«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»

Με τη σπουδή του αυτή ο κ. Κακλαμάνης έπεισε και τους τελευταίους αμφισβητίες ότι η απόφασή του να διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας είναι οριστική και, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του, θα μπορεί να υποστηρίξει ότι πέτυχε τους στόχους του στο υπουργείο Υγείας.

Άλλωστε, το νομοσχέδιο για την Ιατρική Δεοντολογία είναι το όγδοο και απομένει ένα ακόμη -για τα φάρμακα- για να αποδείξει τη… στοχοπροσήλωσή του.

Τα νομοσχέδια που έχει περάσει ως τώρα είναι -σε τίτλους- τα εξής: «Απόκτηση ιατρικής ειδικότητας και συνεχιζόμενη εκπαίδευση ιατρών», «Δημιουργία Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος και άλλες διατάξεις», «Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού, Συνήγορος Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και λοιπές διατάξεις», «Εφαρμογή των μεθόδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής», «Εθνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και λοιπές διατάξεις», «Οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και λοιπές διατάξεις» και «Αναδιοργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας και λοιπές διατάξεις».

Οι επικριτές του κ. Κακλαμάνη υποστηρίζουν ότι οι περισσότερες από αυτές τις νομοθετικές παρεμβάσεις είναι από «ανούσιες» έως και «ανώδυνες» και δεν έχουν αλλάξει σε τίποτε την κακή εικόνα των νοσοκομείων, στα οποία, ελλείψει χρημάτων, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα κενά σε νοσηλευτές και γιατρούς και να σωρεύονται χρέη.

Μένει να πειστούν οι Αθηναίοι ότι ο κ. Κακλαμάνης δεν φεύγει από το υπουργείο για να αποφύγει και ότι η νομοθετική «προίκα» του υπουργείου Υγείας είναι επαρκής λόγος για να τον αναδείξουν δήμαρχο.

Όταν μια γυναίκα «Κέρβερος» βάλλεται με υπαινιγμούς για «γρηγορόσημο»

Είναι θυγατέρα του αείμνηστου κεφαλονίτη Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παύλου Δελαπόρτα (που έγινε ευρύτερα γνωστός για τη θαρραλέα στάση που κράτησε στην υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη) και, κατέχοντας τη θέση της διευθύντριας της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, θεωρείται «Κέρβερος» για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Γι’ αυτό και προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η ανοίκεια επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της ο εισηγητής της ΝΔ στο νομοσχέδιο για τις καταδύσεις αναψυχής Πάνος Καμμένος που ούτε λίγο ούτε πολύ την κατηγόρησε ότι δίνει άδειες για έρευνες στον βυθό ανάλογα με το «γρηγορόσημο»!

Η «καταγγελία» και μάλιστα από το βήμα της Βουλής ήταν φοβερή και υπό κανονικές συνθήκες ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού θα έπρεπε να είχε καλέσει τον βουλευτή (τον όποιο βουλευτή, πολύ περισσότερο έναν από το κόμμα του) ή να αποδείξει τους ισχυρισμούς του ή να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για την προσβολή σε μια επιστήμονα και στέλεχος του Δημοσίου, όπως η Αικατερίνη Δελαπόρτα, που έχει μπει στο… στόχαστρο πολλών αρχαιοκαπήλων.

Το γεγονός ότι τον αποδοκίμασαν εν συνεχεία από το κόμμα του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βύρων Πολύδωρας και οι αντιπρόεδροι της Βουλής Γιώργος Σούρλας και Γιάννης Τραγάκης είναι ίσως παρήγορο. Δεν είναι, όμως, επαρκές.

—————*—————

Ονειρεύεται πλούτη ο Μ. Κεφαλογιάννης


Και μπορεί ο υπουργός Υγείας με τα πολλά νομοσχέδια να ονειρεύεται τον εαυτό του στη δημαρχία, ο συνάδελφός του στην Εμπορική Ναυτιλία Μανώλης Κεφαλογιάννης, όμως, έχει, ίσως ελλείψει νομοθετικού έργου, άλλα όνειρα και άλλους στόχους που έχουν να κάνουν με την αύξηση της προσωπικής του περιουσίας.

Όχι, μην πάει ο νους σας σε «μίζες», «γρηγορόσημα» και τα συναφή. Μακριά από αυτά ο Μανώλης. Άλλον τρόπο έχει βρει για να ενισχύσει τα εισοδήματά του ο υπουργός, όπως τουλάχιστον λέει ο ίδιος.

Και για να μη μακρηγορούμε, να σας εξηγήσουμε το σχέδιό του, όπως το ανέλυε ο ίδιος αυτή την εβδομάδα που βρέθηκε στη Βουλή για να περάσει το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου του που αφορά τις καταδύσεις τουρισμού (ένα νομοσχέδιο που, ειρήσθω εν παρόδω, το βρήκε, κατά ομολογία του, σχεδόν έτοιμο από τους προκατόχους του).

Ο κ. Κεφαλογιάννης, λοιπόν, έλεγε με καμάρι ότι έχει ήδη εισπράξει 350 χιλιάδες ευρώ (τρεις φορές η ετήσια βουλευτική αποζημίωση, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης) από αγωγές που είχε κάνει κατά της παραπολιτικής στήλης «Πανδώρα» στο «Βήμα».

Και δήλωνε βέβαιος ότι θα εισπράξει ακόμη περισσότερα από δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, στα οποία γραφόταν ότι έχει διορίσει συγγενείς του ως συμβούλους στο υπουργείο.

Εμείς βέβαια διαφωνούμε με τέτοια κέρδη…

—————*—————

Ένας Ηπειρώτης για να μαζέψει χρήματα το κράτος


Πολύ σπάνια οι βουλευτές έχουν να πουν έναν καλό λόγο για συνάδελφό τους που μπαίνει στην κυβέρνηση.

Ο κανόνας αυτός δεν ίσχυσε στην περίπτωση του βουλευτή Θεσπρωτίας Αντώνη Μπέζα που τοποθετήθηκε υφυπουργός Οικονομικών στη θέση του Αδάμ Ρεγκούζα.

Ακόμη και οι πολιτικοί αντίπαλοί του, που «έβλεπαν» πίσω από την κίνηση αυτή του πρωθυπουργού προσπάθεια να διατηρήσει το κυβερνών κόμμα μια μονοεδρική περιφέρεια, παραδέχονταν ότι η επιλογή του κ. Μπέζα συνιστά «επιβράβευση της εργατικότητας», αλλά και της «σεμνότητας και ταπεινότητας».

«Αν από την αρχή είχαν μετρήσει τέτοια κριτήρια στον σχηματισμό, όλα θα ήταν καλύτερα για εμάς», έλεγε κυβερνητικός βουλευτής από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του πρωθυπουργού.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιόνταν αν ο 42χρονος μηχανικός θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα με τα «θηρία» των τελωνείων και των εφοριών, αλλά και αυτοί αναγνώριζαν ότι το «ηπειρώτικο τσαγανό» μπορεί να εκπλήξει.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πολλοί παρομοίαζαν την τοποθέτησή του με την ανάθεση από τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1993 του ίδιου πόστου στον επίσης Θεσπρωτό Αλέκο Παπαδόπουλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γιαννιώτης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας έλεγε σε συναδέλφους του: «Είδατε; Όπως και το 1993, που η οικονομία πήγαινε κατά διαόλου, μπήκε και τώρα ένας Ηπειρώτης για να μαζέψει έσοδα το κράτος».

—————*—————

«Εξ όνυχος τον λέοντα» οι «πράσινοι» για τα διυλιστήρια


Με συρραφή δημοσιευμάτων για την ακρίβεια και τις αυξήσεις στα καύσιμα επεχείρησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση για την άρνησή της να χορηγήσει το περίφημο επίδομα θέρμανσης, στη συζήτηση επερώτησης την περασμένη Δευτέρα.

Στο κείμενο της επερώτησης μιλούσαν εκτός των άλλων και για τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων από τις αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα και κάτι σχετικό ψέλλισαν στις τοποθετήσεις τους ο Δ. Πιπεργιάς και ο Χρ. Βερελής.

Όταν, όμως, ο υφυπουργός Οικονομίας Π. Δούκας τούς προκάλεσε, ζητώντας τους να γίνουν πιο συγκεκριμένοι και να κάνουν πρόταση, απέφυγαν να πουν λέξη, κάνοντας, κοινώς, «γαργάρα το θέμα».

«Βγείτε στο βήμα της Βουλής εδώ και τώρα, σήμερα που μιλάμε γι’ αυτό το θέμα και πείτε ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει να μπει ειδικός φόρος ή κάποιο πλαφόν στη Motor Oil και στα Ελληνικά Πετρέλαια», τους είπε ο κ. Δούκας και πρόσθεσε: «Γιατί υποθέτω ότι, πριν κάνετε μια τέτοια πρόταση, τα έχετε σκεφτεί και τα έχετε συζητήσει μεταξύ σας και δεν βγαίνει εδώ στα κουτουρού».

Την πρόκληση του υφυπουργού επανέλαβε λίγο αργότερα προς την αξιωματική αντιπολίτευση η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, η οποία δεν είχε πρόβλημα να πει ότι το κόμμα της συμφωνεί να φορολογηθούν «ο Λάτσης και ο Βαρδινογιάννης, τα ημικρατικά ΕΛΠΕ», αλλά εις μάτην.

Ακόμη και όταν τρίτωσε η πρόκληση, αφού ο Π. Δούκας επανήλθε στη δευτερολογία του, διερωτώμενος αν «η πρόταση ήταν μόνο για δημιουργία εντυπώσεων», όλοι οι παριστάμενοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν υπογράψει την επερώτηση (Χ. Πρωτόπαπας κ.ά.), τήρησαν σιγήν ιχθύος.

«Εξ όνυχος τον λέοντα» στα δύσκολα…

—————*—————

Και τρίτη υποψήφια, αλλά (μάλλον) χωρίς τύχη…


Αδικημένη θεωρεί εαυτήν, όπως πληροφορείται η στήλη, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου κ. Ελένη Σερλή (μία καλή και πολύ εργατική υπάλληλος, όπως λένε συνάδελφοί της), επειδή δεν αναφέραμε την περασμένη Κυριακή ότι υπέβαλε και εκείνη αίτηση για την κάλυψη των δύο γενικών διευθύνσεων του Κοινοβουλίου. Αν και δεν τη γνωρίζουμε προσωπικά, οφείλουμε να της αναγνωρίσουμε ότι τυπικά έχει δίκιο να διαμαρτύρεται για την παράλειψη, η οποία δεν ήταν σκόπιμη από τη μεριά μας. Και διευκρινίζουμε ότι εμείς δεν αναλάβαμε να αξιολογήσουμε όσους έθεσαν υποψηφιότητα ή όσους (ξέροντας το αποτέλεσμα) απέφυγαν να το κάνουν.

Καταγράψαμε απλώς στο ρεπορτάζ μας το παρασκήνιο των (προ)επιλογών για τις δύο θέσεις που θα πληρωθούν τις επόμενες ημέρες. Άλλωστε, κοντός ψαλμός αλληλούια.


Σχολιάστε εδώ