Τελευταία προθεσμία για τον Γιώργο οι εκλογές…
«Δηλαδή τι θέλει να μας επιβάλει, νέες… Ματσούκες;», είναι ένα από τα ευφυολογήματα που κυκλοφορούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ενώ άλλοι αναρωτιούνται κατά πόσον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να αρκείται μόνο στην κοινοβουλευτική παρουσία των βουλευτών και από την άλλη να τους εξωθεί εκτός… τηλεοπτικών παραθύρων με τη γνωστή προειδοποίηση-απειλή του.
Και σε μια τέτοια περίπτωση από ποιους θα εκπροσωπείται το ΠΑΣΟΚ στα ΜΜΕ; Άμα «αποχωρήσουν» τα γνωστά και αναγνωρίσιμα στελέχη, η παρουσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εξαντλείται στον συμπαθή μεν αλλά απωθητικό τηλεοπτικά Ν. Αθανασάκη και σε κάποια άλλα στελέχη, τα οποία θέλει να «σπρώξει» και να αναδείξει ο Γιώργος, αλλά είναι μετρίων ικανοτήτων και μάλλον εύκολη λεία των (τηλεοπτικών) αντιπάλων τους;
Άλλοι εκφράζουν την άποψη ότι αυτή τη στιγμή ούτε τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δεν μπορεί να «περάσει» ο αρχηγός στα ΜΜΕ, αφού αποδεικνύεται ανεπαρκής και σε αυτόν τον τομέα.
Δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις ότι με αυτήν την απειλή ο Γιώργος στην ουσία θέλει να επιβάλει τη (νέα) γενιά των στελεχών της αρεσκείας του και να σπρώξει στο περιθώριο τα παλιά στελέχη, αφού δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει αλλιώτικα.
Περιμένουν τις δημοτικές εκλογές…
Γενική, πάντως, είναι η εκτίμηση στο ΠΑΣΟΚ ότι κομβικό σημείο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης είναι για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη οι εκλογές. Αν ο Γιώργος πάει καλά εκεί, θα εδραιώσει την εσωκομματική του κυριαρχία και θα «τελειώσει» όλους τους εσωκομματικούς του αμφισβητίες και υπονομευτές.
Αν υποστεί μια νέα ήττα ή αν δεν πετύχει να αξιοποιήσει την κυβερνητική φθορά, τότε, λένε με σιγουριά οι πρωτοκλασάτοι, θα τεθεί θέμα ηγεσίας!
Σε μια τέτοια περίπτωση, τονίζουν βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος δεν θα μπορέσει να σταθεί και δεν πρόκειται να του δοθεί τέταρτη ευκαιρία. Άλλωστε, προσθέτουν, και οι εκδότες και γενικά τα ΜΜΕ θα αναζητήσουν άλλο «άλογο»…
Είναι εμφανές, επομένως, πως όλοι «ακονίζουν» τις… σπάθες τους εν όψει της (ούτως ή άλλως) αναμέτρησης της επομένης των δημοτικών εκλογών. Οι μεν με το «ροκάνισμα», την αμφισβήτηση και την υπονόμευση του αρχηγού. Οι δε με την ενεργοποίηση του μηχανισμού του Γιώργου προς «τρομοκράτηση» των υπονομευτών, όπως συνέβη μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου…
Ενδεικτικά, πάντως, του εκρηκτικού κλίματος είναι και τα πολλά γεύματα μεταξύ βουλευτών, που πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα και έχουν ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης (τι άλλο;) τη διαχρονική εσωκομματική κρίση…
Αγωνία στο ΠΑΣΟΚ
Όλη η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται βέβαιη ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα καταφύγει στις πρόωρες εκλογές, αν και μεταξύ τους διαφωνούν για το πότε.
Ο Απ. Κακλαμάνης τις βλέπει να έρχονται σύντομα, ενώ οι περισσότεροι συμφωνούν με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Δημ. Ρέππα, που βλέπει «διπλές εκλογές», δηλαδή μαζί με τις δημοτικές να γίνουν και βουλευτικές, γιατί έτσι «ο Καραμανλής θα ελπίζει η λαϊκή δυσαρέσκεια να εκφραστεί στις δημοτικές κάλπες και όχι στις βουλευτικές», αλλά και γιατί για τον πρωθυπουργό «το 2,5+4 είναι πιο προσιτό από το 4+4».
Ο Γιώργος Φλωρίδης βλέπει κι αυτός «διπλές εκλογές», όμως έχει διαφορετική επιχειρηματολογία, αφού επισημαίνει ότι «οι συνθήκες για την πτώση του Μπαρόζο ήταν σαν αυτές που αρχίζουν και δημιουργούνται στη χώρα μας» και υπενθυμίζει πως ο Μπαρόζο «έπεσε στα 2,5 χρόνια».
Οι Ρέππας και Φλωρίδης ανήκουν στην αισιόδοξη πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ που πιστεύει πως η ΝΔ έχει μπει σε φάση φθοράς -ο κ. Ρέππας υποστηρίζει πως «η Νέα Δημοκρατία οδηγείται σε σταδιακή ήττα»- όμως υπάρχει και η απαισιόδοξη πλευρά που πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προλαβαίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2006 να ξεπεράσει τις αιτίες της εκλογικής στασιμότητάς του. Συγκεκριμένα, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, που μάλιστα ανήκει στους υποστηρικτές του κ. Παπανδρέου, μιλώντας στο «ΠΑΡΟΝ», εξέφρασε την αγωνία του, επισημαίνοντας: «Ο Καραμανλής μάς πάει σε διπλές εκλογές, δεν έχουμε χρόνο, πρέπει σύντομα να ξεπεράσουμε τις αιτίες της στασιμότητας».
Κατά τον ίδιο παράγοντα του ΠΑΣΟΚ, οι αιτίες της εκλογικής στασιμότητας του κόμματος οφείλονται «στο περιβάλλον του προέδρου που είναι ανασφαλές και αντιμετωπίζει με καχυποψία τα στελέχη του κόμματος», στις προσωπικές στρατηγικές ορισμένων «κορυφαίων στελεχών» που αρνούνται το ομαδικό παιχνίδι, αλλά και στο έλλειμμα ρητορικής δεινότητας του κ. Παπανδρέου («όποτε ο Γιώργος κάνει προφορικές δηλώσεις είναι… εξατμισμένες δηλώσεις, δεν έχουν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα»).
Ειδικά για τον ρόλο του περιβάλλοντος του Γιώργου Παπανδρέου το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου μάς ανέφερε το εξής περιστατικό: «Την Τετάρτη το μεσημέρι εισέβαλαν στο γραφείο του Δημ. Ρέππα δύο βουλευτές από τη Θράκη, οι Απ. Φωτιάδης και Π. Σγουρίδης, διαμαρτυρόμενοι γιατί πληροφορήθηκαν από τις εφημερίδες την επίσκεψη του κυρίου Παπανδρέου στην περιοχή τους».
Προφανώς οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου θεώρησαν περιττό να ενημερώσουν τους βουλευτές για την επίσκεψη του αρχηγού του κόμματος στην εκλογική τους περιφέρεια, μια παράλειψη που οι δύο βουλευτές τη θεώρησαν σκόπιμη και γι’ αυτό διαμαρτυρήθηκαν εντόνως.
Όπως τόνισε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου οφείλει σύντομα «να βελτιώσει την εκφορά του πολιτικού του λόγου, αν θέλει να έχει τύχη απέναντι σε έναν δεινό ρήτορα, όπως είναι ο Καραμανλής», αλλά και «να βάλει χαλινάρι στο περιβάλλον του».
Επίσης, αναφερόμενος στην κακοδαιμονία των προσωπικών στρατηγικών ορισμένων κορυφαίων, αναφέρθηκε ονομαστικά σε Βενιζέλο και Διαμαντοπούλου, καταλογίζοντάς τους «ηγετικές βλέψεις», ενώ συγκρίνοντας τον Γιώργο Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, υποστήριξε ότι «ο Γιώργος έχει μεγαλύτερο βάθος σκέψης από τον Βενιζέλο, στο μόνο που υστερεί έναντι αυτού είναι η ρητορική δεινότητα».
Το σενάριο των πρόωρων εκλογών θεωρεί ισχυρό και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κάθε τόσο επισημαίνει στα στελέχη του ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα, δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας», ενώ στενός συνεργάτης του τόνισε στο «ΠΑΡΟΝ» πως «η πορεία προς τον λαό έχει και εκλογική στόχευση», όπως και εκλογική στόχευση έχουν και οι «πανελλαδικές ημέρες δράσης» που σχεδιάζονται με περιεχόμενο την ακρίβεια, την ανεργία, την υγεία και την παιδεία.
Τέλος, για τις δημοσκοπήσεις, ο συνεργάτης του κ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι «μέχρι την άνοιξη του ΠΑΣΟΚ θα έχει περάσει μπροστά» και τότε «υποχρεωτικά οι πάντες θα συσπειρωθούν γύρω από τον πρόεδρο και οι προσωπικές στρατηγικές θα καταρρεύσουν».