ο Δαίμονας των δημαρχείων

Έμαθα ότι η αγαπημένη και όμορφη συνάδελφος Βίκυ Ανδρικοπούλου, που τώρα ασχολείται με τα κοινά του δήμου Π. Φαλήρου ως δημοτική σύμβουλος, στενοχωρήθηκε εξαιτίας μιας αναφοράς που έκανε η στήλη πριν από λίγες ημέρες και η ίδια πίστευε ότι τη «φωτογράφιζε». Είχα αναφερθεί στη μήνυση που έχει υποβάλει μια πρόεδρος δημοτικής βιβλιοθήκης παραλιακού δήμου εναντίον ενός από τα λαμόγια που κυκλοφορούν και εκβιάζουν δημοτικούς συμβούλους και δημάρχους για να μην κολλήσουν στις στάσεις των λεωφορείων μια ανακοίνωση εις βάρος τους! Η Βίκυ, λοιπόν, ενημέρωσε τον αρχισυντάκτη μου για τη δική της δικαστική εμπλοκή με έναν τυπάκο. Εγώ, όμως, δεν εννοούσα αυτήν την περίπτωση. Μια όμως και το ανέφερες, δεν μου στέλνεις τον φάκελο να ενημερωθώ και γι’ αυτό;

Ιδιαίτερα καυστικός είναι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήμο Περάματος, Γιάννης Γλύκας, όταν μιλάει για τον δήμαρχο της πόλης Λαγουδάκο. Όταν μάλιστα αναφέρεται στις παραχωρήσεις, όπως λέει, που κάνει η δημοτική αρχή στον ΟΛΠ, η λήξη «ξεπούλημα» επαναλαμβάνεται συχνά. Τι να πιστέψουμε, ρε παιδιά; Τα μισά από αυτά που λέει ο Γλύκας να είναι αλήθεια, σε λίγο το Πέραμα ως εδαφική έκταση θα ανήκει στον ΟΛΠ. Δεκάδες στρέμματα δημοτικής ιδιοκτησίας παραχωρούνται με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου αντί πινακίου φακής. «Πέφτει» τηλεφώνημα από ψηλά και ο Λαγουδάκος στέκεται προσοχή. Άν έμπαινες στον κόπο να μας πεις τι συμβαίνει, αγαπητέ μου δήμαρχε, καλό θα ήταν.

Ρημαδιό έχει γίνει η διαδημοτική επιχείρηση της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, η ΑΝΔΗΠ. Επτά μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι. Τα παράτησε και έφυγε νύχτα ο πρόεδρός της Χρήστος Σαλαλές. Φυσικά αυτός πήρε όλους τους μισθούς του. Ρημάξανε την εταιρεία και εξαφάνισαν το μετοχικό της κεφάλαιο ως διά μαγείας. Στις 10 Οκτωβρίου συγκαταλέγεται έκτακτη συνέλευση των μετόχων-δήμων για να δουν επιτέλους τι θα γίνει. Βλέπω τα οπωροκηπευτικά να εξαφανίζονται από νωρίς το πρωί από τα μανάβικα γύρω από το δημαρχείο Κερατσινίου, όπου θα μαζευτούν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Ακόμη περιμένω να μου απαντήσει ο δήμαρχος Ζεφυρίου, Κώστας Παπαχρήστος, εάν είναι βάσιμη η επιστολή που είχε στείλει υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου στον προϊστάμενό του και την οποία έχω στα χέρια μου, με την οποία τον ενημέρωνε ότι ο δήμαρχος του ζήτησε να κάνει τα στραβά μάτια στις κακοτεχνίες ενός εργολάβου που έφτιαχνε ένα σχολείο στην πόλη. Κωστάκη μου, ξέρεις πώς λέγεται αυτό που σε κατηγορεί ο υπάλληλος ότι έκανες, εάν το έκανες;

Πολύ σοβαρά σκέφτονται τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Ναυτιλίας να «παγώσουν» τη διάταξη του νομοσχεδίου που ήδη έχει ψηφιστεί και ορίζει τη μεταβίβαση των λιμενικών ταμείων στους δήμους. Όπου έχει εφαρμοσθεί το μοντέλο αυτό, μου λέει φίλτατος γενικός γραμματέας ενός εκ των δύο υπουργείων, έχει αποτύχει. «Χρειάζονται μελέτες, πείρα και γνώση του αντικειμένου. Οι δήμαρχοι μέχρι τώρα το βλέπουν ως βόλεμα και διορισμό δικών τους ανθρώπων». Αυτό, βέβαια, για τους δήμους που έχουν στην περιοχή τους λιμενικά ταμεία είναι άσχημη εξέλιξη, γιατί πολλοί είχαν υπολογίσει στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους σοβαρά ποσά ως έσοδα από τα λιμενικά ταμεία.

Όταν έλεγα ότι η Μαρία Σταμούλη δεν θα είναι ξανά υποψήφια για τη θέση του δημάρχου στην Καλλιθέα, η ίδια έστελνε επιστολές και μου έλεγε πως είμαι κακεντρεχής και την υπονομεύω. Τώρα που το ανακοίνωσε επισήμως η ίδια στο κόμμα της, έχοντας συμφωνήσει και την αντιπροεδρία ενός προνοιακού ιδρύματος που θα πάρει, αναρωτιέμαι τι έχει να πει. Ήδη, πάντως, για τον δήμο αυτόν να σας πω ότι, μετά τη θετική έκβαση της δικαστικής περιπέτειας του τοπάρχη, το ΠΑΣΟΚ θα τον επιλέξει πάλι ως υποψήφιο. Η ΝΔ προσανατολίζεται σε διακομματικό υποψήφιο που προέρχεται από την Αριστερά. Το κατώφλι του νεοκλασικού της Ρηγίλλης το έχει περάσει ήδη κάποιος που μάλλον θα πάρει και το χρίσμα. Τον γνωρίζω. Πρόκειται για σοβαρό και μετρημένο άνθρωπο.

Μνημόνιο συνεργασίας με το Τεχνικό Επιμελητήριο υπέγραψε η ΚΕΔΚΕ. Η αρχική συμφωνία περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών του επιμελητηρίου προς τους δήμους για τη μελέτη πολεοδομικών εργασιών. Αυτή είναι η επιφάνεια. Ένα πουλάκι μού είπε ότι οι δήμοι ετοιμάζονται, όπου δεν έχει γίνει, για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου. Φαντάζομαι να καταλάβατε. Τα πολλά λόγια είναι για τους κουτούς.

Αυτές οι ολοσέλιδες καταχωρίσεις που κάνει ο δήμος Αχαρνών στις τοπικές εφημερίδες έχουν καταντήσει σκέτη αμαρτία. Μόλις ο ήλιος βγει πιο ψηλά από την προηγούμενη μέρα, ο τοπάρχης Στριφτός γεμίζει τις εφημερίδες με ανακοινώσεις, πληρωμένες φυσικά, για να πει την άποψή του. Ο αντίπαλός του Παπανίκας μάλλον τον έχει φοβίσει αρκετά και, όπως καταλαβαίνω, προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη διά της γνωστής οδού. Πλήρωνε, δημότη.

Στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στους Αγίους Αναργύρους μαζεύτηκαν όλα τα αυτοδιοικητικά στελέχη των δήμων της Δυτικής Αττικής. Έφαγαν, ήπιαν, κουβέντιασαν και αποφάσισαν τη στρατηγική τους. Την πρωτοβουλία γι’ αυτήν τη συνάντηση έμαθα ότι την είχε η Ηρώ Ζερβάκη, δημοτική σύμβουλος Περιστερίου. Επειδή τα «γαλάζια» συντρόφια ζήλεψαν, μου είπαν ότι ετοιμάζονται και αυτοί να βρεθούν σε ταβέρνα στους… Θρακομακεδόνες.

Είναι πολλά τα λεφτά. Είκοσι δισεκατομμύρια τον χρόνο εισπράττει ο δήμος Άνω Λιοσίων για τη χωματερή που υπάρχει στα όριά του. Το ποσό αυτό αφορά μόνο τα οικιακά απορρίμματα και όχι τη λυματολάσπη. Ο τοπαρχάρας Παπαδήμας άνοιξε τη χωματερή μόνο για τα σκουπίδια και όχι για τα λύματα. Προφανώς, επειδή είστε «γάτες», καταλάβατε τι παίζεται. Έχω, όμως, μια απορία. Τόσα λεφτά, επί τόσα χρόνια, τι έχουν γίνει; Μιλάμε για καραβιές από χαρτονομίσματα σε δεσμίδες. Θα πεθάνω με την απορία σε ένα απομονωμένο προάστιο της Ελβετίας. Εκεί μπορεί να λύσω την απορία μου.

Στο τέλος του μηνός θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που αφορά τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο για την ψήφιση των δημοτικών συμβουλίων. Επειδή είμαι… μαρτυριάρης, θα σας πω τρία νέα σημεία που περιλαμβάνονται και θα φέρουν τα πάνω κάτω. Πρώτον, δημιουργούνται υπερπεριφέρειες. Αφαιρούνται ουσιαστικές αρμοδιότητες από τους νομάρχες. Δεύτερον, η πλειοψηφία του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο θα είναι πάνω σε τεντωμένο σκοινί. Τρίτον, άλλη κάλπη για τον δήμαρχο και άλλη για τους συμβούλους. Φτάνει, όχι άλλα.

Αποχώρησε και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Δρόσος από τον συνδυασμό του δημάρχου Κώστα Τρίγκα στους Αγίους Αναργύρους. Ήδη μέχρι τώρα μετράει δύο επίσημα «διαζύγια» και ένα που είναι έτοιμο να πραγματοποιηθεί με την υπογραφή… ενός γιατρού. Αποστασιοποιημένος είναι ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Τσώκος, εξαιτίας των παραχωρήσεων που κάνει ο δήμαρχος σχετικά με τα έργα του προαστιακού που γίνονται στην πόλη. Μου λένε ότι ο Αθανάσιος, με την ιδιότητά του ως μέλος της «γαλάζιας» ΚΕ, έστειλε υπόμνημα στους βουλευτές της περιοχής και τους επισημαίνει την άσχημη πολιτική κατάσταση που θα αντιμετωπίσει η παράταξη στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Να και τα νέα από την όμορφη Μυτιλήνη. Ο πρώην δήμαρχος του νησιού Νάσος Γιακαλής ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και πάλι. Ο «πράσινος» Νάσος είναι ένας άνθρωπος με χιούμορ και αγάπη για τον τόπο του. Σημασία, όμως, δεν έχει η δική μου γνώμη, αλλά των συμπολιτών του. Για να δούμε.

Στις 10 και στις 12 Νοεμβρίου ετοιμαστείτε για το μεγάλο φαγοπότι. Ξεκινήστε δίαιτα από σήμερα. Ακονίστε τα μαχαιροπίρουνα και ανοίξτε στη ζώνη του παντελονιού κάνα δυο τρύπες παραπάνω. Η ΚΕΔΚΕ θα κάνει το τακτικό συνέδριό της.

Έχετε δει μία πρώην παίκτρια ενός τηλεπαιχνιδιού που έχουμε μπερδευτεί εάν είναι γυναίκα ή άντρας; Αυτή η κυρία, λοιπόν, ή εν πάση περιπτώσει ό,τι είναι, ανακοίνωσε ότι θα ασχοληθεί με τα κοινά, στηρίζοντας τον συνδυασμό του τοπάρχη Τούντα στο Γαλάτσι. Απίστευτο! Μιλάμε για πάρα πολύ σοβαρή συμμετοχή, με ειδικό πολιτικό βάρος, στο ψηφοδέλτιο του νυν δημάρχου. Πρόσεχε, Θεόδωρε, μην την κλέψει κανένας άλλος συνδυασμός. Κλείδωσέ την στο γραφείο σου, μαζί με την άλλη μεταγραφή που έχεις κάνει από τη… ΔΟΥ Γαλατσίου.

Μπορεί να νομίζετε ότι δεν τον συμπαθώ, επειδή δεν γράφω υποστηρικτικά σχόλια, αλλά σας διαβεβαιώ ότι κάνετε λάθος. Εγώ λειτουργώ ανάποδα. Τον φίλο τον κατηγορώ για να γίνει καλύτερος και τον εχθρό τον παινεύω για να μείνει πάντα δεύτερος. Ο συμπαθής Στέλιος Λανδράκης, λοιπόν, βάφτισε την κορούλα του την προηγούμενη εβδομάδα. Στην εκκλησία έγινε χαμός. Όλος ο καλός ο κόσμος. Όλη η νομενκλατούρα της Ρηγίλλης ήταν εκεί. Αυτό ήταν. Γυρνάει ο Στελάρας παντού με τις φωτογραφίες στο χέρι και λέει ότι τους… έστειλε ο πρόεδρος εκ Ραφήνας. Ετοιμάζεται να κάνει και αφίσα με παζλ από τις φωτογραφίες. Τα «γαλάζια» συντρόφια το έχουν μάθει και τρέχουν να μαζέψουν τα αμάζευτα. Την πάτησαν χωρίς να το καταλάβουν. Γεια σου, Στέλιο μου, με τις ιδέες σου!

Υπήρξε δήμαρχος επί τέσσερις τετραετίες. Αναφέρομαι στον Δημήτρη Πάσχο, τον οποίο οι συμπολίτες του στον δήμο Λαχανά, στον νομό Θεσσαλονίκης, τιμούσαν και τον περιέβαλλαν με πολλή αγάπη. Δυστυχώς, σε ηλικία μόλις 50 ετών, έχασε τη μάχη που έδινε εδώ και μερικούς μήνες με την επάρατη νόσο. Ήταν από τα πιο ικανά στελέχη που έχουν διακονέψει την αυτοδιοίκηση…

Σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση μεγάλου χρηματικού ποσού παραπέμπεται να δικαστεί ο πρώην δήμαρχος Αμαλιάδας. Κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε συνολικά 230 εκατομμύρια περίπου από τα ταμεία του δήμου. Τις ατασθαλίες είχε αποκαλύψει ο νυν δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης. Κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση είναι και ο πρώην αντιδήμαρχος που είχε την ευθύνη των οικονομικών υπηρεσιών. Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή. Θα επανέλθουμε με ό,τι προκύψει.

Ο Εξορκιστής


Σχολιάστε εδώ