Κατά 60-70% έπεσαν οι πωλήσεις σε κοτόπουλα!
Δεν προξενεί, βέβαια, εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια προσεγγίζουν και χειρίζονται κρίσιμα ζητήματα. Αλλά το να παίζει κάποιος ακόμα και με το ιερό θέμα της υγείας και να επενδύει στον φόβο και στην άγνοια του απλού ανθρώπου, αυτό αποτελεί αίσχιστο σημείο κατάπτωσης…
Μέχρι στιγμής, πάντως, μια πρώτη παρενέργεια αυτής της τρομολάγνας παραπληροφόρησης είναι… η αύξηση της κατανάλωσης του χοιρινού κρέατος (και παρεπόμενα η αύξηση της τιμής του από 1,97 ευρώ στα 2,30 ευρώ τις τελευταίες κυριολεκτικά ημέρες).
Πράγματι και μέσα στον αχό της παραπληροφόρησης, άντε να πειστεί ο απλός πολίτης απ’ τις διαβεβαιώσεις των ειδικών επιστημόνων ότι είναι ακίνδυνο να τρώει κρέας κοτόπουλου. Έτσι στρέφονται στην αντικατάσταση αυτού του κρέατος με (κυρίως) χοιρινό. Η μείωση της πώλησης κοτόπουλων έχει φτάσει έτσι στο 60%-70%.
Στην Ευρώπη, πάντως, έχουν «κλειδώσει» τα πτηνοτροφεία. Και αυτό είναι ένα σωστό μέτρο. Το ζήτημα είναι κατά πόσο διασφαλίζει αποτελεσματικά, αφού, κατά την άποψη των ειδικών επιστημόνων, η γρίπη των πτηνών μεταφέρεται με πολλούς τρόπους, όπως λόγου χάρη μέσω των αποδημητικών πτηνών.
Πάντως, έγκυροι επιστήμονες και αναλυτές τονίζουν πως αν τελικά δεν αποφευχθεί η εξάπλωση της γρίπης, πέραν των τραγικών επιπτώσεων σε ανθρώπινες ζωές θα υπάρξουν τρομακτικές παρενέργειες και στην οικονομία.
Από πέρυσι το ήξεραν!
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον κίνδυνο είχε επισημάνει ο νεαρός βουλευτής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη Δημήτρης Γαλαμάτης, κτηνίατρος στο επάγγελμα, με επίσημη ερώτηση που είχε καταθέσει στις 10 Νοεμβρίου 2004 και εφιστώντας την προσοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ρωτούσε αν υπάρχει στη χώρα μας πρόγραμμα επιτήρησης της «Γρίπης των Πουλερικών». Αν ναι, βρίσκεται σε φάση εφαρμογής; Αν όχι πρόκειται να δημιουργηθεί; Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και άμεσης παρέμβασης, σχετικά με τη «Γρίπη των Πουλερικών»; Αν ναι, τι περιλαμβάνει; Αν όχι, πρόκειται να καταρτιστεί;
Ως συνήθως όμως, τότε γύρευε πού καταχώνιασε το υπουργείο την πρωτοβουλία και τώρα, κατόπιν εορτής, όλοι τρέχουν!
Στην επίκαιρη ερώτηση ο κ. Γαλαμάτης επισήμαινε ότι:
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ανακοίνωσε στις αρχές Οκτωβρίου ότι ο ιός έχει σκοτώσει εκατομμύρια κοτόπουλα στην Ινδονησία και είναι δυνάμει μεταδόσιμος και επικίνδυνος και για τον άνθρωπο (μόλυνε 44 ανθρώπους στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, από τους οποίους οι 32 πέθαναν).
Στις 18 Οκτωβρίου εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών Ταϊλανδός, που ταξίδεψε από την Μπανγκόκ στις Βρυξέλλες μέσω Βιέννης, να μεταφέρει μέσα σε σάκο εν αγνοία του δύο μολυσμένους από τον ιό αετούς, ενώ τους 119 επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης αναζητά η αυστριακή αεροπορική εταιρεία, καθώς, σύμφωνα με τις βελγικές αρχές, ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον ιό της γρίπης των πτηνών, καθώς ο κτηνίατρος του αεροδρομίου που θανάτωσε τους αετούς εκδήλωσε συμπτώματα που σχετίζονται με τον ιό της γρίπης των πτηνών.
Στις 30 και 31 Οκτωβρίου, εκπρόσωποι του Π.Ο.Υ. ανακοίνωσαν, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, πως είναι εξαιρετικά πιθανή η εκδήλωση πανδημίας του ιού της γρίπης των πουλερικών».