταρτη εξουσία είναι τα Μέσα Ενημέρωσης. Μ΄ αυτήν τη σειρά. Δεν θα επιτρέψει να αντιστραφούν οι ρόλοι», φέρεται να λέει ο υπουργός σε συνομιλητές του.

Ο κ. Κεφαλογιάννης κέρδισε προ ημερών την πρώτη από μια σειρά παλαιότερων αγωγών σε βάρος εφημερίδας μεγάλου εκδοτικού συγκροτήματος και λέγεται ότι εισέπραξε 254.000 ευρώ, ενώ άλλη εφημερίδα του ιδίου συγκροτήματος έχει ήδη κινηθεί εναντίον του με άλλη αγωγή για δυσφήμηση και πρόκειται να του ζητήσει 300.000 ευρώ!

Πολιτικές πρωτοβουλίες


Όπως είχε αποκαλύψει το « Παρόν» στο προηγούμενο φύλλο, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του αναζητούν «μεγάλες κινήσεις» που μπορούν να ανατρέψουν την εικόνα δυσαρέσκειας που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση.

Δεν είναι άσχετη αυτής της επιδίωξης η προχθεσινή ομιλία του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη στο συνέδριο του «Economist», όπου περιέγραψε με θετικό τρόπο την πορεία αντιμετώπισης του ελλείμματος και δεσμεύθηκε ότι θα το μειώσει αρκετά περισσότερο από το 3% που του ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παρέμβαση Αλογοσκούφη συνδέεται απόλυτα με την πληροφορία μας ( η οποία αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ της εφημερίδας την προηγούμενη εβδομάδα) ότι ο κ. Καραμανλής έχει ζητήσει να υπάρχουν απτά δείγματα οικονομικής ανάκαμψης από το καλοκαίρι του 2006 και όχι αργότερα. Ορισμένοι στην κυβέρνηση εκτιμούν πως με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός θέλει να έχει «λυμένα τα χέρια» του για να αποφασίσει τον ακριβή χρόνο των εκλογών και τις λοιπές πολιτικές του πρωτοβουλίες.

Μια εξ αυτών είναι να ανοίξει σύντομα τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, μια πολιτική πρωτοβουλία που διαθέτει και πρακτική σημασία, διότι μόνο έτσι μπορεί η κυβέρνηση να προωθήσει μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγράμμά της.

«Η απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το ασυμβίβαστο των βουλευτών, όπου φαίνεται πως και τα δύο μεγάλα κόμματα παραδέχονται πως έκαναν λάθος, η διευθέτηση επιμέρους ζητημάτων στη σχέση Εκκλησίας- Κράτους, σε καμία περίπτωση όμως χωρισμός, και άλλα μπορούν να μπουν σε μια τέτοια αναθεώρηση», μας είπε κορυφαίος υπουργός, ενώ στελέχη του Μαξίμου προς τα οποία θέσαμε το ερώτημα τόνισαν με νόημα: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάτι τέτοιο»…

Βεβαίως, επισήμως το θέμα μπορεί να ενεργοποιηθεί (όπως προβλέπει το άρθρο 110 του παρόντος Συντάγματος) μετά την 31η Δεκεμβρίου 2006, ώστε η Βουλή που θα εκλεγεί από τις εκλογές (μετά τις 31/12/2006) να κηρυχθεί αναθεωρητική.

Αυτό, ωστόσο, δεν απαγορεύει στον πρωθυπουργό να ανοίξει τον διάλογο και να προκαλέσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης -και δη του ΠΑΣΟΚ- σε ορισμένα κορυφαία ζητήματα.

Πολιτικά, ένα τέτοιο κλίμα συναίνεσης βοηθά την κυβέρνηση, καθώς αμβλύνει τις αντιθέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων και αποκαθιστά ένα σχετικό κλίμα ηρεμίας.

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, γνωρίζει πως η «σκανδαλολογία» μπορεί να πλήττει σοβαρά την κυβέρνησή του, προκαλεί όμως ανησυχία και στον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Κι αυτό διότι όταν η ΝΔ αντεπιτίθεται με τα σκάνδαλα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αφού οφείλει ή να υπερασπιστεί τις κυβερνήσεις Σημίτη ή να αφήσει ακάλυπτα αρκετά στελέχη που και σήμερα διατηρούν περίοπτες θέσεις στον κομματικό μηχανισμό. Και οι δύο επιλογές είναι προβληματικές…

O… ρεπόρτερ


Σχολιάστε εδώ