Όλο το πινάκιο γεμάτο αγωγές!

Χρησιμοποιούν σε τέτοιο βαθμό αυτή την προληπτική τρομοκρατία, που τα δικαστήρια δεν προλαβαίνουν να δικάζουν και κάποια στιγμή θα σηκώσουν τα χέρια…

Μόνο την περασμένη Πέμπτη το πινάκιο του Πολυμελούς Πρωτοδικείου είχε πάνω από 15 υποθέσεις. Μεταξύ αυτών ήταν η αγωγή του ΔΟΛ κατά της εφημερίδας μας και η αγωγή κατά της «Αθλητικής Ηχούς», με κατηγορούμενους τον Γεωργαλά και τον Παύλο Γερακάρη κ.ά.

Eυτυχώς πάντως που έγινε επιτέλους και μια σοβαρή παρέμβαση για τις αγωγές. Μέχρι πρότινος το «Π» ήταν σχεδόν μόνο του σε αυτήν την ιστορία, έχοντας δεχθεί αγωγές από κεντροαριστερούς συμβούλοους και δημοσιογράφους. Τη σιωπή για τις μεγάλες εφημερίδες έσπασε ο εκδότης της «Ελευθεροτυπίας» και έγκριτος νομικός Θανάσης Τεγόπουλος και στο κύριο άρθρο της εφημερίδας με τίτλο «Η πιο ακριβή ελευθερία», κατέθεσε τρεις σοβαρές προτάσεις για να καταργηθεί το σύστημα της βιομηχανίας των αγωγών.

– «Αγωγή κατά του Τύπου είναι απαράδεκτη, αν δεν έχει ασκήσει ο θιγόμενος το δικό του συνταγματικό δικαίωμα απάντησης».

– «Μόνη η συκοφαντική δυσφήμηση μπορεί να θεμελιώσει αγωγή κατά του Τύπου».

-« Η αποκατάσταση της τιμής επέρχεται είτε με την επανόρθωση είτε με την καταδικαστική απόφαση. Η χρηματική ικανοποίηση πρέπει να είναι συμβολική, όπως υποστήριξε σε εμπεριστατωμένο άρθρο του ο καθηγητής Νίκος Παρασκευόπουλος (”Ε” 20.4.05). Πάντως, πρέπει να έχει εύλογο ανώτατο -όχι κατώτατο- όριο».

Ταυτόχρονα η ΕΣΗΕΑ με αφορμή την εκδίκαση νέας αγωγής από τον πρώην αρχιφύλακα των φυλακών Κορυδαλλού Αντ. Αραβαντινό κατά του περιοδικού «ΜΕΤΡΟ» και του δημοσιογράφου Ν. Βαφειάδη, «ζητά από την κυβέρνηση να τροποποιήσει τις συγκεκριμένες διατάξεις που επιτρέπουν τη φίμωση των δημοσιογράφων με τη μέθοδο της υποβολής εξοντωτικών αγωγών για δήθεν συκοφαντική δυσφήμηση».


Σχολιάστε εδώ