Δημοψήφισμα για την Τουρκία, όχι δημαγωγίες με τα Σκόπια!

Η προσπάθεια αυτή ήταν έκδηλη στον τρόπο που η κυβέρνηση διοχέτευσε στον Τύπο και στα ΜΜΕ την υπόθεση με τις προκλητικές, εξοργιστικές προτάσεις του αμερικανού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι προτάσεις αυτές είναι βαθύτατα προσβλητικές για την κυβέρνηση, η οποία έπραξε φυσικά άριστα επιστρέφοντάς τες ως απαράδεκτες, θεωρώντας ότι ούτε καν τις παρέλαβε.

Είναι όντως εξευτελιστικά για την Ελλάδα αυτά που προτείνει ο αμερικανός μεσολαβητής.

Πρώτον, στους διεθνείς οργανισμούς η ΠΓΔΜ θα αναφέρεται για τρία χρόνια, ως το 2008, ως «Republika Makedonija», δηλαδή με το σλαβικό όνομα σε λατινική γραφή, και από εκεί και έπειτα -μόλις δηλαδή έχουν γίνει οι εκλογές στην Ελλάδα και το έχουν ξεχάσει οι «χαχόλοι» οι Έλληνες! – θα ονομάζεται παντού «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Δεύτερον, από τώρα θα ονομάζεται «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στις διμερείς σχέσεις με τις περίπου 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, που την έχουν αναγνωρίσει με αυτό το όνομα.

Τρίτον, η Ελλάδα θα την αποκαλεί στις διμερείς της σχέσεις «Republika Makedonija – Skopje».

Πρόκειται για πραγματικό εμπαιγμό που συμπληρώνεται από μιαν ακόμη πρόκληση, καθώς ο Νίμιτς απαγορεύει στην… Ελλάδα να ονομάζει πλέον Μακεδονία την ελληνική Μακεδονία! Πρέπει να της αλλάξουμε όνομα, λέει.

Μας πήραν όλοι χαμπάρι


Πολύ σωστά η Αθήνα αντέδρασε οργισμένα. «Η Ελλάδα θεώρησε και επέτρεψε αμέσως ως απαράδεκτες τις νέες αυτές προτάσεις Νίμιτς… Η νέα απόπειρα του κ. Νίμιτς ισοδυναμεί ουσιαστικά με αποδοχή των θέσεων της μιας πλευράς, πράγμα που δεν συνάδει με την έννοια της μεσολάβησης», τονίζεται στην απορριπτική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Περιττό φυσικά να τονιστεί ότι στα Σκόπια όχι μόνο συμφώνησαν με την πρόταση Νίμιτς, αλλά… πήραν και στο «ψιλό» την κυβέρνηση Καραμανλή.

«Η πρόταση Νίμιτς αποτελεί καλή βάση για την εξεύρεση λύσης», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι, χρησιμοποιώντας τα ίδια λόγια που είχε χρησιμοποιήσει η Αθήνα για την… προηγούμενη πρόταση Νίμιτς, την οποία είχαν απορρίψει ασυζητητί τα Σκόπια («Republika Makedonija – Skopje»).

Εκείνο που πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση Καραμανλή είναι γιατί οι Αμερικανοί την «πούλησαν» τόσο εύκολα και υποτιμητικά -γιατί ότι την «πούλησαν» είναι απολύτως βέβαιο. Δεν ξεχνάμε ότι η προηγούμενη, κάπως υποφερτή πρόταση του Νίμιτς, γνωστοποιήθηκε αμέσως μετά το ταξίδι του Καραμανλή στην Αμερική, όπου ανακοίνωσε και επίσημα στον Μπους ότι θα αγοράσει αμερικάνικα πολεμικά αεροπλάνα F-16, ακυρώνοντας την απόφαση Σημίτη να αγοράσει ευρωπαϊκά «Γιουροφάιτερ».

«Ψώνισε» ο Καραμανλής τα αμερικάνικα μαχητικά, κάνοντας έξαλλους τους Ευρωπαίους, και τώρα του ήρθε η «κατακεφαλιά» και από τους Αμερικανούς με τη νέα πρόταση Νίμιτς, που μετέτρεψε την Αθήνα σε περίγελο μέχρι και των Σκοπίων.

Ωραία πολιτική!

Αδιαφορία από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ


Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η πρόταση που έφερε ο Νίμιτς ως δήθεν εκπρόσωπος του ΟΗΕ είναι προϊόν απόφασης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ειδικά του γνωστού μας και από τη θητεία του ως πρεσβευτή στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, ο οποίος τώρα είναι υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το αποκαρδιωτικό για την κυβέρνηση, η οποία από την άνοιξη έχει κάνει αποφασιστική φιλοαμερικανική στροφή, είναι ότι τώρα της γυρίζουν αδιάφορα την πλάτη και οι Ευρωπαίοι.

«Το θέμα της ονομασίας είναι διμερές και η ΕΕ δεν μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο», δήλωσε ορθά κοφτά την Τετάρτη ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν, πνίγοντας κάθε κρυφή ελπίδα της κυβέρνησης ότι ίσως έβρισκε χείρα βοηθείας από τους Ευρωπαίους.

Φυσικά, πέρα από τις υποκριτικές δηλώσεις, κάθε άλλο παρά ουδέτερη είναι η ΕΕ σ’ αυτήν την ιστορία. «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αποκάλεσε την ΠΓΔΜ η ίδια η εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ενώπιον των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, αναγγέλλοντας τη συνάντηση του Όλι Ρεν με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Βλάντο Μπούτσκοφσκι, την Τετάρτη.

«Δημοκρατία της Μακεδονίας» αποκαλούσαν και στο ΝΑΤΟ την ΠΓΔΜ οι εκπρόσωποι των περισσότερων χωρών την ίδια ημέρα, καθώς συναντήθηκαν με τον Β. Μπούτσκοφσκι.

«Μπαρούφες» περί δημοψηφίσματος


Διαπιστώνοντας την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής της, η κυβέρνηση αποπειράθηκε να μετατρέψει την απόρριψη της εξευτελιστικής πρότασης Νίμιτς σε… επίδειξη αποφασιστικότητας της Αθήνας, ώστε να καλύψει κάπως και τον διασυρμό της στο θέμα των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων. Συνόδευσε, λοιπόν, τη διοχέτευση της είδησης της απόρριψης με απειλές περί βέτο και δημοψηφίσματος για το θέμα των Σκοπίων.

«Η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός διατηρούν στο ακέραιο το δικαίωμα και τη δυνατότητα που παρέχει η διμερής συμφωνία του 1995 – δηλαδή να μη συμφωνήσει η Ελλάδα στη συμμετοχή της χώρας αυτής σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό, αν αυτό επιχειρηθεί να γίνει με άλλο όνομα πέραν του Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Μια ιδέα για το πόσο σοβαρά εννοεί το δημοψήφισμα η κυβέρνηση σχηματίζει κανείς, αν ακούσει τη νεφελώδη ανάλυση για το θέμα αυτό του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», οπότε παύει να ενδιαφέρεται:

«Ο κ. Μολυβιάτης και η ανακοίνωση που αναφέρεται στην ελληνική κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό ότι διατηρούν όλες τις δυνατότητες και τα ενδεχόμενα ανοιχτά, δεν είναι ούτε για αύριο ούτε για το αν μια χώρα θα πρέπει να ονομάζεται έτσι ή αλλιώς. Θα πρέπει να αποδραματοποιήσουμε ορισμένα πράγματα.

Το θέμα του δημοψηφίσματος αφορά εν ευρεία εννοία τις διευρύνσεις και στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν έχουμε ένα πρόβλημα με τη γειτονική χώρα, θα μπορούσε εκείνη τη στιγμή να έχει κανείς εκείνη τη δυνατότητα που δεν πρέπει να αποκλείσουμε από τώρα», δήλωσε ο Γ. Κουμουτσάκος.

Ύστερα από αυτήν τη… σαφέστατη (!) απειλή, είναι βέβαιο πως τα Σκόπια θα τρέξουν πανικόβλητα να υποκύψουν, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ…

Κλειδί η στάση με την Τουρκία


Η απαξιωτική απάντηση, άλλωστε, ήρθε ήδη την Πέμπτη και μάλιστα με συνέντευξη του Νίκολας Μπερνς στην εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» των Σκοπίων:

«Θα αποτελούσε ντροπή για την Ελλάδα να θέσει βέτο» στην πορεία της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δήλωσε ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Η Μακεδονία έχει δικαίωμα και συμφέρον να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και θα ήταν ντροπή να προκληθούν προβλήματα προς την κατεύθυνση αυτή!».

Ας μη γελιόμαστε. Κανένας σοβαρός ξένος πολιτικός δεν είναι δυνατόν να δώσει βάση στις «απειλές» της ελληνικής κυβέρνησης περί προβολής βέτο, δημοψηφίσματος κ.λπ. για τα Σκόπια, έχοντας υπόψη του τη στάση της Αθήνας στο θέμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, σε συνάρτηση με το τι «κατάπιε» η κυβέρνηση Καραμανλή για το Κυπριακό. Μια κυβέρνηση που δέχεται να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς να χρησιμοποιήσει το βέτο της, παρά τη δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια κυβέρνηση που δεν προβάλλει το βέτο της απαιτώντας την απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής κ.λπ. είναι αδύνατον να τύχει του διεθνούς σεβασμού.

Κλειδί για το διεθνές κύρος της κυβέρνησης Καραμανλή -το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ανύπαρκτο – αποτελεί η στάση της απέναντι στην Τουρκία.

Αποφασιστικότητα, όχι… «τσάμπα μάγκες»


Αναμφισβήτητα η μεγάλη ζημιά έχει γίνει και είναι ανεπανόρθωτη. Μπορούν όμως να διασωθούν ορισμένα πράγματα, έστω και τώρα.

Προαπαιτείται όμως η σοβαρή πολιτική απόφαση, με εκ των προτέρων μελέτη και προαποδοχή των δυσκολιών που συνεπάγεται, αυτή η ριζική αλλαγή πλεύσης. Φυσικά, προέχει ο επαναπροσανατολισμός του στόχου και η εγκατάλειψη της μεθόδου των υπεκφυγών.

Χωρίς πολλά λόγια, λοιπόν, το ζητούμενο είναι η επίδειξη αποφασιστικότητας απέναντι στην Τουρκία, όχι οι… «τσάμπα μάγκες» απέναντι στα Σκόπια.

Η από τώρα δέσμευση της κυβέρνησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με θέμα την ένταξη ή όχι της Τουρκίας στην ΕΕ και η σαφής προβολή από τώρα εντελώς συγκεκριμένων όρων (άρση casus belli, αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων κ.λπ.) για να μη βάλει η κυβέρνηση βέτο, είναι το καίριο ζήτημα. Εννοείται, με ταυτόχρονη δημόσια πρόσκληση προς το ΠΑΣΟΚ να δεσμευτεί και αυτό για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Αν η κυβέρνηση Καραμανλή τολμήσει κάτι τέτοιο, θα ανατρέψει εκ βάθρων το διεθνές διαπραγματευτικό πλαίσιο, αναβαθμίζοντας θεαματικά τη δική της θέση. Με δεδομένο το καταρχήν «όχι» του ελληνικού λαού, ουδείς θα μπορεί να… αγνοήσει πλέον τη στάση της Αθήνας, αφού μόνο μια τουλάχιστον μερική ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων θα αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για να υπάρξουν πιθανότητες ανατροπής του κλίματος στο δημοψήφισμα.

Μια τέτοια επίδειξη πολιτικής αποφασιστικότητας απέναντι στην Άγκυρα, εκεί δηλαδή που είναι τα δύσκολα, θα έχει αναπότρεπτα καταλυτικές έμμεσες επιπτώσεις και στο πρόβλημα π.χ. της ονομασίας των Σκοπίων, αφού οι πάντες θα έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ελληνική κυβέρνηση πλέον δεν αστειεύεται.

Διαφορετικά, αν συνεχίσει όπως σήμερα, η κυβέρνηση Καραμανλή θα βρίσκει μπροστά της προτάσεις σαν του Νίμιτς ή δηλώσεις σαν του Ερντογάν και του Γκιουλ την Τρίτη: «Κανείς να μην περιμένει ότι θα υποχωρήσουμε από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Βόρειας Κύπρου» δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός. «Δεν τίθεται θέμα επείγοντος για την έγκριση του πρωτοκόλλου ΕΕ – Τουρκίας από την εθνοσυνέλευση», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του.

Με άλλα λόγια, γελοιοποίησαν τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης περί δήθεν «εξευρωπαϊσμού» της τουρκικής πολιτικής λόγω της ελληνικής συναίνεσης στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Άγκυρας – Βρυξελλών. Θα γίνει άραγε αυτό μάθημα; Πολύ αμφιβάλλουμε…


Σχολιάστε εδώ