Μειώνουν την επικουρική σύνταξη!

Η μείωση της επικουρικής σύνταξης είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, αφού δεν κατάργησε τη σχετική διάταξη του ν. 2084/92 που όριζε στο 20% το ποσό αναπλήρωσης της κύριας σύνταξης (επικουρική). Ήδη, τόσο στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ όσο και σε επανειλημμένες δηλώσεις-δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και των αρμοδίων υπουργών, υπογραμμίζεται ότι «θα τηρηθούν στο ακέραιο οι διατάξεις του ν. 2084/92», του λεγόμενου και νόμου «Σιούφα», κυρίως ως προς τα ασφαλιστικά ζητήματα. Εδώ, λοιπόν, είναι η βραδυφλεγής βόμβα για τους εργαζόμενους.

Όπως μας θυμίζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας του προσωπικού των Ασφαλιστικών Ταμείων Γιώργος Κουτρουμάνης, που γνωρίζει άριστα το ασφαλιστικό πρόβλημα και τους πραγματικούς κινδύνους που περικλείει, οι επικουρικές συντάξεις των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ κυμαίνονται σήμερα στο 30%, στις ΔΕΚΟ μεταξύ 30% και 36%, σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σε 23% ή και 25%. Και μιλάμε για τις επικουρικές συντάξεις όλων των ασφαλισμένων πριν από το 1993.

Στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, να ορίζεται δηλαδή η ανώτερη επικουρική σύνταξη στο 20%, υπήρξε νομοθετική παρέμβαση επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ από τον κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, που ενώ δεν καταργούσε την επίμαχη διάταξη, όριζε πως η επικουρική σύνταξη θα καθορίζεται ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε Ταμείου… Άρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Ο κ. Κουτρουμάνης εκτιμά ότι η εφαρμογή της επίμαχης διάταξης του 20% «προετοιμάζεται με τη συζήτηση που λύνεται, για ένταξη των επικουρικών ταμείων στα ταμεία κύριας σύνταξης, οπότε και θα τεθεί το θέμα μείωσης των επικουρικών συντάξεων, ως «συμψηφισμός» του νέου εγχειρήματος.

Συμπερασματικά, οι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι πριν από το 1993 κινδυνεύουν να δουν δραματική μείωση των συνταξιοδοτικών τους αποδοχών, γι’ αυτό, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ας προετοιμάζουν από τώρα την άμυνά τους.


Σχολιάστε εδώ