Διπλές εκλογές τον επόμενο Οκτώβρη

Δύο ζητήματα είναι που κυριαρχούν και έχουν δημιουργήσει βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση, αλλά (επαναλαμβάνουμε) και για την προσωπική αξιοπιστία του Καραμανλή:

• Η κακή κατάσταση της οικονομίας που γίνεται ακόμα επαχθέστερη μετά και το «χουνέρι Αλμούνια» και δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή ως πού μπορεί να φτάσει. Αυτό σε συνδυασμό με την ανεργία και την ακρίβεια μπορεί να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα με απροσδιόριστη συνέχεια…

• Η απώλεια της αξιοπιστίας της κυβέρνησης, αλλά και του πρωθυπουργού, σχετικά με τα ακανθώδη ζητήματα της διαπλοκής και διαφθοράς, αφού κινδυνεύει να περάσει η αίσθηση ότι έχει επέλθει συμβιβασμός με τη διαπλοκή και «είναι και τούτοι ίδιοι με το ΠΑΣΟΚ» και «όλοι το ίδιο είναι». Αν αυτό εμπεδωθεί οριστικά ως βεβαιότητα στην κοινή γνώμη, είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές και επικοινωνιολόγοι, πολύ περισσότερο μάλιστα που με σημαία τη διαφάνεια και την ασυμβίβαστη μάχη κατά της διαπλοκής κέρδισε τις εκλογές η ΝΔ. Αν αυτά δεν ξεπεραστούν, τότε η θέση της κυβέρνησης κινδυνεύει να γίνει δεινή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ακόμα και κυβερνητικών στελεχών.

Οι προτάσεις που έχουν γίνει στον Καραμανλή είναι να επιχειρήσει υπέρβαση αυτής της εξαιρετικά αρνητικής για την κυβέρνηση και τον ίδιο κατάστασης με γενναίες πολιτικές κινήσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η πρόταση για πρόωρες εκλογές.

Μάλιστα συνεργάτης του πρωθυπουργού έχει την άποψη ότι:

• Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο «διπλών εκλογών» τον επόμενο Οκτώβρη, δηλαδή εθνικών εκλογών μαζί με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Φυσικά ουδείς μπορεί να προβλέψει το πολιτικό κλίμα που θα υπάρχει σε έναν χρόνο. Ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι έστω και ως σκέψη, ως πρόταση υπάρχει κάτι τέτοιο, δείχνει τον εντονότατο προβληματισμό που έχουν δημιουργήσει οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις.

<Η4>Τα… μετά Ρεγκούζα
Πάντως, σε ένα τέτοιο κλίμα κάποιας σημαντικής κίνησης υπέρβασης της κρίσης βρισκόταν ο Καραμανλής ως την Παρασκευή το μεσημέρι. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, μέχρι τότε ο πρωθυπουργός εκινείτο στον αστερισμό του ανασχηματισμού και μάλιστα ενός «μεγάλου» ανασχηματισμού. Η αίσθηση που είχαν αποκομίσει οι συνεργάτες του ήταν αφενός ο ανασχηματισμός και αφετέρου ότι ο Καραμανλής πάει και σε επαναπροσδιορισμό αρμοδιοτήτων υπουργών και του επιτελείου του. Αυτό προέκυπτε ως αίσθηση κυρίως έπειτα από συνεργασία που είχε με τους Ρουσόπουλο και Αγγέλου.

Κάτι, ωστόσο, άλλαξε την τελευταία στιγμή και ο Καραμανλής περιορίστηκε τελικά στην αλλαγή του Ρεγκούζα.

Σε ό,τι αφορά το τι θα γίνει μετά την αποπομπή Ρεγκούζα, τα σενάρια είναι:

• Η μετακίνηση στο υπουργείο Οικονομίας του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, τον οποίο θέλει εκεί ο Γ. Αλογοσκούφης. Βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται και η… συμφωνία του Δημ. Σιούφα. Αν πάντως γίνει αυτή η μετακίνηση, τότε θα οριστεί κάποιος στη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης.

• Η αντικατάσταση Ρεγκούζα από κάποιο στέλεχος της νεότερης γενιάς. Ακούγονται διάφορα ονόματα (Κυρ. Μητσοτάκης, Χρ. Ζώης, Π. Μαντούβαλος, Θ. Κασίμης), ενώ δεν αποκλείεται η αντικατάσταση Ρεγκούζα να συνδυαστεί και με την κάλυψη της κενής θέσης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά την αποπομπή Ρεγκούζα, υπάρχουν δύο τάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ.

Κάποιοι λένε ότι θα έπρεπε ο Ρεγκούζας να είχε απομακρυνθεί νωρίτερα, δεδομένου ότι είχε βρεθεί στο επίκεντρο και άλλων κρίσεων, δικαίως ή αδίκως. Ωστόσο, άλλοι διαφωνούν, γκρινιάζουν και επισημαίνουν κάτι κρίσιμο:

• Ότι δεν είναι δυνατόν να αποπέμπεται μέλος της κυβέρνησης από κάποιο κανάλι (ουσιαστικά) και να γίνεται ο Τριανταφυλλόπουλος… εισαγγελέας και ρυθμιστής πολιτικών εξελίξεων…


Σχολιάστε εδώ