XΡΗΜΑτιστήριο

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στο χρηματιστήριο στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Με επίκεντρο τις μετοχές των ΕΛΠΕ, ΕΜΠ και ΑΛΦΑ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 3.405,98 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,71%. Ακολούθησαν πτωτικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε συγκρατημένες ρευστοποιήσεις, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,39% και τις συναλλαγές, ελέω ΕΤΕ, να εκτινάσσονται στα 561,2 εκατ. ευρώ. Την επομένη, με αφορμή το αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πραγματοποιήθηκαν εκ νέου ρευστοποιήσεις στους περισσότερους κλάδους. Στο επίκεντρο της κατοχύρωσης κερδών βρέθηκαν οι ΜΟΙΛ, ΟΠΑΠ, ΑΤΕ και έτσι ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,14%, στις 3.385,53 μονάδες. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση, στην οποία επικράτησαν πτωτικές τάσεις, το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις γύρω από τη ΦΟΡΘ και τη ΜΕΤΚΑ δεν ήταν αρκετό, έτσι ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,07%, στις 3.349,17 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 214,4 εκατ. ευρώ.

Τρία είναι τα σημεία στον προϋπολογισμό του 2006 που μας προκαλούν εντύπωση. Το ένα αφορά την παραδοχή για μέση τιμή πετρελαίου στα 55 με 60 δολάρια το βαρέλι, το άλλο έχει σχέση με τα πρόσθετα έσοδα 916 εκατ. ευρώ από φόρο εισοδήματος και 2 δισ. ευρώ από έμμεση φορολογία και το τρίτο είναι η αναμονή της απόφασης για την τιτλοποίηση των χρεών.

Είναι προφανές ότι μερικές από τις επερωτήσεις στη Βουλή που αφορούν την ΑΤΕ κρύβουν σκοπιμότητες! Και αν γίνονταν για να βοηθήσουν υπαλλήλους, είτε αυτοί είναι εισηγητές είτε μέλη ΔΣ, που εκτελούσαν εν αγνοία τους εντολές ανωτέρων, ίσως και να συμφωνούσαμε, όχι όμως για να προστατεύονται κάποια από τα πρώην μέλη της διοίκησης της ΑΤΕ, πώς να το κάνουμε δηλαδή… Βλέπετε, ακολουθούν δικαστικές υποθέσεις, οι οποίες βασίζονται μεταξύ άλλων και στις εκθέσεις των εσωτερικών ελεγκτών της ΑΤΕ, οπότε πρέπει κάποιοι εξ αυτών να χάσουν την αξιοπιστία τους! Αν και δεν γνωρίζουμε το στέλεχος της ΔΑΚΕ το οποίο τοποθετήθηκε στον εσωτερικό έλεγχο της ΑΤΕ, έχουμε να ρωτήσουμε σχετικά: Ποια από τις υποτιθέμενες ανεξάρτητες ελεγκτικές εταιρείες αξιολόγησε τον εν λόγω υποδιευθυντή ως έσχατο υπάλληλο για θέση ευθύνης; Μήπως κάποια από αυτές που στο πρόσφατο παρελθόν με άνωθεν εντολές μαγείρευαν πορίσματα ελέγχου;

Ό,τι και αν λέει η κυβέρνηση, τελικά έκανε πράξη αυτό που εδώ και πολύ καιρό ζητούσε το κεφάλαιο! Διευθέτηση του χρόνου εργασίας με αισθητή απώλεια αποδοχών και μείωση συντάξεων.

Λέτε το «πράσινο φως» για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ να ευνοήσει και τη δική μας οικονομία; Πάντως, οι επενδύσεις μας στη γείτονα χώρα είναι μικρές, ενώ το διμερές εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας – Τουρκίας παρουσιάζει μικρή αύξηση.

Ο μέσος φόρος ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό αγγίζει τα 1.813,7 ευρώ, όταν το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι 13.873,3 ευρώ!

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε τι να πούμε για την 55λεπτη καθυστέρηση, λόγω προβλημάτων στο ΟΑΣΗΣ, με την οποία ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της Σοφοκλέους, η οποία και ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα;

Μείωση μεν, υπέρογκες ζημιές δε! Αναφερόμαστε στη Lannet που εμφάνισε ζημιές 9,7 εκατ. ευρώ, από τα 10,7 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο εξάμηνο του 2004.

Επανερχόμαστε σε ένα θέμα που, αν και αφορά τον πρώην πρόεδρο της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ, φαίνεται να συγκαλύπτεται και από τον νυν! Για όσους έχουν πάθει αμνησία ή έχουν επιλεκτική μνήμη ή έστω δεν γνωρίζουν, στη σελίδα 14 της έκθεσης ελέγχου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ημερομηνίας 4/4/2001) αναγράφεται «…δεν μας δόθηκε έκθεση ελέγχου της ελεγκτικής εταιρείας GRANT THORTON, η οποία πραγματοποίησε έλεγχο στην ΑΧΕ για λογαριασμό της ΑΤΕ. Ο πρόεδρος της ΑΧΕ μάς δήλωσε ότι αντίγραφο σχεδίου της έκθεσης το κατέστρεψε…»! Κύριε Δρούγκα, ως πρόεδρος και αρμόδιος υποδιοικητής, τι θα πράξετε επί του θέματος; Είναι γεγονός ότι ο όμιλος δεν έχει ακόμα εξοφλήσει πλήρως το τίμημα για την εξαγορά τής πρώην Vottaς Ιnternational; Γιατί άραγε; Έχουμε συνέχεια…

Επιτέλους, το οικονομικό επιτελείο ξύπνησε και είπε τα πράγματα με το όνομά τους. «…Οι πολιτικοί αυτουργοί του εγκλήματος του χρηματιστηρίου της περιόδου 1999-2000 αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το χρηματιστήριο…»! Ναι, αλλά πόσους από αυτούς που χαρακτηρίζετε «αυτουργούς» στείλατε στη Δικαιοσύνη; Μόνο κάποιους «μικρούς», ως εξιλαστήρια θύματα, έτσι δεν είναι;

Όταν φτάνουμε στο σημείο να χρειάζεται η γνωμοδότηση του ΣΛΟΤ σχετικά με τη δημοσιοποίηση ή μη των συνοπτικών χρηματοοικονομικών καταστάσεων των εταιρειών που εφαρμόζουν τα ΔΛΠ, φανταστείτε τι μπάχαλο επικρατεί στα λογιστήρια των επιχειρήσεων.

Ογδόντα εννέα εισηγμένες επιχειρήσεις έλαβαν τελικά το διαβατήριο για τη νέα αγορά, η οποία θα καλείται «Large Cap»! Nα δούμε πόσες από αυτές θα καταφέρουν να παραμείνουν εκεί.

Η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύει συνεχώς τη ρευστότητά της! Αυτήν τη φορά από την πώληση της θυγατρικής της Instreamline έλαβε 14,7 εκατ. ευρώ. Μήπως οι κινήσεις αυτές προμηνύουν επιθετικές εξαγορές;

Μόνο το εξαμελές διοικητικό συμβούλιο της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ θα πληρώσει το μάρμαρο; Ποιες ήταν οι γνωματεύσεις των νομικών της συμβούλων για την γκρίζα νομολογία των κόκκινων κωδικών, για τις ενέργειες που έπρεπε να παρθούν κατά την απώλεια των τίτλων, για τις επιλεκτικές παραγραφές-διαγραφές χρεών; Ποια ήταν η θέση της υπηρεσίας που αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο με την τράπεζα, της Διεύθυνσης Θυγατρικών Εταιρειών; Ποια μεγαλοστελέχη του ομίλου παραμένουν ή έχουν μεταφερθεί στην ΑΧΕΠΕΥ; Ομερτά!

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών στον ισολογισμό της εισηγμένης επιχείρησης Πουλιάδης! Καταγγελία συμβάσεων πιστώσεων από τις τράπεζες ύψους 6,5 δισ. ευρώ δεν είναι και λίγο…

Πάντα ευθύνονται άλλοι και αυτήν τη φορά η εκκαθαρίστρια ETBA Finance! Αναφερόμαστε στην εισηγμένη εταιρεία Ξιφίας για την καθυστέρηση ανακοίνωσης των οικονομικών της καταστάσεων.

Γιατί ο κ. Καραμανώφ παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού γραμματέα του ΣΜΕΧΑ; Μήπως έχει να κάνει με την υπόθεση παραβίασης προσωπικών δεδομένων συνταξιούχου τραπεζικού υπαλλήλου; Εμείς, πάντως, αναφερθήκαμε στο θέμα, αλλά κανένας δεν απάντησε.

Αληθεύει ότι το οικονομικό επιτελείο μελετά νέες αλλαγές στο ελάχιστο κόστος κατασκευής των οικοδομών, έτσι ώστε οι αγοραστές να πληρώσουν φόρο με βάση τη θεωρητική αξία, η οποία θα είναι υψηλότερη ακόμα και από την αντικειμενική;

Νέα αύξηση κατά 26% καταγράφηκε το δεύτερο εξάμηνο από τους έλληνες καταναλωτές στις συναλλαγές τους με Visa! Πάντως, για το οικονομικό επιτελείο όλα πάνε καλά.

Η επικράτηση των τραπεζικών ΑΧΕΠΕΥ συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον, καθώς το ποσοστό των δέκα πρώτων ανέρχεται στο 78,55%, από 77,86% στο οκτάμηνο! Η Eurobank στην πρώτη θέση, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ στη δεύτερη, ακολουθούν οι Εθνική Χρηματιστηριακή, Σίγμα Securities και Alpha Finance.

Όπως και αν το δει κανείς, είτε ως ανάδοχος είτε ως επενδυτής, η UBS κατάφερε να ξυπνήσει από τον λήθαργο τη μετοχή της Αγροτικής. Τώρα όσον αφορά τυχόν αγοραπωλησίες μετοχών που απέφεραν κέρδος, λέτε να υπάρχουν πολλοί ξένοι θεσμικοί που αναλαμβάνουν για να χάσουν;

b> → Με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών θα πουληθεί το 10% της ΜΕΤΚΑ! Φαίνεται ότι οι ανάγκες της «μαμάς» εταιρείας για ρευστό είναι μεγάλες.

Μικρή μεν, υποχώρηση δε! Αναφερόμαστε στη μείωση του ενεργητικού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Με τη σειρά μας έχουμε να ρωτήσουμε κάποια πράγματα τη Λαϊκή Άτταλος ΑΧΕ για τη γνωστή υπόθεση των αλληλοαγωγών: α) Ελέγξατε, ως οφείλατε, τις διαδικασίες που ακολουθούσε η συνεργαζόμενη με εσάς ΑΕΛΔΕ; β) Ενημερώνατε απευθείας τον πελάτη, με μηνιαία «statement», για την κίνηση της καρτέλας του; γ) Ρευστοποιούσατε τις εκάστοτε αγορές εντός 30 ημερών, αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία χρεωστικού κωδικού;

Να και κάτι στο οποίο συμφωνούμε με τον Χ. Αλμούνια! Οι εξωτερικοί σύμβουλοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία, με τα οποία αποκρύπτονται τεχνηέντως τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Πες τα, μεγάλε, πες τα!

Να και οι πρώτες διαψεύσεις! Η εισηγμένη εταιρεία Χατζηιωάννου ανακοίνωσε ότι οι όποιες επιδοτήσεις είχαν εγκριθεί από πριν, απλώς οι υποχρεώσεις τους μεταφέρθηκαν κατά τη μεταβίβαση. Μικρή η διαφορά, το αποτέλεσμα είναι που μετράει.


Σχολιάστε εδώ