ΧΡΗΜΑτιστήριο

Στο ξεκίνημα της προηγούμενης εβδομάδας και εν μέσω πρεμιέρας για την υποχρεωτική ηχογράφηση εντολών, οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις. Κέρδη για τους πετρελαϊκούς τίτλους, την Alpha Bank, την Εμπορική και την Εθνική, ενώ αντίθετα απογοήτευσαν ΔΕΗ, Hyatt και Cosmote, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με άνοδο 0,20% και τζίρο στα 128 εκατ. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση, στην οποία επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις, με το ενδιαφέρον, μετά και τις θετικές επενδυτικές συστάσεις των ξένων οίκων, να εστιάζεται στις μετοχές του ΟΤΕ και της Cosmote, έτσι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.379,58 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,57%. Την επομένη επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς εν μέσω αρνητικού κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι επενδυτές προχώρησαν σε οριακές τοποθετήσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και κυρίως στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.389,69 με κέρδη 0,30%, ενώ ο τζίρος παρουσιάστηκε ενισχυμένος και πλησίασε τα 265 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 55,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Στη συνέχεια και για μία ακόμη συνεδρίαση, η αγορά αναζήτησε επιμόνως κατεύθυνση, ενώ παρατηρήθηκαν αυξημένες συναλλαγές με ταυτόχρονη κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών. Τελικά ο Γενικός Δείκτης Τιμών, μέσα σε αρνητικό ευρωπαϊκό κλίμα, έκλεισε με απώλειες 1,14%.

Αόριστες μεν, προς τιμήν τους δε! Αναφερόμαστε στις απαντήσεις που μας έστειλε η Λαϊκή Άτταλος ΑΧΕ, σχετικά με τη δικαστική της διαμάχη με επενδυτή, σύμφωνα με τις οποίες «… οι εντολές του πελάτη διαβιβάζονται από την ΑΕΛΔΕ… ελάμβανε ανελλιπώς τις μηνιαίες καταστάσεις λογαριασμού του στη διεύθυνση που είχε δηλώσει… οι ρευστοποιήσεις εντός 30ημέρου δεν αποκλείουν τη δημιουργία χρεωστικών κωδικών…». Ευχαριστούμε για τα καλά τους λόγια, αλλά και πάλι δεν μας απαντάνε: 1) Αν ελέγξανε τις ακριβείς διαδικασίες που ακολουθούσε η συνεργαζόμενη ΑΕΛΔΕ, 2) Αν τα μηνιαία statement προς τον πελάτη ήταν συστημένα και 3) αν εφαρμόζανε τη χρηματιστηριακή νομοθεσία περί 30ημέρου (Ν 3632/28 άρθρο 20 και 26) ή τις σχετικές διατάξεις του Εμπορικού και Αστικού Κώδικα.

Δεν μπορεί να στηρίζεις τον προϋπολογισμό σε ανέφικτες προβλέψεις, γιατί έτσι πρόκειται να οδηγηθείς με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο! Έτσι, για να καταλάβουμε δηλαδή, 3,8% ανάπτυξη και 5,8 % επενδύσεις κρίνονται ως εφικτοί στόχοι;

Πάντως στο θέμα της περαίωσης, ο κ. Ρεγκούζας και οι μηχανισμοί του έδειξαν χαρακτήρα! Ούτε λίγο ούτε πολύ βεβαιώθηκαν 1,69 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος ήταν 1,6.

Συμφωνούμε και επαυξάνουμε με τη διαπίστωση του κ. Καλλιώρα, σχετικά με τη συζητούμενη κατάργηση του Τ+3! Όπως κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, «… η κατάργησή του πιθανόν να συμβάλει στην περαιτέρω διαμόρφωση ολιγοπωλιακών συνθηκών στη χρηματιστηριακή αγορά…».

Έτσι για να καταλάβουμε δηλαδή, ο άνεργος και ο χαμηλοσυνταξιούχος της γειτονιάς, αυτός που έχει χρήματα για να προμηθευτεί μόνο μερικά λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, θα χρειάζεται απαραίτητα ΑΦΜ; Και όλα αυτά όταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, κατά 20% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να είναι το πετρέλαιο θέρμανσης!

Επανέρχονται οι ασφαλιστικές εταιρείες και ζητούν μερίδιο από τη διαχείριση των αποθεμάτων των επαγγελματικών ταμείων! Μπορεί κάτι ανάλογο να συμβαίνει στο εξωτερικό, εδώ όμως υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές;

Καλά, κύριε Δρούγκα, ως αρμόδιος υποδιοικητής και πρόεδρος της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ, δεν γνωρίζετε τίποτα σχετικά με το από 15/04/2002 ιδιωτικό συμφωνητικό εξόφλησης απαιτήσεων, παραίτησης από δικόγραφο; Ποιος πρόεδρος εισηγήθηκε την επιλεκτική αποκατάσταση ζημιάς, η οποία προέρχεται από χρηματιστηριακές συναλλαγές ημέτερου επενδυτή; Ποιος δικηγόρος γνωμάτευσε για τη νομιμότητά του; Μιλάμε για 8.525,63 ευρώ και είναι δημόσιο χρήμα! Ποιοι καλύπτουν ποιους εκεί μέσα και γιατί; Επιτέλους, κ. Δρούγκα, πρέπει να σταματήσει το κρυφτούλι, περιμένουμε τις απαντήσεις σας.

Μετά από τόσα που γράφτηκαν, μεταξύ των οποίων και τα δικά μας, σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στις προσλήψεις της εισηγμένης εταιρείας Εθνική Ασφαλιστική, αναγκάστηκαν να προβούν σε ανακοινώσεις οι οποίες απλώς επιβεβαιώνουν τα γραφόμενά μας! «… Μοριοδοτήθηκαν 64 εκ των επιτυχόντων ως έχοντες προϋπηρεσία σε ασφαλιστική, εκ των οποίων 28 υπήρξαν εργαζόμενοι σε άλλες ασφαλιστικές…». Δηλαδή οι 64-28 προέρχονται από την Εθνική, έτσι δεν είναι;

Τελικά οι μέτοχοι της μειοψηφίας ή κάποιος από τους παρασκηνιακούς που τυχγάνει πρώην τραπεζίτης, ήταν αυτός που πέτυχε να εκλέξει ως πρόεδρο της Telepassport τον κ. Αποστολόπουλο; Τώρα, όσον αφορά τις εκτελεστικές εξουσίες, οι οποίες αφαιρέθηκαν από τον πρώην πρόεδρο, έχει ο καιρός γυρίσματα.

Είναι δυνατόν σε ένα ευνομούμενο κράτος να υπάρχουν ομάδες που δρουν με εναρμονισμένες πρακτικές κατά των επενδυτών; Αναφερόμαστε για πολλοστή φορά στον Σύνδεσμο των Χρηματιστών (ΣΜΕΧΑ), ο οποίος έχει ξεπεράσει κάθε όριο! Είναι δυνατόν να ζητά αλλαγές στο νομοπαρασκευαστικό έργο; Είναι δυνατόν να μιλά για συντονιστική και επικοινωνιακή πολιτική; Είναι δυνατόν να ομιλεί για παρεμβάσεις σε υποθέσεις που εκκρεμούν στον Άρειο Πάγο; Αν το υπουργείο Οικονομικών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Δικαιοσύνη δεν ενδιαφερθούν για τα δικαιώματα των επενδυτών, τότε τι πρέπει να γίνει; Μήπως στη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα κ. Μέργο και τον πρόεδρο κ. Πιλάβιο πρέπει να συζητηθεί το θέμα; Έχουμε συνέχεια…

Πόσοι από το λεγόμενο retail μπήκαν στην τελευταία κούρσα των μετοχών της περιφέρειας; Εδώ δεν ισχύει το κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Ποιος θα επιστρέψει στους μετόχους τα κεφάλαια της ακυρωθείσας, ως μη σύννομης, αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης Κεράνης; Ποιος ήταν αυτός που ενέκρινε την εν λόγω διαδικασία;

Όταν διαπιστώνονται αποκλίσεις, να λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των τιμών! Κάπως έτσι φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι ΔΟΥ τις εκκρεμείς υποθέσεις – αντιπαραθέσεις κεφαλαίου.

Ποιοι να είναι οι λόγοι που η Εθνική Τράπεζα αποκτά τέτοια ρευστότητα; 400 εκατ. δολάρια από την πώληση της θυγατρικής της Atlantic Bank of New York, δεν είναι και λίγα!

Σε μια ακόμα συνέντευξη του προέδρου του ΧΑ, έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου από την ΕΧΑΕ! Πώς να μη συμβεί κάτι τέτοιο όταν οι βασικοί μέτοχοι είναι τράπεζες; Με την ευκαιρία, εφόσον το χρήμα ρέει άφθονο, ο Όμιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια οργανώνει ένα ακόμα gala, το Διεθνές Συνέδριο Κεφαλαιαγορών.

Επιμένουμε, γιατί δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δημοσιεύονται οικονομικές καταστάσεις εισηγμένων επιχειρήσεων με λάθη εκ παραδρομής! Πώς να το κάνουμε δηλαδή;

Καλά που υπάρχουν οι κοινοτικές οδηγίες και αναγκάζουν τις τράπεζες να σέβονται τα δικαιώματα των καταναλωτών! Χείρα βοηθείας από το εξωτερικό αποτελούν οι προτάσεις τους για υπαναχώρηση από τη σύναψη δανείου, για πρόωρη αποπληρωμή, καθώς και για καταγγελία συμφωνίας πίστωσης σε περίπτωση ακύρωσης της αγοράς για την οποία χορηγείται η πίστωση.

Στα θετικά η αύξηση του ενεργητικού των 18 εισηγμένων ΑΕΕΧ στο εννεάμηνο! 1,63 δισ. ευρώ δεν είναι και λίγα.

Το πρόστιμο στα φυσικά πρόσωπα για την υπόθεση της Δυναμική Ζωής, ήταν αναμενόμενο! Αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν εκείνα που επεβλήθησαν στις θυγατρικές εταιρείες των τραπεζών. Καλή συνέχεια.

Υπάρχει σχέση μεταξύ των αδελφών Τσιτσιρίγκου, του Ομίλου της Αγροτικής, της εισηγμένης εταιρείας Αλυσίδας και της ΑΕΛΔΕ Taladian; Ναι, και μάλιστα μεγάλη!

Το Λουξεμβούργο και τα νησιά Καϊμάν είναι κάποιοι από τους φορολογικούς παραδείσους που χρησιμοποιούν οι έλληνες επενδυτές για να δραστηριοποιηθούν ως ξένοι στη χρηματαγορά μας. Πότε, επιτέλους, θα μάθουμε τον πραγματικό αριθμό των ξένων που συμμετέχουν στην αγορά;

Ποιος είναι τελικά ο περίφημος εκκαθαριστής της Domus; Yφίσταται, ναι ή όχι;

Από το αρχικό λουκέτο στην ελεγχόμενη πτώχευση, την ειδική εκκαθάριση, την προστασία από τους πιστωτές, την επαναλειτουργία, την πιθανή πώληση, την επαναδιαπραγμάτευση μετά από 2 έτη! Κάπως έτσι λειτουργούν οι κυβερνήσεις που θέλουν να σώσουν τις επιχειρήσεις τους, όπως εμείς με επιλεκτικές επιδοτήσεις, με δημόσια χρήματα, με κοροϊδία. Βλέπε Parmalat.

Απ’ ό,τι φαίνεται, ακόμα και σήμερα στη Σοφοκλέους μια φήμη είναι ικανή να σπείρει τον πανικό! Οι κάτοχοι προνομιούχων μετοχών δεν φάνηκαν να είναι και τόσο «προνομιούχοι» όταν είδαν την περιουσία τους, χωρίς κανένα λόγο, να παίρνει την κάτω βόλτα.

O Ακόμα δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς ζητούν οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι επανέρχονται με επερώτηση στο θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας, αλλά και της διάθεσης μετοχών στην UBS! Γνωρίζουν τις χρηματοιοικονομικές διαδικασίες ή μήπως θα έπρεπε πρώτα να ενημερωθούν και μετά να προβούν σε ερωτήσεις για τις οποίες αναμένουν απαντήσεις;


Σχολιάστε εδώ