Επισημάνσεις…

Όταν το 70% του λαού είναι εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, τα δύο μεγάλα κόμματα εν ονόματι ποιας δημοκρατικής αρχής αγνοούν αυτήν τη λαϊκή πλειοψηφία και τάσσονται υπέρ της ένταξης της γείτονος, χωρίς μάλιστα αυτή να παραιτείται από επίβουλες αξιώσεις στο Αιγαίο, στη Θράκη και χωρίς να συμβάλλει σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με βάση τις δημοκρατικές αρχές και αξίες της ΕΕ, στις δομές της οποίας κατάφερε να ενταχθεί;

Πού πάει, κύριοι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ο σεβασμός στη λαϊκή βούληση; Γιατί προσπερνάτε ελαφρά τη καρδία αυτόν τον λαό; Γιατί;

Ως εκ τούτου, αλλά και για χίλιους άλλους λόγους δεν προκύπτει, αγαπητέ αναγνώστη, αγαπητέ συμπολίτη, επιτακτικό το καθήκον μιας λαϊκής πρωτοβουλίας για τη συστράτευση ευρύτερων δημοκρατικών και πατριωτικών δυνάμεων σε μια πλατιά συμμαχία, ώστε να εκφραστεί το πατριωτικό φρόνημα του λαού μας; Ασφαλώς προκύπτει.

Κύριε πρόεδρε της κυβέρνησης, πέραν της γενικής ευθύνης ως πρωθυπουργός έχετε αναλάβει και την ειδική ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού. Ποια είναι η σημασία του ελληνικού πολιτισμού στη διαχρονική, ιστορική του διάσταση, με όλες τις επιμέρους συντεταγμένες του, το γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα. Εκείνο που δεν γνωρίζετε είναι ότι αυτό το μέγιστο και διαρκώς εξελισσόμενο αγαθό σε ένα μεγάλο μέρος του στον μουσικό τομέα αποτελεί ιδιωτική επιχείρηση, χρηματοδοτούμενη μάλιστα από το κράτος. Όμως ο πολιτισμός που είναι στη διαχείριση και διεύθυνση ιδιωτών δεν υπηρετεί τον λαό.

Διαπιστώνω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ποιοτική βελτίωση της κρατικής τηλεόρασης. Όλα της τα προγράμματα, ψυχαγωγικά, μορφωτικά, παιδαγωγικά, ιστορικά, πολιτιστικά, αναβαθμίζονται μέρα με τη μέρα. Αν βελτιώσει και την αντικειμενικότητα στον τομέα των ειδήσεων, θα έχουμε μια τηλεόραση αντάξια της αποστολής της, αλλά και του πολιτικού, αισθητικού και μορφωτικού επιπέδου του λαού.

Επίπεδα, στην αναβάθμιση των οποίων πρέπει να στοχεύει ένα πολλαπλής προσφοράς επικοινωνιακό μέσο, όπως είναι η τηλεόραση. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που μια άθλια εκπομπή εισαγόμενη από τα ριάλιτι ιδιωτικών μίντια μας ήρθε κεραυνός εν αιθρία. Η χειρουργική επέμβαση είναι εκ των ων ουκ άνευ, πριν γίνει γάγγραινα για όλον τον οργανισμό της κρατικής τηλεόρασης.

Τα γράφουμε αυτά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να παρακολουθούν τα υγιή προγράμματα της κρατικής τηλεόρασης όλο και περισσότεροι τηλεθεατές. Μόνο τότε μερικά από τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, αφού χάσουν μέρος της θεαματικότητάς τους, θα πάψουν να υποτιμούν τη νοημοσύνη του πολίτη, την αισθητική του, την καλαισθησία του. Μόνο τότε θα σεβαστούν την προσωπικότητά του, τότε θα αρχίσουν να τιμούν την ιστορία αυτού του τόπου, τις αξίες και τις παραδόσεις του λαού μας και τον πολιτισμό του. Είναι καιρός η κρατική τηλεόραση να λειτουργήσει «παιδαγωγικά» για μερικά ασύδοτα ιδιωτικά κανάλια.

Κύριε υπουργέ της Δημόσιας Τάξης, θα προσφέρετε μεγάλη υπηρεσία στην οικονομία, στη δημόσια τάξη, στην πολιτική, στο καλώς εννοούμενο δημόσιο συμφέρον, αν αποσύρετε αμέσως, σήμερα, τώρα, τους 6.000 αστυνομικούς που έχουν διατεθεί για την προστασία ιδιωτών. Πού ακούστηκε δημόσια όργανα να τίθενται στην υπηρεσία (ορντινάντσες) μεγαλόσχημων ιδιωτών; Ο ελληνικός λαός τούς μισθοδοτεί για τη δημόσια τάξη, για την ασφάλειά του και όχι για τα ψώνια επώνυμων οικογενειών. Είναι ντροπή. Οι αστυνομικοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι, είναι όργανα της δημόσιας τάξης και όχι ψυχ(αρ)οπαίδια. Είναι δύο φορές ντροπή!

Κύριε υπουργέ της Δημόσιας Διοίκησης. Γνωρίζετε πόσα είναι τα κρατικά αυτοκίνητα; Γύρω στις 220.000. Γνωρίζετε πόσα από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των υπηρεσιών; Ούτε τα μισά. Γνωρίζετε πόσο κοστίζουν όλα μαζί στο Δημόσιο (καύσιμα, συντήρηση, οδηγοί);

Ούτε εσείς ούτε εμείς το γνωρίζουμε. Το κόστος, όμως είναι τεράστιο. Και σε εποχή δυσπραγίας αβάστακτο για τις πλάτες του φορολογούμενου πολίτη. Έχετε χρέος, κ. υπουργέ, να ασχοληθείτε σοβαρά με το θέμα. Και να τα περιορίσετε στα απολύτως αναγκαία.

Αλλά δεν είναι μόνο τα κρατικά αυτοκίνητα. Είναι και τα αφειδώς χορηγούμενα κρατικά κινητά. Εκείνα δηλαδή τα κινητά που παραχωρούνται σε «δημόσιους λειτουργούς» χάριν της δημόσιας υπηρεσίας και τα οποία μόνο χάριν της υπηρεσίας δεν χρησιμοποιούνται, αλλά για ιδιωτικές και αλλότριες ανάγκες. Μπορείτε να μας ενημερώσετε, κύριε υπουργέ, σε πόσες χιλιάδες ανέρχονται τα χορηγηθέντα κινητά και σε ποιο ύψος ανέρχεται το κατά μήνα καταβαλλόμενο από το Δημόσιο ποσό στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας; Κόψτε και αυτήν την αλόγιστη, ανεξέλεγκτη και απροσδιορίστου ύψους δαπάνη, ορθότερα σπατάλη, κύριε υπουργέ.


Σχολιάστε εδώ