ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ

Στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία «πετύχαμε όλους τους στόχους που θέσαμε», υπογράμμισε σε συνέντευξη και με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης. Πριν όμως σεμνός αλέκτωρ λαλήσει τρις… ο βρετανικός δάκτυλος πρόλαβε και έδρασε υπονομευτικά και πάλι… και με δήλωση της (βρετανικής) προεδρίας, που είχε τη συγκατάθεση των 25 κρατών, ανατρέπεται το περιεχόμενο του άρθρου 7 του διαπραγματευτικού πλαισίου (υποχρέωση της Τουρκίας να άρει το βέτο που θέτει στην Κύπρο για ένταξή της στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς). Υποτίθεται ότι και αυτό το σημαντικό θέμα το είχαμε «κλειδώσει» θετικά για την Ελλάδα και την Κύπρο, στις μαραθώνιες κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ της βρετανικής προεδρίας και της ελληνικής πλευράς… Πώς αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών στην εξέλιξη αυτή; Με τη… διπλωματία του μιλητού, ζήτησε λέει στο μιλητό, από τη νομική υπηρεσία του Συμβουλίου προφορική γνωμοδότηση για το εάν έχει νομική ισχύ η δήλωση της προεδρίας… Εμείς, λοιπόν, αρκεσθήκαμε σε κάποιες καθησυχαστικές εκτιμήσεις στο μιλητό ενώ οι Τούρκοι αντιθέτως στο… γραπτό, πήραν φαρδιά πλατιά από τους «25» το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων για πλήρη ένταξή τους στην Ευρώπη…

Τελικά όλοι τους… Αμερικανούς ευχαριστούμε και δημόσια μάλιστα για τις επεμβάσεις στα οικογενειακά μας… είτε αφορούν τις σχέσεις με τους γείτονές μας είτε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, μέσα στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι… Έτσι, μετά το αλησμόνητο «ευχαριστώ τους Αμερικανούς» τού τότε πρωθυπουργού μας Κ. Σημίτη για τη μεσολάβηση των ΗΠΑ στην κρίση των Υμίων, έχουμε τώρα τη δημόσια έκφραση ευχαριστιών προς την αμερικανική κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρ. Ερντογάν για την αποτελεσματική μεσολάβησή της προς τους ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να συγκατατεθούν τελικά στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία…

Ώρες πέρασε στο τηλέφωνο η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, παζαρεύοντας, α λα τούρκα, με ευρωπαίους ομολόγους της αλλά και την τουρκική ηγεσία, ώστε ο γεωγραφικός μετασχηματισμός της Ευρώπης να περιλαμβάνει οπωσδήποτε και την Τουρκία… Κατά τα άλλα, οι Ευρωπαίοι υποτίθεται ότι αποφασίζουν μόνοι τους για την τύχη τους… Έχουμε, λοιπόν, ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας για να γίνει πραγματικότητα η ευρωπαϊκή κοινή πολιτική Εξωτερικών και Άμυνας, χωρίς υπερατλαντική κηδεμονία…

Στο Λουξεμβούργο παίχθηκε η τελευταία θεατρική πράξη του δράματος θαύματος για τη μελλοντική ευρωπαϊκή ταυτότητα της Τουρκίας. Εκεί συγκεντρώθηκαν και όλοι οι πρωταγωνιστές. Εκεί, λοιπόν, όλως τυχαίως και… συμπτωματικώς βρέθηκε και η Κάρλα Ντελ Πόντε, η διορισμένη πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία… «Πείσθηκε» και αυτή να δώσει θετικές εκτιμήσεις, πιστοποιητικό «καλής συμπεριφοράς» για την Κροατία, στοιχείο που θα επισπεύσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και με το Ζάγκρεμπ. Χωρίς σαφείς διαβεβαιώσεις στο μιλητό για την ενταξιακή πορεία της Κροατίας, η Αυστρία δεν επρόκειτο να αλλάξει στάση και να ευθυγραμμισθεί με τις υπόλοιπες χώρες στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία… «Πετύχαμε τον στόχο που θέσαμε», θα μπορούσε να πει με τη σειρά της στο αυστριακό ακροατήριο η πανύψηλη υπουργός Εξωτερικών της μικρής αυτής χώρας, Ούρσουλα Πλάσνικ, που σήκωσε το ανάστημά της και κράτησε τους υπόλοιπους «24» και με τους Τούρκους να πολιορκούν τη Βιέννη, αυτή τη φορά διπλωματικά, για αλλαγή στάσης. Τελικά η μεταστροφή της Αυστρίας επήλθε σε συνάρτηση με τη θετική στάση της Ντελ Πόντε για την Κροατία και βεβαίως με την πανταχού παρούσα αμερικανική διαμεσολάβηση προς Ντελ Πόντε, Βιέννη και Άγκυρα…

Δεν περνάει εβδομάδα που να μην υπάρχουν ένα-δύο δημοσιεύματα για την επερχόμενη υπουργοποίηση της Ντ. Μπακογιάννη και κατά προτίμησή της στο υπουργείο Εξωτερικών. Συνήθως τις μύχιες επιθυμίες μας τις κρατάμε κρυφές για να μη μας… ματιάξουν. Ακούω ότι ο νυν οικοδεσπότης στο νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας, έμπειρος ως διπλωμάτης, είναι και πείσμων ως χαρακτήρας… Όσο λοιπόν γράφεται και ξαναγράφεται ότι αποχωρεί, τόσο ο «παππούς» πεισμώνει και δικαίως παραμένει… Όταν λοιπόν σταματήσει το ίδιο βιολί, τότε ίσως συμβεί το «θαύμα» για μερικές ή μερικούς σφόδρα ενδιαφερόμενους. Αλλά επειδή τα θαύματα σπανίζουν, ας ψάξουν οι επισπεύδοντες εναλλακτικά για κενές πολυθρόνες και σε άλλα υπουργεία…

Εκείνο που αγχώνει περισσότερο από όλα τους διπλωματικούς, αρχίζοντας από τους υψηλόβαθμους, είναι ποιος θα είναι υπουργός Εξωτερικών στις επόμενες προαγωγές και μεταθέσεις… Άλλοι βιάζονται και άλλοι ανησυχούν… Εκείνος, όμως, που δεν φαίνεται να βιάζεται, παρά τις κρούσεις και διακριτικές «υπενθυμίσεις» ότι πρέπει να γίνουν προαγωγές και μεταθέσεις, είναι ο ίδιος ο υπουργός Π. Μολυβιάτης… Αυτή, λοιπόν, η αδιαφορία, που σημαίνει ότι έχουμε ακόμη καιρό, αυτό είναι που «σκοτώνει» πολλούς μέσα και έξω από το υπουργείο…

Α. Κ.


Σχολιάστε εδώ