Ανασχηματισμός περιφερειαρχών
Tο επιχείρημά του τότε, με το οποίο έπεισε τον πρωθυπουργό να εισακούσει τις προτάσεις του, ήταν πως ο ίδιος ως γραμματέας έχει την ευθύνη της πορείας του κομματικού μηχανισμού και πως για να κρατήσει το κόμμα στην επαρχία χρειάζεται να ελέγχει τους περιφερειάρχες.
Ενάμιση χρόνο μετά ο Μεϊμαράκης επανέρχεται, ζητώντας να έχει τον πρώτο λόγο τόσο στην αξιολόγηση των σημερινών περιφερειαρχών όσο και κυρίως στην επιλογή των πέντε στελεχών που θα τοποθετηθούν στις νεοσύστατες θέσεις των διοικητών των πέντε αναπτυξιακών περιφερειών, τη δημιουργία των οποίων εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Το σημερινό του επιχείρημα είναι οι επικείμενες εκλογές στην αυτοδιοίκηση, τις οποίες, όπως λέει, για να μπορέσει να συντονίσει χρειάζεται τη βοήθεια των αποκεντρωμένων κυβερνητικών παραγόντων -δηλαδή των περιφερειαρχών.
Μαθαίνω, λοιπόν, πως τελικά η αξιολόγηση των σημερινών περιφερειαρχών, η επιλογή των πέντε που θα πάνε στις «αναπτυξιακές», όπως και οι αλλαγές που θα γίνουν στις «διοικητικές περιφέρειες», οι οποίες θα διατηρηθούν στη σημερινή τους μορφή μέχρι τις εκλογές του 2006, ανατέθηκαν στο δίδυμο Αγγέλου – Μεϊμαράκη που άρχισαν ήδη να τα λένε επί τούτου.
Εννοείται πως ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου θα πάρει και τις γνώμες των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών (Παυλόπουλος για τις διοικητικές, Αλογοσκούφης και Φώλιας για τις αναπτυξιακές περιφέρειες), όπως και των άλλων ισχυρών κυβερνητικών παραγόντων (Σουφλιάς, Σιούφας).
Οι φήμες για το ποιος αναβαθμίζεται, ποιος φεύγει, ποιος μετακινείται και ποιος παραμένει, δίνουν και παίρνουν. Οι πληροφορίες που κατάφερα να συλλέξω αναφέρουν πως:
• Την περίβλεπτη θέση του διοικητή της αναπτυξιακής περιφέρειας της Βόρειας Ελλάδας καπάρωσε ο Γιώργος Τσιότρας (περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας), υπερισχύοντας του συνδιεκδικητή του Δημήτρη Πανοζάχου. Ο Τσιότρας, έχοντας την υποστήριξη του ίδιου του πρωθυπουργού, δεν ένιωσε καμιά απειλή, δεδομένου ότι του αναγνωρίζεται πως κατάφερε να διαχειριστεί μία δύσκολη περιοχή, χωρίς να αναγκαστεί να υποταχθεί στις κυριαρχικές διαθέσεις τόσο του Παπαγεωργόπουλου όσο και του Ψωμιάδη.
• Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Πανοζάχος γνώριζε εξαρχής πως δεν είχε την παραμικρή ελπίδα να επικρατήσει του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Διεκδίκησε, ωστόσο, τη θέση ώστε να τη χάσει και ως αντάλλαγμα να διατηρηθεί στη θέση του ή να μετακινηθεί στην Κεντρική Μακεδονία, ως επικεφαλής στη διοικητική περιφέρεια. Ο θεσσαλονικιός περιφερειάρχης Ηπείρου έχει προκαλέσει πολλά αρνητικά σχόλια για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του (ακόμη και επιστολές εις βάρος του έφτασαν στο Μαξίμου), ωστόσο κατάφερε να συσφίξει τις ήδη καλές σχέσεις του με τον Μεϊμαράκη, πράγμα που αποτελεί το μεγάλο του προσόν αυτήν την περίοδο.
• Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Μ. Αγγελόπουλος, όντας… κομμένος στα τρία (στην Αθήνα, όπου το σπίτι του και τη Σάμο, όπου η εκλογική του περιφέρεια, από την οποία διεκδίκησε την εκλογή του στη Βουλή), θεωρείται πως δεν τα πήγε καλά. Έτσι, όλα δείχνουν πως θα πάρει το δρόμο της επιστροφής.
• Ακλόνητος στη διοικητική περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εμφανίζεται ο επίσης Θεσσαλονικιός Ανδρέας Λεούδης (και αυτός προερχόμενος από το οργανωτικό του Μεϊμαράκη, με άριστες σχέσεις με Αγγέλου, Φώλια και Παυλόπουλο). Φίλοι και εχθροί (εντός και εκτός κόμματος) τού αναγνωρίζουν πως πέτυχε μεγάλη απορροφητικότητα κοινοτικών πόρων, καθώς και ότι ξεκίνησε δύο πρότζεκτ υψίστης σπουδαιότητας για την περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία: αφενός μεν τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας (τηλεθέρμανση, βιοενέργεια), αφετέρου δε τον σχεδιασμό και την υλοποίησή της τουριστικής ανάπτυξης των ορεινών και αναξιοποίητων όγκων της περιοχής του.
• Αναχωρεί από την περιφέρεια Θεσσαλίας ο Φώτης Γκούπας με προορισμό την πατρίδα του Κοζάνη, όπου προαλείφεται για υποψήφιος νομάρχης στις εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου.
• Δεν θα παραμείνει στην Κέρκυρα ο επίσης Θεσσαλονικιός Σωτήρης Βόσδου, ο κατ’ εξοχήν κολλητός του γραμματέα του κόμματος. Στο πρόσωπό του συγκεντρώθηκαν πολλές γκρίνιες στα Ιόνια που καθιστούν δύσκολη την παραμονή του στην Κέρκυρα. Μάλλον, όμως, θα αποφύγει την αποστρατεία και θα μετακινηθεί σε άλλη θέση (ίσως στη Λάρισα), που θα μείνει κενή.
Τέλος, στα… πηγαινέλα διοικητικών και αναπτυξιακών περιφερειαρχών, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή η αξιοποίηση τριών ακόμη κομματικών στελεχών από τη Θεσσαλονίκη: του δημάρχου Ευόσμου, Παναγιώτη Αλεξανδρίδη (που θέλει με αυτόν τον τρόπο να τερματίσει την πετυχημένη παρουσία στον δήμο του), του στενού συνεργάτη του δημάρχου Θεσσαλονίκης Σάκη Παπαγεωργίου (αναπληρωτή γραμματέα του Γραφείου Αυτοδιοίκησης της Ρηγίλλης), καθώς και του επικεφαλής του Β΄ ΠΕΣΥΠ Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, ο οποίος φέρεται πρόθυμος να εγκαταλείψει τη δημόσια υγεία χάριν περισσότερο πολιτικών αρμοδιοτήτων.