Ο Δαίμονας των δημαρχείων

Με οριακή πλειοψηφία έχει μείνει η δημοτική αρχή στη Ν. Φιλαδέλφεια. Η ένδοξη εποχή που ο φίλτατος Νίκος Αδαμόπουλος εξέλεξε 19 συμβούλους ανήκει στο παρελθόν. Οι μισοί αποχώρησαν επισήμως με χαρτί και μολύβι και οι άλλοι βρίσκονται με το ένα πόδι έξω από την πόρτα της παράταξης. Στην ουσία μόνο δέκα σύμβουλοι ψηφίζουν τις προτάσεις της δημοτικής αρχής στο δημοτικό συμβούλιο. Επειδή η προηγούμενη δουλειά μου ήταν… μέντιουμ, σας λέω ότι οι ισορροπίες γύρω στον Δεκέμβρη, που θα ανακοινωθούν οι νέοι αντιδήμαρχοι, θα γίνουν δραματικότερες. Ήδη δύο σοβαρά στελέχη έχουν κάνει σαφές ότι εάν δεν αξιοποιηθούν, το κανόνι της διάλυσης θα ακουστεί μέχρι τη… Ρηγίλλης.

Καλά που γίνεται και καμιά εκδήλωση στη μνήμη στρατιωτών που «δολοφονήθηκαν» στην Κύπρο το 1974 και θυμόμαστε τη μεγάλη προδοσία. Βλέπετε, τη μνήμη μας την έχουν γεμίσει η όμορφη Καλομοίρα και ο Πρόδρομος. Έγινε, λοιπόν, μια πολύ ωραία και σεμνή τελετή στον δήμο του Αιγάλεω από τη δημοτική αρχή προς τιμήν ενός 22χρονου στρατιώτη είχε χάσει τη ζωή του εκείνες τις ημέρες. Ο νεκρός καταδρομέας ήταν και συμμαθητής στο γυμνάσιο με τον τοπάρχη της πόλης Δημήτρη Καλογερόπουλο.

Διαβάστε «παιχνίδι» που παίχθηκε μεταξύ του δήμου Π. Φαλήρου και της εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα. Η γνωστή για τις αμαρτίες της, ειδικότερα στο παρελθόν, εταιρεία έχει αναθέσει σε ιδιώτη την κατασκευή και εκμετάλλευση της μαρίνας που βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου. Ο τοπαρχάρας Χατζηδάκης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της συμβάσεως, επειδή επέρχονται σοβαρότατες περιβαλλοντικές καταστροφές. Μέχρι εδώ πολύ ωραία. Έτσι θα έπρεπε να κάνει ο κάθε δήμαρχος. Έλα, όμως, που δεν άργησε να έρθει το «τυράκι». Ο ιδιώτης επενδυτής άρχισε να διαμαρτύρεται. Είπε, λοιπόν, στα συναρμόδια υπουργεία «δώστε κάτι στον δήμο για να παραιτηθεί από την προσφυγή». Όπερ και εγένετο. Παραχωρήθηκε στον δήμο για 70 χρόνια η εκμετάλλευση και η διοίκηση ενός πάρκου που υπάρχει στην παραλία. Υπογράφηκαν τα σχετικά συμφωνητικά «καλής θέλησης» και όλοι πήγαν στο σπίτι τους. Πού είναι, Διονύσιε, οι εποχές που έπεφτες μπροστά στις γραμμές του τραμ; Τόσο γρήγορα τις ξέχασες;

Έχουν αρχίσει να χτυπούν τα τηλέφωνα μεταξύ των εταιρειών που ενδιαφέρονται να αναλάβουν τη διαχείριση και εκμετάλλευση των κτιρίων που την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων φιλοξενούσαν στο Μαρούσι τα τηλεοπτικά δίκτυα. Μιλάμε για «φιλέτα» πρώτης κατηγορίας. Τα καλύτερα κτίρια επί της Κηφισίας. Ο δήμος Αμαρουσίου, με τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου του, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην «εύκολη ζωή» που θα έχει ο κάθε επενδυτής στην περιοχή. Οι λεπτομέρειες περιττεύουν. Οι αναγνώστες του «Π» είναι… γάτες εισαγωγής! Μου λένε, λοιπόν, οι άνθρωποί μου ότι τα γνωστά λαμόγια που κυκλοφορούν στην πόλη αρχίζουν να περιφέρονται στα γραφεία των εταιρειών που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, προκειμένου να κάνουν τις δέουσες συμφωνίες. Τα ονόματα κυκλοφορούν και ακούγονται παντού. Θα αρχίσω το ξεφωνητό και θα τρέχουν να κρυφτούν.

Μέχρι σήμερα ήξερα ότι το κάθε κόμμα ψάχνει τον καλύτερο υποψήφιο για να κερδίσει τις εκλογές. Στη Νέα Χαλκηδόνα, όμως, μάλλον τα «γαλάζια» συντρόφια έχουν βάλει σκοπό το αντίθετο. Μαζεύτηκαν λοιπόν τις προάλλες, όπως μου λέει ο άνθρωπος που τους έφτιαξε τους καφέδες, στην τοπική οργάνωση και συζήτησαν για πιθανό υποψήφιο που θα πρέπει να προτείνουν στο κόμμα τους. Υπήρχαν προτάσεις για δύο-τρεις υποψηφίους. Έλα, όμως, που «ξέχασαν» να τηλεφωνήσουν στα μέλη της οργάνωσης που έχουν διαφορετική άποψη από της κυρίας προέδρου της Τοπικής, η οποία συμπίπτει με του γνωστού, για άλλους λόγους, προέδρου της Νομαρχιακής! Οι περισσότεροι που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του γνωστού στελέχους της ΝΔ Ζησιμάτου δεν ήταν παρόντες, αφού κανένας δεν τους είχε ενημερώσει. Αποτέλεσμα, λοιπόν, αυτής της ωραίας συζήτησης που έγινε ήταν να προτείνουν τον υποψήφιο του… ΠΑΣΟΚ! Ωραία πράγματα. Οι κακές γλώσσες λένε ότι όλο αυτό το σενάριο, που θα οδηγήσει με απόλυτη ακρίβεια στη συντριβή της «Νουδούλας» στον συγκεκριμένο δήμο, σχεδιάστηκε από έναν παραπονούμενο υπάλληλο του ΟΤΕ, με κομματική εξουσία, προκειμένου να εκδικηθεί το κόμμα του επειδή δεν τον αξιοποίησε. Εγώ, πάντως, δεν το πιστεύω. Δεν γίνονται τέτοια πράγματα τη σήμερον ημέρα. Σανίδα που χρειάζεται…

Όσο υπάρχει το δημοτικό συμβούλιο της Σαλαμίνας και συνεδριάζει, κάθε φορά θα μαθαίνουμε νέα ήθη. Όποτε διαφωνεί με ένα θέμα που συζητιέται στο δημοτικό συμβούλιο, είναι συνηθισμένο να αποχωρεί η αξιωματική αντιπολίτευση ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Αυτό συμβαίνει σε κάθε δήμο. Στη Σαλαμίνα γίνεται το αντίθετο. Αποχωρεί η πλειοψηφία από την αίθουσα! Μη γελάτε. Όπως ακριβώς σας το λέω. Το μπάχαλο έχει ξεπεράσει κάθε όριο, ώστε ο πρόεδρος του σώματος δεν μπορεί να ελέγξει τίποτα. Ο δήμαρχος φυσικά δεν πάει πίσω. Το έχω γράψει κι άλλες φορές. Η δημοτική αρχή Αγαπίου θα αφήσει εποχή στη Σαλαμίνα. Μάριε, σε ζητάνε…

Κάλεσμα σε όλους τους πολίτες του Κορυδαλλού να πάρουν την τύχη της πόλης στα χέρια τους απεύθυνε η Επιτροπή που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για μια νέα δημοτική κίνηση, εν όψει των δημοτικών εκλογών. «Πρέπει», τονίζεται σε ανακοίνωση, «όλοι μας, ως πολίτες που αγαπούμε την πόλη μας, να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν δεχόμαστε να καθορίζει κανείς το μέλλον μας χωρίς τη δική μας συμμετοχή. Να γίνουμε συνδημιουργοί των συνθηκών ζωής στην πόλη μας, αλλά και του μέλλοντος των παιδιών μας.

Στην πόλη μας οι δημιουργικές δυνάμεις πρέπει να συναντηθούν. Υπάρχουν δυνάμεις γεμάτες θέληση για προσφορά και έργο. Αυτές οι δυνάμεις αποτελούν το θεματοφύλακα των κατακτήσεών μας, αλλά και τη πιο δημιουργική διέξοδο για το μέλλον.

Ένας ανάμεσα σε τόσους άλλους άξιους συνδημότες μας που μπορούν και θέλουν να αλλάξουν την πόλη μας είναι ο Σταύρος Κασιμάτης. Άνθρωπος απλός, ανοιχτός στον διάλογο, πολίτης και δημότης με μεγάλη συμμετοχή και έργο, δημότης ταυτισμένος με την πόλη μας, τον Κορυδαλλό. Θεωρούμε ότι ο Σταύρος Κασιμάτης θέλει και μπορεί να μπει μπροστά, πρώτος μεταξύ ίσων, στην προσπάθεια για να ξανακάνουμε την πόλη μας κύτταρο ζωντανό, παράδειγμα φωτεινό για τον Πειραιά και όλη την Ελλάδα»!

Στο μεταξύ χρωστάμε μια διόρθωση στο σημείωμα που είχαμε στο προηγούμενο φύλλο, στα «Νέα από τον Πειραιά», για τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Κορυδαλλού, Δημήτρη Χριστοφορίδη. Κατ’ αρχάς είναι ο δεύτερος σύμβουλος που αποχωρεί από τον συνδυασμό του δημάρχου Στέφανου Χρήστου. Πρόκειται για απώλεια, δεδομένου ότι ο κ. Χριστοφορίδης, όντας Πόντιος, ψηφίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πόντιων δημοτών του Κορυδαλλού. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, θα μετάσχει στον συνδυασμό του Κασιμάτη, που στις δημοτικές εκλογές θα αντιπαρατεθεί στον σημερινό δήμαρχο του Κορυδαλλού.

Πήγα προχθές στην Περιφέρεια Αττικής για να πάρω έναν φάκελο. Με το περιεχόμενό του θα ασχοληθώ άλλη φορά. Άλλο θέλω να σας πω. Ως γνωστόν, τα γραφεία της Περιφέρειας έχουν μετακομίσει σε ένα σύγχρονο κτίριο στην οδό Κατεχάκη. Επιτέλους. Αυτό το… τσαντίρι που υπήρχε στην Ευαγγελιστρίας δεν είχε προηγούμενο. Πάντως, όλη την άνεση την έχει μαζέψει στο γραφείο της η γνωστή διευθύντρια κ. Τσόγκα. Πέντε υπάλληλοι χωράνε μέσα. Εκτός και αν κρατάει χώρο για να βάλει τη δικογραφία που την αφορά. Άραγε ποιος ξέρει…

Ωραία πράγματα γίνονται στον δήμο Βούλας. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, που τον τελευταίο καιρό ασκεί κριτική στον τοπάρχη Μάντεση, ανεξάρτητα εάν ανήκει στην ίδια παράταξη, είπε για μια ανώνυμη επιστολή που έλαβε και κατονομάζει δημοτικούς συμβούλους που έχουν συστήσει εταιρείες με «μπροστινούς» παιδιά και ανίψια και εκμεταλλεύονται μαγαζιά και καντίνες στην παραλία. Τι ρωτάς, βρε Γρηγόρη. Όλη η Βούλα το ξέρει. Τον συνάδελφό σου Ρουσάκη ρώτα. Θα σε ενημερώσει πλήρως. Ζήτα του και το σχετικό καταστατικό της εταιρείας.

Επιτέλους συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο στη Βουλιαγμένη. Μιλάμε ότι μήνες είχε να χτυπήσει το καμπανάκι. Στη συνεδρίαση αυτή μάθαμε, λοιπόν, ότι ο «αυτοκράτορας» Γρηγόρης Κασιδόκωστας, που εκτελεί και χρέη δημάρχου την τελευταία γενιά του ανθρώπινου γένους, είναι και διορισμένος στο ΔΣ της εταιρείας Αστέρας που διαχειρίζεται το γνωστό ξενοδοχείο. Δεν συμμετέχει όμως ως δήμαρχος, αλλά ως φυσικό πρόσωπο. Το ξενοδοχείο, λοιπόν, φημολογείται ότι πρόκειται να οικοδομήσει σε μια έκταση 100 στρεμμάτων, η οποία διεκδικείται και από τον δήμο. Η αντιπολίτευση παρουσίασε πρακτικά από τη συζήτηση που έγινε γι’ αυτό το θέμα στο ΔΣ της εταιρείας και ο δήμαρχος Κασιδόκωστας, που ήταν παρών ως Γρηγόρης, δεν είπε λέξη περί του αντιθέτου. Δημαρχάρα μου, τι συμβαίνει; Δεν μας λες και σε εμάς τους φτωχούς, πώς έχει το «παιχνίδι» που παίζεται;

Γράφει και σβήνει ονόματα ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας, πρώην υπουργός Γιάννης Χαραλάμπους. Η σπαζοκεφαλιά του αφορά τους νέους αντιδημάρχους που πρέπει να ορίσει σε λίγους μήνες. Με το ζόρι κρατάει μέχρι σήμερα τον δημοτικό του σύμβουλο Μπίγαλη που θέλει σώνει και καλά να γευτεί την καρέκλα της εξουσίας.

Δεν πρόκειται να είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος στη Σαλαμίνα ο Μιχάλης Καραγιάννης. Σήμερα έχει εκλεγεί επικεφαλής της μειοψηφίας στον δήμο. Οι λόγοι που τον ανάγκασαν γι’ αυτήν την απόφαση, όπως ο ίδιος λέει, είναι οικογενειακοί.

Ένας ακόμη δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Λάμπρου Μίχου, στην Αγία Βαρβάρα, έφυγε νύχτα. Πρόκειται για τον Λεωνίδα Νικόπουλο. Βέβαια ο Λεωνιδάκος δεν μας τα λέει καλά. Ανάμεσα στ’ άλλα που είπε για τους λόγους της αποχώρησής του, αναφέρθηκε και στην «περίεργη» λειτουργία της δημαρχιακής επιτροπής και στις «περίεργες» αποφάσεις που παίρνει. Ονόματα θέλουμε, φίλτατε. Όχι λόγια και φανφάρες. Οι καταγγελίες πρέπει να είναι συγκεκριμένες. Μια και ο λόγος για τους συμβούλους του φίλου τοπάρχη, να σας πω ότι κοντά έως δίπλα στην… πόρτα της εξόδου από την παράταξη βρίσκεται και ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Φράγκου. Δυσκολεύεται κάποιος που παρακολουθεί τις συνεδριάσεις του συμβουλίου να καταλάβει εάν ο Μιχαλιός είναι στη συμπολίτευση ή στην αντιπολίτευση.

Δεν έβλεπε μέλλον και είπε να πάει πιο δεξιά. Ο νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη «γαλάζια» παράταξη και την προσχώρησή του στον ΛΑΟΣ.

Το ΦΕΚ 885/9-12-99, που καθορίζει τη χρήση και το δικαίωμα εκμετάλλευσης για τυχόν ενοικίαση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, αναφέρει με σαφή τρόπο ότι οι κοινόχρηστοι χώροι περί του ακινήτου ανήκουν στον εκάστοτε δήμο. Στην προσπάθεια, λοιπόν, της κυβέρνησης να νοικιάσει σε ιδιώτες τα ακίνητα, όσοι δήμαρχοι ανήκουν στον «στρατό» της Ρηγίλλης το… ξεχνάνε και δεν λένε κουβέντα για διεκδίκηση. Φυσικά αυτό δεν το γνωρίζουν ούτε οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Τουλάχιστον οι περισσότεροι. Στον δήμο Αχαρνών, όπου βρίσκεται και το Ολυμπιακό Χωριό, μιλάμε για απέραντες εγκαταστάσεις, στον διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί συμπεριλαμβάνονται και οι κοινόχρηστοι χώροι. Ο τοπάρχης κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Τόση κομματική υποταγή πια; Έλεος, ρε παιδιά.

Με παραπεμπτικό βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών Πάτρας, θα καθίσει στο σκαμνί του κατηγορουμένου ο πρώην δήμαρχος Αμαλιάδας Δημήτρης Κράλης, μαζί με άλλους συμβούλους του, για σοβαρότατα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος. Αν αποδειχθούν στο ακροατήριο όσα αναφέρονται στη μηνυτήρια αναφορά που έκανε ο επιθεωρητής που διενήργησε τον έλεγχο στα οικονομικά του ταμείου και εξαιτίας αυτού εκδόθηκε το βούλευμα, τότε μιλάμε για το… φαγοπότι της αρκούδας. Τα λεφτά που λείπουν από το ταμείο, με βάση το βούλευμα, είναι 200 περίπου εκατομμύρια δραχμές. Εκτός από την ποινική διαδικασία υπάρχει και καταλογισμός του ποσού από το Ελεγκτικό Συνέδριο σε όλους τους κατηγορούμενους, οι οποίοι άσκησαν έφεση. Η υπόθεση αυτή έχει πολύ «ψωμί». Θα επανέλθω.

Όλα για τα λεφτά. Το γράφω εγώ ο ταλαίπωρος, αλλά ο Νικόλας ο Παπαδήμας με λέει… πράκτορα του Αφγανιστάν. Έστειλε επιστολή στους δημότες της πόλης του, στα Άνω Λιόσια, και τους λέει ότι η κυβέρνηση του έκοψε 18 εκατομμύρια ευρώ και τα δίνει στον διπλανό δήμο, στη Φυλή, επειδή δημιουργήθηκε εκεί χωματερή για τα σκουπίδια. Γύρισα την επιστολή και από την πίσω σελίδα, αλλά πουθενά δεν διάβασα να λέει πού πήγαν τα κοντέινερ με τα πακέτα που επί τόσα χρόνια έπαιρνε. Ξέρετε για πόσα λεφτά μιλάμε; Θα καεί το κομπιούτερ, αν προσπαθήσω να κάνω λογαριασμό… Θα πάω σε έναν φίλο μου που μένει στην Ελβετία για να μου πει. Θα ξέρει αυτός.

Και γυναίκα μπήκε στη σειρά για υποψήφια δήμαρχος στον Ωρωπό. Πρόκειται για την Ιωάννα Στεργίου. Καλή δύναμη.

Τι θα γίνει με αυτήν τη Γλυφάδα τελικά, κανείς δεν ξέρει. Έχουν πληρώσει βιλίτσες οι δημότες, ούτε αυτοί ξέρουν πόσες και σε ποιους. Μάθετε για τη νέα κονόμα που στήθηκε. Το 2001 είχε δημοπρατηθεί, επί εποχής του αγαπημένου μου πρώην που θέλει να γίνει ξανά νυν, ερωτιάρη και φίλτατου Στέλιου Λανδράκη, η κατασκευή της Βʼ΄ μαρίνας. Πρέπει να ξέρετε ότι ιδιοκτήτης της μαρίνας στη Γλυφάδα είναι ο ίδιος ο δήμος. Η μοναδική περίπτωση σε όλη την Ελλάδα. Τότε, λοιπόν, στο έργο προϋπολογισμού 800.000 ευρώ με έκπτωση 31% είχε ανακηρυχθεί ανάδοχος κάποιος εργολάβος. Ο καιρός περνούσε, αλλά το έργο δεν ξεκινούσε, γιατί δεν υπήρχαν λεφτά στο ταμείο. Ήρθαν οι εκλογές. Ο Στελάρας έχασε τη δημαρχία και ο Σφακιανάκης που ανέλαβε δεν συμφωνούσε με το έργο. Στις αρχές του 2005 προξενήθηκαν εξαιτίας καιρικών συνθηκών σοβαρότατες ζημιές στη μαρίνα, γεγονός που τελικά ανάγκασε τον νυν τοπάρχη Σφακιανάκη να βάλει μπροστά το έργο. Έλα, όμως, που ο ανάδοχος εργολάβος έστειλε επιστολή στην οποία ανέφερε ότι τώρα δεν είναι διατεθειμένος να το κάνει! Οι υπηρεσίες του δήμου προκηρύσσουν νέο διαγωνισμό με προϋπολογισμό αυτήν τη φορά 1.500.000 ευρώ. Τη δουλειά την πήρε άλλος εργολάβος με έκπτωση 5%! Σε τέσσερα χρόνια, δηλαδή, η διαφορά του έργου έγινε 700.000 ευρώ. Έχω μια απορία. Κάθε βοήθεια δεκτή. Η νέα βίλα πού χτίζεται; Στο Πανόραμα ή στην Εκάλη;

Τη Βουλή έχει στον νου του ο δήμαρχος Κερατσινίου Δημ. Σαράφογλου. Κι όπως μου λένε, μάλλον δεν θα διεκδικήσει τον δήμο για δεύτερη θητεία, αντίθετα θα επιδιώξει να είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Πειραιά, στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Δύσκολα τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ στο Μενίδι. Εκεί στον δήμο Αχαρνών, όπως μαθαίνω, 4 με 5 στελέχη του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι θα κατέβουν επικεφαλής συνδυασμού, διεκδικώντας την καρέκλα του δημάρχου. Ένας, πάντως, αλλού στοχεύει! Θέλει να πάει για… βουλευτής (!), αλλά δεν φαίνεται να περπατάει και τόσο. Φαίνεται, πάντως, ότι όλοι δουλεύουν για τον νυν δήμαρχο, τον κ. Στριφτό! Δικαιολογημένα θα τρίβει τα χέρια του!

Στον δήμο Αλίμου, ένα νέο στέλεχος του τοπικού ΠΑΣΟΚ, ο γνωστός γιατρός κ. Θάνος Ορφανός, έχει αποφασίσει να κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος και έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές. Ήδη, επανειλημμένα έχει εκλεγεί πρώτος δημοτικός σύμβουλος.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Αποφάσισα τα κουίζ να τα καταργήσω. Όλα τα ονόματα στη φόρα. Λαμόγια, στα λαγούμια σας!


Σχολιάστε εδώ