Οι μαύροι της Αμερικής κατεβαίνουν στην Ουάσινγκτον

Ήρθαν κυρίως με λεωφορεία, γιατί δεν διαθέτουν τα οικονομικά μέσα, με το πασίγνωστο τότε σύνθημα «Get on the bus and come» (Πάρε το λεωφορείο και έλα). Το ίδιο σύνθημα επικρατεί και σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα. Τη διαδήλωση διοργανώνει η πασίγνωστη στις ΗΠΑ οργάνωση The Nation of Islam (Το Έθνος του Ισλάμ), υπό την καθοδήγηση του μαύρου ιερωμένου ηγέτη Λούις Φάραγκαν. Θα γίνει στον ίδιο χώρο, δηλαδή στο μεγάλο ΜΩΛ, που ενώνει το Καπιτώλιο με το πίσω μέρος του Λευκού Οίκου και οι διοργανωτές εκτιμούν ότι η συμμετοχή αυτήν τη φορά θα είναι μεγαλύτερη. Πρόκειται ακριβώς για εκείνον τον ιερό χώρο-θυσιαστήριο, όπου γινόταν το σκλαβοπάζαρο. Επίσης, στις 15 Οκτωβρίου θα γίνουν παρόμοιες εκδηλώσεις, μετά προσευχής, σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις της Αμερικής, για να συγκεντρωθούν εκείνοι οι μαύροι που δεν θα μπορέσουν να έλθουν στην Ουάσινγκτον.

Εδώ, στην Ουάσινγκτον, έγινε μεγάλη σύσκεψη, υπό την προεδρία του Φάραγκαν, στην οποία πήραν μέρος πολλοί μαύροι ηγέτες, όπως ο Αλ Σάρπτον, ο Τζέσι Τζάκσον, η πασίγνωστη ακτιβίστρια Ντόροθι Χέι και άλλοι. Το καινούργιο στη νέα διαδήλωση είναι ότι καλούνται να συμμετάσχουν και οι μαύρες γυναίκες, ενώ την προηγούμενη φορά πήραν μέρος μόνο οι άνδρες. Ο μαύρος ιερωμένος Γουίλι Φ. Γουίλσον, υπεύθυνος για την οργάνωση της διαδήλωσης, δήλωσε χαρακτηριστικά, δίνοντας τον πολιτικό χαρακτήρα του μεγάλου αυτού γεγονότος: «Πρόκειται πλέον για ΚΙΝΗΜΑ και όχι για πορεία!», κάτι που άρχισε να απασχολεί στα σοβαρά τις ομοσπονδιακές αρχές ασφαλείας, με πρώτο το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, αλλά και τις 15 μυστικές υπηρεσίες της χώρας, υπό τη διεύθυνση του ομογενούς Τζον Νεγροπόντε. Όλοι αυτοί, μεθοδευμένα, θα προσπαθήσουν παντοιοτρόπως, και παρασκηνιακά, να την υπονομεύσουν.

Δεν θέλουν τέτοιου είδους πολιτικές συγκεντρώσεις. Ο Γουίλσον αποκάλυψε ακόμη ότι από 14 έως 16 Οκτωβρίου θα δοθεί σε όλες τις κοινότητες των μαύρων βιβλίο με πληροφορίες για την υγεία, την παιδεία, την οικονομία και την πολιτική.

Η νέα διαδήλωση φέρει τον τίτλο The millions more movement, Κίνηση περισσότερων εκατομμυρίων. Κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι οι διοργανωτές θα ζητήσουν απ’ όσους δεν θα μπορέσουν να έλθουν στην Ουάσινγκτον, να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, να μην πάνε στις δουλειές τους, να μη στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία και να μην ψωνίσουν, κάνοντας βασικά σαμποτάζ στην καθημερινή ζωή της χώρας, σε μια πρόδηλη προσπάθεια επίδειξης δυνάμεως.

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε ο Φάραγκαν στη σύσκεψη, όπως: «Ο πόνος μάς έφερε εδώ απόψε. Αν δεν μπορέσεις να χειρισθείς τον πόνο, τότε μείνε στη μάχη της ζωής μόνος». Στη σύσκεψη αυτή δόθηκε ευρεία δημοσιότητα από το κατεστημένο του Τύπου, σε καθαρά προειδοποιητικό πλαίσιο, για το τι πρόκειται να γίνει την ημέρα εκείνη, με πρώτη την εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ».

Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε ότι η κομητεία της Κολούμπια, όπου έχει την έδρα της η αμερικανική κυβέρνηση, είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ περιοχή της χώρας που δεν της επετράπη να γίνει Πολιτεία, επειδή το 90% κατοικείται από μαύρους, τους οποίους φοβούνται τόσο πολύ, ώστε οι μέχρι σήμερα προσπάθειές τους να αποκτήσουν δική τους Πολιτεία απέβησαν άκαρπες. Και θα γίνει τότε μόνο, όταν αλλοιωθεί ο δημογραφικός χαρακτήρας, κάτι που ήδη γίνεται, αλλά οι μαύροι εξαναγκάζονται να πουλάνε τα σπίτια τους, δηλαδή τις πατρογονικές τους εστίες, αντί πινακίου φακής και να φεύγουν σε άλλες Πολιτείες. Χαρακτηριστικά δε αποκαλούν τους αγοραστές «έποικους», καθώς αγοράζουν, ειδικά τελευταίως, τις περιουσίες τους χρησιμοποιώντας κάθε τρόπο και μέθοδο.

Όμως οι μαύροι, παρά τη φτώχεια που τους δέρνει, γεννούν πολλά παιδιά. Και διακηρύσσουν, παρά την ανέχεια και τη μιζέρια, ότι αν αποκτήσουν δικό τους Πολιτειακό Κοινοβούλιο, η πρώτη απόφαση που θα πάρουν θα είναι να διώξουν από εδώ την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να πάει σε άλλη Πολιτεία, διότι αρκετά χρόνια έμεινε εδώ. Ένα από τα συνθήματα αυτής, όπως και της προηγούμενης διαδήλωσης, είναι «Statehood now», δηλαδή «Πολιτεία, τώρα»!


Σχολιάστε εδώ