Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Πιθανολογώ πως τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δεν τις έχουν ούτε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την εποπτεία της αγοράς μας. Τις μόνες απαντήσεις μπορούν -ίσως- να μας δώσουν οι αριθμοί και τα στατιστικά. Και αυτά λένε πως οι ξένοι ενίσχυσαν τον Σεπτέμβριο την παρουσία τους στη Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, στο σύνολο της αγοράς διαχειριστές και κεφάλαια από την αλλοδαπή ελέγχουν το 38,89% της αξίας της αγοράς, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η παρουσία τους στον FTSE ASE 20, όπου το ποσοστό συμμετοχής τους λόγω και των placements ανήλθε στο 46,10%. Εξίσου χαρακτηριστικό στατιστικό στοιχείο -και παράλληλα τροφή για σκέψη στους όποιους υποψιασμένους- η καταγεγραμμένη αύξηση της παρουσίας των ξένων επενδυτών στον Small Cap 80 (στο 24,36% τον Σεπτέμβριο, από 23,72% τον Αύγουστο). Χοντρικά, δηλαδή, για κάθε 10 ευρώ που κυκλοφορούν στο ΧΑ καθημερινά, υπολογίστε 6 ελληνικά και 4 ξένα. Καλή αναλογία.

Αναλογία καλή, αν υποθέσουμε πως υπάρχει εκ μέρους των εισηγμένων και των ελεγκτών τους ένα σχέδιο δράσης, ένας στόχος για το πού πάει η αγορά. Υπάρχει κάτι τέτοιο; Πολύ αμφιβάλλω. Πιστώνω απλώς τον λογαριασμό των αρχών με καλές προθέσεις. Όχι με συντονισμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα (εκτός κι αν το σχέδιό μας εξαντλείται στο πώς θα είναι σχεδιασμένο το νέο κτίριο του χρηματιστηρίου). Τώρα, για τους επαγγελματίες της αγοράς δεν μιλάω. Το μόνο σχέδιο που βλέπω έχει κωδικό: «Δος υμίν σήμερον». Φαίνεται και από τη στάση τους στο θέμα του Τ+3.

Κατά τα λοιπά, ουδείς αμφισβητεί τη δυναμική που εκ των πραγμάτων έχει αναπτυχθεί στο ΧΑ. Ακόμα και παραδοσιακά φειδωλοί στις κρίσεις τους αναλυτές κάνουν λόγο ακόμα και για τις 4.000 μονάδες (τάδε έφη Eurobank για τους πρώτους μήνες του 2006) και για διπλασιασμό μέσου όρου κερδών και κυκλοφορούντος κεφαλαίου (τζίρου, αν το προτιμάτε) του ΧΑ για τη φετινή χρονιά. Δεν θα διαφωνήσω, πλην όμως εξακολουθώ να έχω ενστάσεις ως προς την ίδια τη… σύσταση της ανόδου και της γενικότερης ευφορίας. Βλέπετε, ακόμα και εκείνοι που πανηγυρίζουν βλέπουν άνοδο μέσω της γνωστής οδού (τράπεζες, τηλεπικοινωνίες και μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι). Με δυο λόγια βλέπουν άνοδο εκεί όπου οι μικρομεσαίοι ιδιώτες επενδυτές απλώς δεν μπορούν να μπουν. Τουλάχιστον όχι εύκολα!

Βέβαια, για να μην κατηγορηθώ και πάλι ως μηδενιστής, να παραδεχθώ πως στη μέχρι στιγμής διαδικασία έχει παρατηρηθεί ότι οι όποιες διορθώσεις και σε τέτοιου είδους χαρτιά δημιουργούν αγοραστικές ευκαιρίες για πολλούς εξ ημών. Απλώς είναι θέμα τάιμινγκ και ρευστού. Οπότε όποιος έχει τόλμη… ορμά!

ΥΓ.1: Κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα όσον αφορά το θέμα της κατάργησης του Τ+3 δεν υπήρξε από τις συνεχείς διαπραγματεύσεις (διότι μόνο περί συζητήσεων δεν πρόκειται!) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με το ΣΜΕΧΑ. Η πλευρά των χρηματιστών έχει καταθέσει πρόταση που φτάνει μέχρι και την κατάργηση του συμψηφισμού αγοράς μετοχών με πώληση από πελάτες που έχουν μηδενικό υπόλοιπο μετρητών ή τίτλων στον λογαριασμό τους. Το σίριαλ θα έχει συνέχεια από Δευτέρα, απ’ ό,τι μαθαίνω στα γραφεία των γενικών γραμματέων και των γενικών διευθυντάδων του υπουργείου Οικονομικών. Βγήκαν τα μεγάλα μαχαίρια…

ΥΓ.2: Σας έχω πει, νομίζω, την άποψή μου αναφορικά με τη νέα συνθήκη που ισχύει θεωρητικά από την Δευτέρα 10 τρέχοντος. Μιλάω για την υποχρέωση των ΑΧΕ να τηρούν γραπτές ή μαγνητοφωνημένες εντολές για ΟΛΕΣ τους τις συναλλαγές. Το ενδιαφέρον μου εστιάζεται στο τι θα πράξουν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, μόλις αποφασίσουν να κάνουν τον πρώτο σχετικό έλεγχο, αλλά και τι θα απαντήσουν σε μερίδα ξένων διαχειριστών που ζητούν την εξαίρεσή τους από τη σχετική οδηγία. Ίδωμεν…

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ