Kυριακή με τον… πρωινό καφέ

Φίλη της οικογένειας…


Κρίσεις για επιλογή των γενικών διευθυντών στην Πολιτική Αεροπορία έγιναν την περασμένη Τρίτη. Και η όλη διαδικασία ήταν σκέτη κωμωδία. Οι τρεις νέοι γενικοί διευθυντές είχαν… προεπιλεγεί, πριν αρχίσει η συνέντευξη, που έγινε από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο που συνεδρίασε στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου υποτίθεται θα κρίνονταν οι υποψήφιοι, οι οποίοι ανέρχονταν στους 33. Ούτε τα προσχήματα μάλιστα δεν κράτησαν, αφού οι επιλεγέντες βολτάριζαν έξω από το γραφείο όπου συνεδρίαζε το συμβούλιο. Τα προσόντα που έκριναν την επιλογή ήταν, όπως παραδέχθηκε μια κυρία, το ότι «εγώ είμαι της οικογένειας Καραμανλή, είμαι φίλη της μητέρας του πρωθυπουργού και θα γίνω γενική διευθύντρια»! Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης κάποιος τολμηρός τα είπε κατάμουτρα στα μέλη του συμβουλίου: «Θεωρώ ότι θίγομαι γιατί μετέχω σε μια διαδικασία όπου όλα είναι προαποφασισμένα»! Και τους είπε τα ονόματα των τριών που θα… επιλέγονταν, όπως και έγινε.

Άραγε, αυτή είναι η επανίδρυση του κράτους που υποσχόταν ο Καραμανλής;


Με τον Άρη για την υπερνομαρχία!

Ο «πονοκέφαλος» και το ψάξιμο για ισχυρές υποψηφιότητες στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006 καλά κρατεί και στη ΝΔ.

Στο «γαλάζιο στρατόπεδο» θυμούνται με νοσταλγία τις μέρες του 1998, όταν ο πολιτικός χάρτης βαφόταν μπλε, αλλά και εκείνες του 2002 που το μπλε ήταν σχεδόν κυρίαρχο. Αντιλαμβάνονται πως θα εισπράξουν φθορά και κυρίως στον κάμπο και ψάχνουν μια «μεγάλη νίκη» στο γήπεδο του αντιπάλου, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ.

Με άλλα λόγια η υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά και η κατάκτησή της αποτελεί «μύχιο πόθο» για τους επιτελείς της ΝΔ, αφού κάτι τέτοιο θα τους επιτρέψει να κερδίσουν τουλάχιστον σε πρώτη φάση τη μάχη των πολιτικών εντυπώσεων.

Ήδη έχουν πέσει σοβαρά στο τραπέζι ονόματα που θα μπορούσαν ευθέως να κοντράρουν τη Φώφη Γεννηματά, η οποία πιθανότατα θα είναι εκ νέου υποψήφια για το ΠΑΣΟΚ. Δύο γυναικείες υποψηφιότητες από τον χώρο της ΝΔ είχαν μέχρι προσφάτως συζητηθεί πολύ σοβαρά. Αυτές της βουλευτού Έλενας Κουντουρά και της επίσης βουλευτού Σοφίας Βούλτεψη. Τις τελευταίες μέρες, όμως, έρχεται στο προσκήνιο ένα ηχηρό όνομα από τον χώρο της ΝΔ ως πιθανός υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά: αυτό του Άρη Σπηλιωτόπουλου, επίσης βουλευτή και πρώην εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ. Πρόκειται για έξυπνη κίνηση, που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Ο ίδιος ο Άρης, πάντως, δεν φαίνεται να είναι αντίθετος. Και ορθά σκέφτεται. Έτσι σίγουρα ξαναμπαίνει στο παιχνίδι.


Δεν τις τοποθετεί γιατί δεν τις θέλει!

Δεν πρόλαβαν να πανηγυρίσουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Απασχόλησης την πολύ καλή διακομματική επιλογή των νέων γενικών διευθυντριών στην Κοινωνική Ασφάλιση και το πράγμα κόλλησε!

Πράγματι, κατά γενικήν ομολογία οι νέες γενικές διευθύντριες Κοινωνικής Ασφάλισης είναι πανάξιες και ικανές και χαρακτηρίζονται από την ηπιότητα του χαρακτήρα και το συναινετικό προφίλ τους.

Ό,τι ακριβώς ο χώρος χρειαζόταν μετά από μια ταλαίπωρη 4ετία όπου στη θέση των γενικών διευθυντών θήτευσαν πρόσωπα αλλοπρόσαλλα και αμφιλεγόμενα.

Όμως, το παράδοξο είναι ότι από την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία της επιλογής τους μέχρι σήμερα, ο υπουργός Απασχόλησης δεν τις έχει τοποθετήσει στις θέσεις τους ώστε να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους, σε αντίθεση με τους άλλους δύο της Απασχόλησης που κρίθηκαν γενικοί διευθυντές στις 29 Σεπτεμβρίου και στις 5 Οκτωβρίου είχαν κιόλας τοποθετηθεί!

Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα αποδίδουν την καθυστέρηση στο ότι οι δύο κυρίες της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν ήταν της «αρεσκείας» του υπουργού, αφού δεν τις περιελάμβανε στην πρότασή του προς το ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, για αυτό και εσκεμμένα δεν τις τοποθετεί!

Η αλήθεια είναι ότι η καθυστέρηση έχει αποχρώντα λόγο την τακτοποίηση και την προστασία με κάθε τρόπο της «εκλεκτής» του υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου, πρώην γενικής διευθύντριας του ΠΑΣΟΚ, της γνωστής εισηγήτριας του εξαμβλώματος που λέγεται ΕΤΑΤ, συνεργάτιδας γνωστών καθηγητάδων και άλλων μεγαλοδικηγόρων που λυμαίνονται επί χρόνια τον χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Λέγεται ότι ο υπουργός είχε επενδύσει τα μέγιστα στην παραμονή τής πρώην γενικής διευθύντριας στη θέση του γενικού διευθυντή, για τούτο και έσπευσε μετά τη μη επανεπιλογή της να τη διασφαλίσει και να τη δεσμεύσει να παραμείνει, διορίζοντάς τη γενική συντονίστρια για το ΕΤΑΤ και να επαναβεβαιώσει τον διορισμό της στην επιτροπή στρατηγικής των συντάξεων ως διευθύντριας πλέον!

Η πρωτοφανής αυτή στα χρονικά της δημόσιας διοίκησης κατάσταση έχει οδηγήσει την εν λόγω «πρώην» να επιμένει προκλητικά να ασκεί τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή, επωφελούμενη από τη μη τοποθέτηση των νέων, και να απαιτεί να υπογράφει όλα τα έγγραφα της αρμοδιότητάς τους, επικαλούμενη ότι ο υπουργός την εμπιστεύεται απόλυτα και δεν κάνει χωρίς αυτήν!

Δεν είναι βεβαίως ότι έχει χάσει το μέτρο, απλώς έχει το πράσινο φως από τον υπουργό!

Αλήθεια όμως ο υπουργός Απασχόλησης, που επί 40 μέρες δεν προβαίνει στην υπογραφή της πράξης τοποθέτησης των νέων γενικών διευθυντριών, δεν λογαριάζει ότι με αυτόν τον τρόπο εκτίθεται ανεπανόρθωτα;


Μήπως, κύριε Σουφλιά, είναι ώρα να ξεσκαλίσετε το σκάνδαλο με την αφαίρεση από τις υποχρεώσεις του Άκτωρα (ξέρετε, της εταιρείας του Μπόμπολα), της κατασκευής του εργοστασίου ξήρανσης της λυματολάσπης στην Ψυττάλλεια:

Όπως είχατε αναφέρει πέρυσι σε δηλώσεις σας, στο έργο που πήρε συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή του εν λόγω εργοστασίου, που αν είχε γίνει, σήμερα δεν θα ξεσηκωνόντουσαν οι κάτοικοι των Άνω Λιοσίων, που τους έχουμε αναγκάσει να ζουν μέσα στη βρώμα μας. Η αξία του, μάλιστα, δεν αφαιρέθηκε από τον προϋπολογισμό. Ποιος, κύριε Σουφλιά, έκανε αυτό το… δωράκι, αξίας κάπου 50.000.000 ευρώ, στην εταιρεία του Μπόμπολα; Πέστε τα, υπουργέ, για να ξέρουν ποιους πρέπει να καταριούνται οι Ανωλιοσιώτες… που κάθε μέρα κινδυνεύει η υγεία τους από τον καρκίνο…


Τι σχέση έχει ο πρώην γενικός διευθυντής του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης με τον κ. Αποστολόπουλο, που είχε ενεργό ανάμειξη σε χρηματιστηριακές φούσκες και συχνά βρίσκεται στον Λίβανο, όπου λέγεται ότι έχει δώσει… άσυλο στις δύο καταζητούμενες δικαστίνες, την Αντωνία Ηλία και την Μπουρμπούλια; Έχουν μαζί (50-50) τηλεφωνική εταιρεία SMS, η οποία είχε υπογράψει σύμβαση με τον ΟΤΕ επί των ημερών του; Όχι, δεν μιλάω για στενές σχέσεις με τη ΝΔ, εξ ου και… δεν… κυνηγήθηκαν!

Ποιος, άραγε, κρατικός αξιωματούχος ήταν μέσα στην πολυτελή Μερσεντές, με στοιχεία ΖΖΖ 6889, που το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι ήταν στην Εθνική Τριπόλεως και για ένα τέταρτο είχε καταλάβει την αριστερή λωρίδα και δεν έλεγε να την αφήσει; Τη Μερσεντές ακολουθούσε συνοδευτικό της Αστυνομίας και ενδιάμεσα άλλο Ι.Χ. με «καρούμπαλο» προφανώς συνοδευτικό…

Ο κρατικός αξιωματούχος, πάντως, είχε βάλει τα… κουρτινάκια πίσω και δεξιά, για να μην αναγνωρίζεται… Άλλος ένας κύριος που τηρεί απόλυτα την πρωθυπουργική εντολή για «σεμνά και ταπεινά».

Εκτός ενός εκ των κατηγορουμένων εισηγητών της υπόθεσης των μετοχοδανείων του κ. Μπατατούδη από τον όμιλο της Αγροτικής, όλοι οι άλλοι ήταν εκεί! Ο πρώην διοικητής, οι πρώην υποδιοικητές, αλλά και ο κ. Έβερτ. Η υπόθεση, πάντως, πήρε για μία ακόμη φορά αναβολή, αφού ο απών κατηγορούμενος εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο, γεγονός που επιβεβαίωσε και αστυνομικός υπάλληλος. Πληροφορηθήκαμε, πάντως, ότι η αναβολή δόθηκε κατόπιν απειλής τού ενός εκ των δικηγόρων των κατηγορουμένων για αποχώρηση, καθώς και του υπαινιγμού του σχετικά με τη συγγενική σχέση της δικηγόρου της αντιδίκου με δικαστή της έδρας. Αληθεύει;

«Λαβράκι» προέκυψε από ένα σημείωμα που είχαμε στο προηγούμενο φύλλο στον «Δαίμονα των δημαρχείων». Ο τυχερός που πήρε τη σύμβαση αξίας 600.000 ευρώ (200 εκατ. δρχ.) -είναι όλα δικά του;- για να μελετήσει τις επιπτώσεις που έχουν στο υπέδαφος οι παράνομες χωματερές είναι ο καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας, πρώην υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην Καρδίτσα, ακραιφνώς Σημιτικός, ο οποίος χάρη στον γραμματέα της ΚΕΔΚΕ Τάκη Βασιλείου πήρε τη δουλειά! Μόνο που ολόκληρο το Πανεπιστήμιο Αθηνών βοά και το ερώτημα είναι με ποια κριτήρια του ανατέθηκε αυτή η εργασία, όταν δεν έχει ο κ. Λέκκας στο εργαστήριό του παραπάνω από τρία άτομα. Θα νοικιάσει εταιρείες;

Έτσι για να έχετε μια ακόμη γεύση τού πώς σκέφτεται και δρα η Τουρκία. Τη νύχτα της Δευτέρας όλο το επιτελείο του Ερντογάν δεν ήταν στρατοπεδευμένο στο κυβερνητικό μέγαρο, αλλά στα γραφεία του κόμματος, επίτηδες λένε φίλοι μου από εκεί, για να φανεί ότι κόμμα και κυβέρνηση είναι μαζί. Και ο κακομοίρης εκεί άγγλος πρέσβης αναγκάστηκε να κάνει τον… γραμματοκομιστή και να παραδίδει τα έγγραφα μηνύματα στο γραφείο του κόμματος, αντίθετα με την πάγια τακτική, που προβλέπει ότι ο πρέσβης επικοινωνεί μόνο με το υπουργείο Εξωτερικών! Αλλά και σ’ αυτό το θέμα η Τουρκία επέβαλε αυτό που θέλει!

Οι Τούρκοι πάντως δεν κρύβουν τις προθέσεις τους για την Ευρώπη, που θέλουν να… κυριεύσουν μετά την είσοδό τους. Έτσι ο Γκιουλ, πριν αρχίσει τη συνέντευξη που έδωσε μετά την απόφαση για έναρξη των διαπραγματεύσεων, στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στην ΕΕ, τους είπε, χαμογελώντας, αλλά με θράσος τη στιγμή που έβαλαν τα ακουστικά για να ακούσουν τη μετάφραση:
– Φροντίστε να μάθετε τουρκικά, γιατί σ’ έξι μήνες αυτή θα είναι η γλώσσα εδώ…

Από τους πρώτους που έτρεξαν να πάνε στην Τουρκία, προφανώς για να ευχαριστήσει για τις τουρκικές ψήφους που πήρε, έστω κι αν δεν τον έσωσαν τελικά, είναι ο Σρέντερ, ο τέως γερμανός καγκελάριος. Θα πάει στις 12 Οκτωβρίου, επειδή όμως θα έχουν Ραμαζάνι, όπου μόνο μετά το βράδυ επιτρέπεται να φάνε, ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί να του ετοιμάσει ως φαγητό «Ραμαντάν»!

Μια διόρθωση. Στο προηγούμενο φύλλο το σχόλιο για το Ταμείο Νομικών αναφερόταν στην κυρία Χατζίνα, που ενώ εκκρεμεί σε βάρος της πόρισμα ΕΔΕ, και της καταλογίζουν οικονομικές ατασθαλίες, την τοποθέτησαν στην Επιθεώρηση Εσόδων, ενώ έπρεπε να την είχαν παραπέμψει στον Εισαγγελέα. Βάλανε δηλαδή τον λύκο… Φαίνεται ότι στο Ταμείο Νομικών επικρατούν άλλοι νόμοι. Οι βαρυνόμενοι με υπεξαίρεση προάγονται!


Σχολιάστε εδώ