Υπαναχωρεί ο Xρ. Πολυζωγόπουλος

Τότε, εν μέσω κινητοποιήσεων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος δήλωνε κατηγορηματικά πως τα συνδικάτα δεν επρόκειτο να νομιμοποιήσουν την κατάργηση (και επισήμως) της 8ωρης εργασίας, σε αντίθεση με τον γεν. γραμματέα Κ. Πουπάκη (ΔΑΚΕ), αλλά σε σύμπλευση με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Αλ. Καλύβη (Αυτ. Παρέμβαση). Την αρχική δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ συμμερίστηκε και ο πρόεδρος του ΕΚΑ Γρηγ. Φελώνης, ο οποίος μάλιστα εξέδωσε και μια «πύρινη» ανακοίνωση κατά της συμμετοχής εκπροσώπων των σωματείων στις επιτροπές διευθέτησης.

Στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ ο κ. Πολυζωγόπουλος ανακοίνωσε στους εμβρόντητους συνέδρους ότι τα συνδικάτα θα παίρνουν μέρος στις συνεδριάσεις των επιτροπών, υποστηρίζοντας πως με τη συμμετοχή τους στις επίμαχες διαδικασίες θα μπορούν να ελέγχουν από τα μέσα και συνεπώς καλύτερα και πιο αποτελεσματικά την κατάσταση που θα διαμορφώνεται στις εργασιακές σχέσεις.

Μπορεί να δικαιωθεί, μπορεί και όχι, ο κ. Πολυζωγόπουλος και αυτό θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξουν καθοριστικές παρεμβάσεις της ΓΣΕΕ στο ήδη ασύδοτο ωράριο εργασίας που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα. Η μεταστροφή, πάντως, στις αρχικές θέσεις της ΓΣΕΕ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από αρκετά στελέχη της ΠΑΣΚΕ. Σίγουρα έφερε σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο του ΕΚΑ κ. Φελώνη, ενώ η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος Μεταξία Στεκουλέα υπενθύμισε ότι οι επιτροπές αυτές ήδη λειτουργούν μετά τους επίμαχους νόμους Τ. Γιαννίτση και έθεσε θέμα για τις προσπάθειες που επιχειρούνται να ανοίξουν τα πολυκαταστήματα και τις Κυριακές.

Η ΔΑΚΕ υποδέχθηκε θετικά τη μεταβολή των απόψεων του προέδρου, καθώς ο γεν. γραμματέας Κώστας Πουπάκης ευθύς εξαρχής είχε ταχθεί υπέρ της συμμετοχής εργατικών αντιπροσώπων στις επιτροπές, το ΠΑΜΕ παρέμεινε στην αρνητική θέση του, ενώ ο κ. Καλύβης κατήγγειλε ως «υπαναχώρηση» τη νέα απόφαση του προέδρου, δηλώνοντας ότι θα δοθεί εικόνα υποβάθμισης του μετώπου για την αντισυνταγματικότητα και τη μη νομιμοποίηση του αντεργατικού νόμου. Ενδιαφέρον, πάντως, στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ (σ.σ.: που υποβαθμίστηκε ίσως γιατί συνέπεσε με την παραίτηση του Α. Ρεγκούζα) είχε και η συζήτηση για τις αυξήσεις που θα διεκδικηθούν στο πλαίσιο της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Έτσι:

• ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ συμφώνησαν για αυξήσεις της τάξεως του 8%-9%. Το ΠΑΜΕ πρότεινε κατώτατο μισθό 1.300 ευρώ, ενώ η Αυτόνομη Παρέμβαση ζήτησε κατώτατο μισθό 800 ευρώ για το 2006 και στα επόμενα δύο χρόνια να διαμορφωθεί στα 1.200 ευρώ -«στη λογική της σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά δεδομένα».


Σχολιάστε εδώ