Παρα-αστυνομία μέσα στην Αστυνομία!

Μάλιστα στις 3/8/2004 με την υπ’ αριθ. Φ2003/3/ΑΣ.32 υπεγράφη σύμβαση χρηματοδότησης μεταξύ ΙΡΑ και υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο χρηματοδοτεί με ποσό 50.000 ευρώ την ΙΡΑ ως Μ.Κ.Ο. για διεξαγωγή ημερίδας με θέμα «Παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων». Έχουν υποβληθεί επίσης εννέα ακόμη προγράμματα από την ΙΡΑ στο υπουργείο Εξωτερικών και αναμένεται σχετική έγκριση…

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οργάνωση αυτή έχει περίπου 15.000 μέλη, στεγάζεται σε ιδιόκτητο οίκημα στην Αθήνα (οδός Ικτίνου 2) και λειτουργεί ως διεθνής σύλλογος φιλίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των μελών της, με αποστολή επίσης και την παροχή κοινωνικού έργου, που βέβαια ποτέ δεν το έχουμε δει, ούτε τουλάχιστον το έχουμε πληροφορηθεί…

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει θέσει στη διάθεση της ΙΡΑ τις υπηρεσίες του για να επεξεργάζονται τη βάση δεδομένων των μελών της, να παρακρατούν εισφορές χιλιάδων μελών της, ύψους περίπου 235.000 ευρώ (80.000.000 δρχ.!) ετησίως, και κατόπιν να αποδίδουν τα χρήματα σε αυτήν (ΙΡΑ). Κι όχι μόνο…

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει διαθέσει στην ΙΡΑ επτά εν ενεργεία αστυνομικούς. Οι τέσσερις εξ αυτών είναι βαθμοφόροι και η έγκριση της διάθεσής τους πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12/8/2005 με απόφαση του αναπληρωτή αρχηγού ΕΛ.ΑΣ. Γ. Κανέλλου. Να σημειωθεί ότι οι δύο εκ των τεσσάρων προέρχονται από μάχιμες υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης και χρονικά περίπου η διάθεσή τους σε Μ.Κ.Ο. συνέπεσε με τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Γ. Βουλγαράκη για αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. στη συμπρωτεύουσα με σκοπό τη μείωση της εγκληματικότητας!

Έτσι, μια κι έχουμε να κάνουμε με μία εκ των πολλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.) που δρουν στον ελλαδικό χώρο, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης διαθέτει επιλεκτικά στην ΙΡΑ αστυνομικό προσωπικό από την επαρχία, αποσπώντας το στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και κατόπιν διαθέτοντάς το εκεί, επικαλούμενο στα σχετικά έγγραφα «σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες» και όταν μόνιμα επικαλούνται η πολιτική και αστυνομική ηγεσία την έλλειψη προσωπικού για την κάλυψη των πολλών κενών που υπάρχουν στα περισσότερα αστυνομικά τμήματα. Αστυνομικοί όμως, όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν.

Το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της ΙΡΑ είναι 9μελές και απαρτίζεται από επτά αστυνομικούς εν ενεργεία και δύο απόστρατους. Ο ένας εκ των αποστράτων είναι ο Βασίλειος Ευαγγέλου (γνωστός από την Π.Ο.ΑΣ.Υ.), με σημαντική επιρροή στο γραφείο του υφυπουργού κ. Μαρκογιαννάκη.

Επίσης, μέλος του Δ.Σ. είναι η αστυφύλακας Σοφία Λογαρίδου, η οποία υπηρετεί… συμπτωματικά, στο γραφείο του υφυπουργού!

Όπως πληροφορηθήκαμε, ο κ. Ευαγγέλου είχε εκδιωχθεί από το Αστυνομικό Σώμα από τις 14/6/1999, με την υπ’ αριθ. 2 απόφαση της Αναθεωρητικής Υγειονομικής Επιτροπής και για λόγους ψυχολογικούς… οι οποίοι, όπως σημειώνεται στην απόφαση, δεν επιτρέπουν την παρουσία του σε γραφείο.

Κι όμως συνομιλεί με τη φυσική (κ. Δημοσχάκη) και πολιτική ηγεσία (υφυπουργό) του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, ασκεί καθήκοντα γενικού γραμματέα της οργάνωσης και έχει επιτελικό ρόλο σ’ αυτήν.

Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι το υπουργείο Εξωτερικών γενναιόδωρα εγκρίνει και χρηματοδοτεί προγράμματα της ΙΡΑ ως Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης και από την άλλη πλευρά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει την εποπτεία και τον πλήρη έλεγχο αυτής, διαθέτει μόνιμο αστυνομικό προσωπικό σ’ αυτήν, καθώς επίσης οι υπηρεσίες του υπουργείου ασκούν διαχειριστικό έλεγχο στην ΙΡΑ, έστω κι αν αυτή εντάσσεται στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, προσδοκώντας ίσως η πολιτική ηγεσία κομματικά οφέλη που πιθανόν να προκύψουν, αντιβαίνοντας έτσι κανόνες που διέπουν σχέσεις κράτους-Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Άραγε είναι εν γνώσει όλων αυτών ο υπουργός Γ. Βουλγαράκης;


Σχολιάστε εδώ