Οι αμφισβητίες ή θα ακολουθήσουν ή θα αποκοπούν!

Από τις πρώτες ώρες της κρίσης, την προηγούμενη Παρασκευή, οι συνεργάτες του αντιμετώπισαν έναν διαφορετικό Γιώργο.

Ίσως γιατί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε ξαναζήσει τόσο έντονα και με άμεσο τρόπο την αμφισβήτηση στο πρόσωπό του και γι’ αυτό οι πρώτες σκέψεις αντίδρασης ήταν πολύ σκληρές και θα κορύφωναν την κρίση, αλλά στη συνέχεια και πιο ψύχραιμα, αποφασίστηκε να απαντήσει ο ίδιος σε χαμηλούς τόνους, αλλά με μήνυμα κωδικοποιημένο για τους τελικούς αποδέκτες…

Ωστόσο, όσοι ήταν κοντά του εκείνη τη στιγμή κατάλαβαν πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένος να μη συνεχίσει να συμπεριφέρεται σαν «Γιωργάκης», αλλά ως «Γιώργος» με επώνυμο Παπανδρέου.

Τις μέρες που ακολούθησαν, οι συνεργάτες του κατάλαβαν τι εννοούσε όταν σε μια αποστροφή του λόγου του τους είχε τονίσει: «Εγώ αντλώ δύναμη από τον λαό, από την επαφή μου με τον κόσμο και το ευρύ ΠΑΣΟΚ. Αυτοί ή θα ακολουθήσουν ή θα αποκοπούν από το κόμμα…». Δεν σκέφτεται επομένως, τουλάχιστον για τώρα, να αντιδράσει, αν προκληθεί, με μέτρα διοικητικού τύπου, διαγραφές κ.λπ. Δεν είναι στον χαρακτήρα του, σημειώνουν οι συνεργάτες του.

Γι’ αυτό και τους έδωσε εντολή να συνεχίσουν την προετοιμασία των επόμενων επισκέψέων του μετά την Κέρκυρα. Δείχνει λοιπόν ο κ. Παπανδρέου ότι δεν είναι διατεθειμένος να σηκώσει το γάντι που του έριξαν οι κορυφαίοι, αλλά θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο να ασκεί την αντιπολιτευτική του τακτική και σε ό,τι αφορά το κόμμα τα ίδια ακριβώς να κάνει.

Πέραν όμως τούτων, ο Γιώργος έστειλε μήνυμα ξανά κωδικοποιημένο εκεί όπου έπρεπε λίγες ημέρες μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Αυτήν τη φορά στη Κοινοβουλευτική Ομάδα, όταν απευθύνθηκε στους βουλευτές του κόμματός του τους προειδοποίησε: «Θα εκτιμηθεί η προσπάθεια όλων στη μάχη των δημοτικών εκλογών». Μια φράση στην οποία οι συνεργάτες του αποδίδουν μεγάλη σημασία.

Η αντίδραση επίσης ορισμένων βουλευτών, όπως του Γεωργακόπουλου και του Παρασκευά, που με αιχμές επιτέθηκαν στους κορυφαίους, δείχνει πως ο Γιώργος έχει τους δορυφόρους του, που σπεύδουν να επιτεθούν σε όσους αμφισβητούν τον αρχηγό. «Ξέρεις πολύ καλά πως οι βουλευτές, όταν ο κόσμος δεν τους ωθεί για να αντιδράσουν κατά όσων προκαλούν κρίσεις στο ΠΑΣΟΚ, δεν το κάνουν. Φαίνεται λοιπόν πως υπήρχε απαίτηση της βάσης τους και αυτό δεν είναι τυχαίο», υπογράμμιζαν συνομιλητές του κ. Παπανδρέου.

Μεταβατικό Πολιτικό Συμβούλιο


Βέβαια, ορισμένοι άλλοι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου φαίνεται πως δεν είναι και τόσο ψύχραιμοι. Μερικοί εξ αυτών, που διατηρούν και κοινωνικές σχέσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν ότι ο Γιώργος την επόμενη φορά που θα προκληθεί θα δείξει το πραγματικό του πρόσωπο και τα πραγματικά του αισθήματα για τους κορυφαίους. «Μπορεί να είναι ευγενικός μαζί τους, μπορεί να μοιράζει χωρίς καχυποψία το παιχνίδι και τους ρόλους, αλλά όμως δεν μπορεί την επομένη να παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια».

Μάλιστα, ένας εκ των συνεργατών του Γιώργου έλεγε στο «Π» πως «ο Παπανδρέου μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει αλλάξει το νυν Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο χαρακτήρισε μεταβατικό. Και όχι γιατί θέλει να φτιάξει μια γερή εντεκάδα, αλλά όλοι αυτοί που κινούνται πάνω στην ”κόκκινη γραμμή” ούτε στην 18αδα δεν θα είναι».

Και τόνισε πως «όλοι εκείνοι που σήμερα κριτικάρουν τον Γιώργο και τις αποφάσεις του, δεν έκαναν τίποτα μέσα στο 18μηνο για να αποδείξουν ότι προσφέρουν στο κόμμα και στον ίδιο τον αρχηγό του κόμματος». Η προσφορά τους είναι μηδενική και ο Γιώργος το ξέρει, όπως γνωρίζει πολύ καλά και τις κινήσεις τους και τι λένε και τι ετοιμάζουν…

Το ρεύμα κοινωνικής Αριστεράς


Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αποτελούν το ρεύμα της κοινωνικής Αριστεράς, με πρωτεργάτη τον κ. Αντώνη Κοτσακά, πολλές φορές γελάνε όταν ακούνε ή διαβάζουν δημοσιεύματα για δήθεν δημιουργία νέου κόμματος από τον Α. Τσοχατζόπουλο και τον τέως πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλου. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν υφίσταται, λένε καλά πληροφορημένες πηγές. Αυτό που υπάρχει και δεν το κρύβουν ορισμένα μέλη του ιδίου εσωκομματικού ρεύματος είναι πως έχουν γίνει επαφές με στελέχη του ΣΥΝ που συζητούν με τον κ. Αλαβάνο, προκειμένου να αρχίσουν κάποιες διεργασίες ώστε να καλυφθεί, όπως πιστεύουν, το κοινωνικό κομμάτι της Αριστεράς που σήμερα δεν εκφράζεται. Αυτό το κομμάτι, λένε οι ίδιοι, μπορεί να καλύπτει μέρος του ΠΑΣΟΚ, μέρος του Συνασπισμού, αλλά και κάποιους που είναι προβληματισμένοι από την κυβέρνηση της ΝΔ που πιθανόν να την ψήφισαν.

Διαπιστώνουν ένα έλλειμμα κυρίως από το ΠΑΣΟΚ. «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παλινδρομεί ανάμεσα στον ρόλο του ως αρχηγού κόμματος και στον ρόλο ενός κοινωνικού οραματιστή», εκτιμούν και τονίζουν ότι δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν μέσα από ξεχωριστό κόμμα, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια, δεν είναι ακόμη ο κόσμος έτοιμος για κάτι τέτοιο, αλλά μέσα από τα υπάρχοντα κόμματα, όπου μπορεί να εκφραστούν νέες απόψεις, προτάσεις και ιδέες για να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο.

Ως εκ τούτου θεωρούν τουλάχιστον πονηρά τα σενάρια ορισμένων ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος επιδιώκει να δημιουργήσει νέο κόμμα με τον κ. Κωνσταντόπουλο και επισημαίνουν πως όλα αυτά διοχετεύονται από μερίδα εκσυγχρονιστών, αλλά και από την πλευρά του κ. Παπανδρέου, που θέλουν να «κάψουν» μια τέτοια προσπάθεια και να στείλουν στο καλάθι των αχρήστων το ενδεχόμενο πολιτικής συνεργασίας του προοδευτικού χώρου συνολικά.


Σχολιάστε εδώ