Τηλεφώνημα της Κοντολίζα στον Τάσσο Παπαδόπουλο

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», όταν οι διαπραγματεύσεις για το διαπραγματευτικό πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ είχαν φτάσει σε κρίσιμο, οριακό σημείο, η αμερικανίδα υπουργός στο πλαίσιο των πιέσεων που άσκησε σε όσους θεωρεί υπηκόους της τηλεφώνησε και στον Τ. Παπαδόπουλο. Ο διάλογος, τον οποίο αποκλειστικά αποκαλύπτει σήμερα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», την έφερε μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη, αφού ο Τάσσος τής απέδειξε ότι δεν είναι υπήκοός της, αλλά Πρόεδρος ενός περήφανου λαού, τον οποίο εκφράζει:

– Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να διανοηθούν ότι κάποιος άλλος διεθνής οργανισμός θα θέτει όρους στο ΝΑΤΟ για το ποια θα είναι τα μέλη του. Σας ζητώ να συμβάλετε ώστε να αλλάξει το άρθρο 7 του διαπραγματευτικού πλαισίου!
– Το άρθρο 7 έχει «κλειδώσει». Δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε είμαι διατεθειμένος να συμβάλω σε αυτό.
– Τότε σας παρακαλώ να προβείτε σε επίσημη δήλωση ότι η Δημοκρατία της Κύπρου δεν προτίθεται στο μέλλον να υποβάλει αίτημα για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ!
– Δεν μπορώ να κάνω τέτοια δήλωση. Σήμερα η Κύπρος δεν προτίθεται να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Αλλά εγώ δεν μπορώ να δεσμεύσω τις μελλοντικές κυβερνήσεις της Κύπρου!
Εκεί η τηλεφωνική επικοινωνία σταμάτησε. Η Κ. Ράις αντιλήφθηκε ότι υπάρχουν και ηγέτες που δεν την αντιμετωπίζουν δουλικά. Το ίδιο, αν και όχι με την ίδια έκπληξη, αντιλήφθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Τζακ Στρο, ο οποίος επίσης τηλεφώνησε στον Τ. Παπαδόπουλο για να του υποβάλει τα ίδια ιταμά αιτήματα…

Ικανοποιημένος ο Τάσσος

Στο μεταξύ, η Λευκωσία εκφράζει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της οριστικής διαμόρφωσης του διαπραγματευτικού πλαισίου, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Τ. Παπαδόπουλου. Η εκτίμηση είναι πως αν αξιοποιηθεί σωστά η συμφωνία που επετεύχθη, τότε η Κύπρος μπορεί να βελτιώσει τη θέση της και να διαπραγματευθεί από καλύτερες θέσεις. Επιπλέον, η κυπριακή κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι προτιμότερο η Τουρκία να μπει σε έναν ευρωπαϊκό δρόμο, ο οποίος συνεπάγεται δεσμεύσεις, παρά να είναι εκτός ευρωπαϊκής τροχιάς.

Έτσι υπάρχει αισιοδοξία ότι μέσα στο 2006 και εφόσον γίνουν σωστοί χειρισμοί και υπάρξει και στήριξη από την ελληνική κυβέρνηση, μπορεί να ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια για τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Ο Τ. Παπαδόπουλος μάλιστα θεωρεί τη συμφωνία μία από τις καλύτερες στιγμές της κυβέρνησής του, υπό προϋποθέσεις βεβαίως. Συγκεκριμένα πιστεύει ότι:

  • Έχει γίνει ξεκάθαρο και έχει κατοχυρωθεί και μέσω του κειμένου του διαπραγματευτικού πλαισίου ότι καμιά νέα διαπραγμάτευση για τη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να γίνει πάνω στο γνωστό, απαράδεκτο, Σχέδιο Ανάν, αλλά μόνο στη βάση ουσιαστικών αλλαγών του, όπως επίμονα ζητούσε η κυπριακή πλευρά.

  • Η δήλωση Ερντογάν ότι θα εφαρμοστεί το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης, εφόσον αρθεί το εμπάργκο κατά της Β. Κύπρου, συνιστά μικρή μεν, αλλά ευδιάκριτη μετατόπιση από προηγούμενες άκαμπτες θέσεις της τουρκικής πλευράς. Με δεδομένη μάλιστα τη δύσκολη θέση, στην οποία βρέθηκε ο τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και όλο το διάστημα που προηγήθηκε, η μετακίνηση είναι ή μπορεί να θεωρηθεί σημαντική. Αρκεί φυσικά, επαναλαμβάνουμε, να αξιοποιηθεί σωστά και να μην ακυρωθεί από κακούς χειρισμούς.
  • Ως κάποιας μορφής μετατόπιση θεωρούνται επίσης και ορισμένα από όσα δήλωσε ο Ταλάτ (στον Γ. Πιτταρά στον ALPHA).


    Σχολιάστε εδώ