Επί ποδός πολέμου η Κουμουνδούρου!

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Αλέκος Αλαβάνος κατηγορήθηκε από τη μειοψηφία για αλλαγή της πάγιας θέσης του κόμματος υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, μετά τη δήλωσή του ότι η γειτονική χώρα πρέπει πρώτα να εκπληρώσει τα κριτήρια που της έχουν τεθεί και μετά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ.

Ανάλογα σχόλια προκάλεσε και η υποτιμητική για την αμερικανική παρέμβαση στα ευρωτουρκικά αναφορά του. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι στην Κουμουνδούρου που τη βρήκαν «πολύ αριστερή». Στέλεχος μάλιστα της μειοψηφίας έλεγε πως θύμισε τον αιρετικό, έναντι των θέσεων του κόμματος, ευρωβουλευτή του παρελθόντος. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και η παρουσία του κ. Αλαβάνου στην παρουσίαση του Χρ. Γιαλλουρίδη προκάλεσε αρνητικά σχόλια σε ορισμένους στην Κουμουνδούρου (ακόμη και για παρουσία σε εκδήλωση με εθνικιστικό υπόβαθρο μίλησαν κάποιοι!). Ανάλογες επικρίσεις δέχθηκαν και τα στελέχη του Ρεύματος, διότι επιχείρησαν στο κείμενο θέσεων του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) να καταθέσουν ορισμένες τροπολογίες (κυρίως για το θέμα των ευθυνών των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και της αντίθεσης στον νεοφιλελευθερισμό). Τα στελέχη αυτά κατηγορήθηκαν ότι επιχειρούν να αλλάξουν την πάγια φιλοευρωπαϊκή θέση του ΣΥΝ. Μεγαλύτερης έντασης διαφωνίες υπήρξαν και για το θέμα των συνεργασιών στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, ειδικά μετά την πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η σταγόνα, όμως, που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η πρόταση του

Α. Αλαβάνου για την υποψηφιότητα του 31χρονου Α. Τσίπρα στον δήμο Αθηναίων. Πρόταση που εξέπληξε πολλούς και η μειοψηφία εξέλαβε ως προσβολή στο πρόσωπο του επί σειρά ετών ευρωβουλευτή και συνδιεκδικητή της προεδρίας του κόμματος στο τελευταίο συνέδριο Μ. Παπαγιαννάκη. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος ο κ. Αλαβάνος είχε εκφραστεί θετικά για την υποψηφιότητα Παπαγιαννάκη, παρά τις αντιρρήσεις της πλειοψηφίας λόγω της αρνητικής στάσης του τελευταίου κυρίως έναντι των συνεργαζόμενων στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντίθετη γνώμη (κάποιοι κάνουν λόγο για βέτο) του Ρεύματος και του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τον Α. Αλαβάνο στην υποψηφιότητα Τσίπρα. «Ήταν υποχρεωμένος να λάβει σοβαρά υπόψη του τις διαφωνίες», έλεγε την Παρασκευή κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Αλαβάνος θεωρεί την υποψηφιότητα Τσίπρα μια δεύτερη πρόταση, που κατατίθεται προς συζήτηση μετά από εκείνη του Μ. Παπαγιαννάκη, χωρίς να αποκλείει τις όποιες άλλες προτάσεις.

Ο ίδιος, πάντως, την Πέμπτη από τη Μυτιλήνη επιχείρησε να αιτιολογήσει την απόφασή του, σημειώνοντας ότι το μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο είναι να «σπάσει το τείχος που χωρίζει την Αριστερά από τη νεολαία».

Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη μνεία στη γενιά των εικοσάρηδων, των τριαντάρηδων (σε αυτήν ανήκει ο Α. Τσίπρας) και των σαραντάρηδων.

Πώς σκέφτεται να αντιδράσει η μειοψηφία


Από την πλευρά τους τα στελέχη της μειοψηφίας σε μία ύστατη κίνηση προτίθενται να φέρουν το θέμα στη Νομαρχιακή Αʼ΄ Αθήνας, όπου και θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν την υποψηφιότητα Τσίπρα (η πλειοψηφία των μελών της, λένε, στηρίζει την υποψηφιότητα Παπαγιαννάκη), ενώ στελέχη της σημειώνουν με νόημα ότι στο καταστατικό του κόμματος προβλέπεται ακόμη και η διενέργεια δημοψηφίσματος.

Όπως όμως σημείωνε με νόημα την Παρασκευή κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, ακόμη και αν υπάρξει αρνητική απόφαση από πλευράς Νομαρχιακής, η Κεντρική Επιτροπή είναι εκείνη που θα λάβει την τελική απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι η ΚΕ, στην οποία το Ρεύμα διαθέτει την πλειοψηφία, θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Σε κάθε περίπτωση τα στελέχη της μειοψηφίας, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόταση Αλαβάνου, καταφέρθηκαν με βαρύτατες εκφράσεις κατά του προέδρου του κόμματος. Κορυφαίο στέλεχος της μειοψηφίας έλεγε την Παρασκευή σε κατ’ ιδίαν συζήτηση ότι ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να διευθύνει το κόμμα του και είναι έρμαιο των επιλογών άλλων.

Εκείνο που η πλευρά της μειοψηφίας καταλογίζει τόσο στον πρόεδρο του κόμματος όσο και στο Ρεύμα είναι ότι «υπολογίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο από το 37% του κόμματος (ποσοστό Παπαγιαννάκη στο συνέδριο). Ενδεικτική είναι και η δήλωση του Δ. Χατζησωκράτη για «γκρουπούσκουλα», η οποία ανάγκασε για πρώτη φορά τον Γ. Θεωνά της ΚΕΔΑ να του υπενθυμίσει ότι είναι υπεύθυνος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανταπάντηση του κ. Χατζησωκράτη ήταν του τύπου «εσύ μην ασχολείσαι, το θέμα αφορά το κόμμα μου». Στη διελκυστίνδα των δηλώσεων και αντιδηλώσεων έμπλεξαν και δύο ακόμη στελέχη του κόμματος (Μπαλάφας, Παπαδόπουλος), γεγονός που περιγράφει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την κατάσταση που αυτή τη στιγμή επικρατεί στην Κουμουνδούρου.

Θεωρείται βέβαιο ότι το θέμα θα έχει συνέχεια, αφού τα στελέχη της μειοψηφίας δηλώνουν ότι η ανοχή τους έχει τελειώσει και είναι διατεθειμένα να «τραβήξουν το θέμα όσο πάει». Μάλιστα δεν έλειψαν και εκείνοι που μιλούσαν για αποχώρηση, αν συνεχιστεί η κατάσταση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Ο μόνος που δεν έχει μιλήσει μέχρι τώρα είναι ο Μ. Παπαγιαννάκης. Αν μιλήσει, έλεγε προ ημερών κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, θα είναι πολύ κακό για εμάς και για τον ΣΥΝ. Ουδείς, άλλωστε, πρέπει να λησμονεί ότι πέρσι στο συνέδριο του κόμματος διεκδίκησε μαζί με τον Α. Αλαβάνο την προεδρία.


Σχολιάστε εδώ