Σάλος στη Δικαιοσύνη από την αποκάλυψη της «λίστας Γιοσάκη»!
Οι κατηγορίες έχουν σχέση με την καταγγελία ότι ο επιχειρηματίας κ. Αβραμίδης, που είχε ανάμειξη στην υπόθεση με τις χρηματιστηριακές «φούσκες» και δικηγόρος του ήταν η γυναίκα του κ. Ζήση, είχε πληρώσει τον εργολάβο για την κατασκευή κάποιας οικοδομής του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου.
Μάλιστα, έχει κατηγορηθεί ο κ. Ζήσης ότι έκανε παρέμβαση στους συναδέλφους του δικαστές υπέρ του Αβραμίδη.
Την εμπλοκή του κ. Ζήση στην έρευνα για το παραδικαστικό κύκλωμα είχε πρώτη αποκαλύψει η εφημερίδα μας και τότε επιχειρήθηκε να διαψευσθεί.
Για το βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί για τον πρόεδρο της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχαν προϊδεάσει και οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν κατά τη γιορτή του προστάτη των δικαστών, Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, κατά τη δοξολογία που έγινε την περασμένη Δευτέρα στη Μητρόπολη. Μόλις ο κ. Ζήσης προχώρησε μπροστά για την καθιερωμένη ομιλία, αποχώρησαν οι πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, κύριοι Ρωμύλος Κεδίκογλου και Παναγιωτόπουλος, όπως ακριβώς είχε γράψει πριν από μια εβδομάδα το «ΠΑΡΟΝ».
Δικαστικοί κύκλοι σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Ζήση, μετά την απόφαση για προσωρινή παύση, περί «χαλκευμένης κατηγορίας» και κάποιες αιχμές σε συζήτηση ότι είναι στόχος διωγμού, έλεγαν ότι ο κ. Ζήσης δεν έχει δίκιο από τη στιγμή που τον Ιούνιο αποχωρεί λόγω ηλικίας και λόγω αυτού από τον Μάρτιο δεν θα δικάζει, όπως και ότι δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή στην Ένωση, αφού θα είναι συνταξιούχος, και επομένως δεν έχει κανείς λόγο να τον βγάλει από τη μέση…
Να επισπευσθούν οι έρευνες
Στο μεταξύ, χωρίς να παραγνωρίζει κανείς το μεγάλο έργο που έχει κάνει ο κ. Σανιδάς και τον όγκο των καταγγελίων και των φακέλων που πρέπει να ερευνηθούν, θα πρέπει η κάθαρση να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστέρηση, γιατί όσο αυτή η ιστορία εκκρεμεί, το κλίμα στον χώρο της Δικαιοσύνης δεν επιτρέπει να λειτουργούν οι δικαστές με νηφαλιότητα και ψυχραιμία και σε πολλές περιπτώσεις αυτοί που πληρώνουν αυτήν την ατμόσφαιρα είναι οι κατηγορούμενοι.
Σάλος από τη λίστα
Χαμός έγινε από την πρώτη ώρα που κυκλοφόρησε το «ΠΑΡΟΝ» την περασμένη Κυριακή με την αποκλειστική δημοσίευση στην πρώτη σελίδα της λίστας με τους δικαστές που πήγε ο Γιοσάκης για την ενθρόνιση του Πατριάρχη Θεόδωρου στο Κάιρο και από εκεί στην Αλεξάνδρεια (μάλιστα ορισμένους από τους δικαστές αυτούς ο δαιμόνιος Αρχιμανδρίτης τούς είχε φιλοξενήσει σε υπερπολυτελέστατο, πέντε αστέρων ξενοδοχείο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, ενώ τους άλλους σε λιγότερο ακριβά ξενοδοχεία)… Και φυσικά όλα τα έξοδα ήταν πληρωμένα από τον Γιοσάκη, όπως προκύπτει από τη βεβαίωση του εδώ γραφείου των Αιγυπτιακών Αερογραμμών!
Η λίστα… προκάλεσε… καρδιοπάθειες και δημιούργησε αναστάτωση σε όλους τους χώρους της Δικαιοσύνης και έγινε αντικείμενο σύσκεψης στον Άρειο Πάγο.
Αρκετοί από τους αναφερόμενους δικαστές δήλωσαν ότι δεν… ήξεραν τον Γιοσάκη, νόμιζαν ότι είναι προσκεκλημένοι του Πατριάρχη και δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο… Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να δεχθούμε τη δικαιολογία τους, πλην όμως θα έπρεπε να είχαν διερωτηθεί ποιος είναι αυτός ο Αρχιμανδρίτης, που τους προσκαλεί… Και πολύ περισσότερο, ότι δεν είχαν στα χέρια τους μια πρόσκληση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας… Και φυσικά, πώς δεν διερωτήθηκαν ποιος πληρώνει αεροπλάνα και ξενοδοχεία…
Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Δημήτρης Κυριτσάκης, αρκετά στενοχωρημένος από αυτή την εμπλοκή του ονόματός του, όπως μας είπε, εξηγεί, στην παρακάτω επιστολή που μας έστειλε, πώς… έμπλεξε…
«Κύριε διευθυντά,
Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας σας της 1.10.2005 με τον τίτλο ʽʽΔικαστές του Γιοσάκηʼʼ αφήνετε να εννοηθεί ότι όλοι οι αναφερόμενοι συνδεόμαστε με τον εν λόγω πρώην ιερωμένο. Για την ακριβή ενημέρωση των αναγνωστών σας και για να γίνει αντιληπτό πως από καθαρή σύμπτωση μπορεί να δημιουργηθούν εσφαλμένοι συνειρμοί και να εξαχθούν εσφαλμένα συμπεράσματα, σας γνωρίζω ότι: Στις 20 Οκτωβρίου 2004, ημέρα του Αγίου Γερασίμου, πέρασα από το γραφείο του κ. Διονυσάτου, στο κτίριο της Σχολής Ευελπίδων, για να του ευχηθώ για την ονομαστική του εορτή. Εκεί, μεταξύ άλλων, βρισκόταν και ένας ιερωμένος, τον οποίο ο κ. Διονυσάτος μού τον σύστησε ως πατέρα Ιάκωβο. Σε σύντομη συνομιλία που μεσολάβησε, γιατί σε ένα 10λεπτο άρχιζε η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων του οποίου είμαι μέλος και στεγάζεται, ανέκαθεν, στον δεύτερο όροφο του αυτού κτιρίου, είπα στον κ. Διονυσάτο, που με ρώτησε σχετικά, ότι θα πήγαινα στην ενθρόνιση του Πατριάρχη στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή στις 24 Οκτωβρίου, αλλά είχαν εξαντληθεί τα εισιτήρια. Τότε ο άγνωστός μου, μέχρι τη στιγμή εκείνη, ιερωμένος μού είπε ότι έχει κρατήσει για το Πατριαρχείο ορισμένες θέσεις, αλλά για το Κάιρο, όπου θα πήγαινε και ο ίδιος την Παρασκευή, γιατί στην Αλεξάνδρεια δεν υπήρχαν κενά δωμάτια. Ύστερα από τηλεφώνημά του τη στιγμή εκείνη και την εξεύρεση εισιτηρίου, του δήλωσα ότι θα μεταβώ το Σάββατο στο Κάιρο με επιστροφή Δευτέρα και ότι θα πληρώσω τα έξοδά μου, όπως και πράγματι έγινε. Σας σημειώνω ότι ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας είναι συντοπίτης μου την καταγωγή, συνδέομαι φιλικά μαζί του και του είχα υποσχεθεί τηλεφωνικά ότι θα επιδιώξω να παραβρεθώ στην ενθρόνισή του. Για την ακρίβεια των ανωτέρω, μπορείτε να ζητήσετε επιβεβαίωση και πιστεύω ότι θα το πράξετε.
Σας επισυνάπτω: α) Την πρόσκληση για συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης της ημέρας εκείνης και β) άρθρο μου σε τοπικό κρητικό Τύπο, για την εκλογή και τελετή της ενθρόνισης του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας, γεγονός το οποίο εγώ θεώρησα σημαντικό για τον τόπο μου και τη Χριστιανοσύνη.
Μετά τιμής
Δημήτριος Κυριτσάκης»