Ανοιχτά όλα τα μέτωπα!

Όπως μας τόνισε συνεργάτης του, ο Κώστας Καραμανλής στην κορύφωση της κρίσης -πριν από την ομιλία του στην ΚΟ- αντιμετώπισε μεν με ψυχραιμία τις εισηγήσεις που του υποβλήθηκαν και περιελάμβαναν ακόμα και τις πρόωρες εκλογές ή τον ανασχηματισμό, ωστόσο για πρώτη φορά αφότου έγινε πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τόσο σκληρές εκφράσεις προς δύο κατευθύνσεις:

• Αφενός προς κυβερνητικά και κομματικά στελέχη τα οποία με τα καμώματά τους, την ανεπάρκειά τους, τις προσωπικές τους πολιτικές και -ακόμα χειρότερα- με την ελαστική τους συνείδηση συνέβαλαν στο να τείνει να δημιουργηθεί κλίμα ότι «και αυτοί ίδιοι με τους προηγούμενους είναι»…

• Αφετέρου προς τους «νταβατζήδες» και τα ΜΜΕ που ελέγχουν. Ο Καραμανλής πιστεύει πως, αξιοποιώντας υπαρκτά ή κατασκευασμένα αρνητικά φαινόμενα και συμπτώματα προϊούσας παρακμής, επιχείρησαν τη σοβαρότερη ίσως επίθεση υπονόμευσης της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά.

Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι στόχος των «νταβατζήδων» δεν (μπορούσε να) είναι η πτώση της κυβέρνησης, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, αφού δεν υπάρχει σοβαρή εναλλακτική πρόταση και λύση γι’ αυτούς. Στόχος τους ήταν η πλήρης «αιχμαλωσία» της κυβέρνησης και του ιδίου, η αποδυνάμωσή του και ο σχηματισμός κυβέρνησης της αρεσκείας τους. Ενώ απώτερος στόχος, σύμφωνα με ολοένα και περισσότερους έγκυρους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, είναι η συγκρότηση του λεγόμενου «τρίτου πόλου» μέσω της διάσπασης των δύο μεγάλων κομμάτων, ώστε να διασφαλίσουν μακρόχρονο πλήρη έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων.

Έχει επισημανθεί, για παράδειγμα, από τον Καραμανλή και το επιτελείο του ότι η νέα οξύτατη επίθεση από τους διαπλεκόμενους «βαρόνους» των μίντια ξεκίνησε μόλις από τη Θεσσαλονίκη ξεκαθάρισε ότι τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση δεν τον απασχολεί ο ανασχηματισμός.

Πάντως, με το κλίμα που δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα ίσως να διαλύθηκαν οι αυταπάτες κάποιων κυβερνητικών στελεχών τα οποία είχαν πιστέψει πως οι «νταβατζήδες» ουσιαστικά είχαν προχωρήσει σε κάποιας μορφής συμφωνία με την κυβέρνηση και έτειναν να υιοθετήσουν μια διαφορετική στάση αντιμετώπισής της…

Έτσι κι αλλιώς πάντως, η τελευταία κρίση οδήγησε τον Καραμανλή στην εκτίμηση ότι το μέτωπο κατά της διαπλοκής θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτό. Και αυτό θα πρέπει να γίνει αμέσως σαφές προς πάσα κατεύθυνση. Αναμένεται ως εκ τούτου κάποια νέα πρωθυπουργική παρέμβαση το επόμενο διάστημα. Ενώ δεν έλειψαν και οι προτάσεις από συνεργάτες του για «Μπαϊρακτάρη νούμερο δύο».

Περί ανασχηματισμού…

Στο πλαίσιο πάντως της «ψύχραιμης» προσέγγισης της πρόσφατης κρίσης από τον Καραμανλή εντάσσεται και η κατ’ αρχάς απόρριψη των προτάσεων για ανασχηματισμό, που έγιναν από στελέχη με τα οποία συζήτησε αρκετά πριν από την ομιλία του στην ΚΟ.

Βέβαια, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει για την τύχη συγκεκριμένων υπουργών και υφυπουργών που θα μείνουν εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος. Έχει επίσης προχωρήσει η προεργασία για τη συγκρότηση του «μικρού και ευέλικτου» κυβερνητικού σχήματος, για το οποίο είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Ωστόσο, σε αυτήν τη φάση δεν θα κάνει αλλαγές στην κυβέρνηση. Και αυτό για δύο λόγους:

• Πρώτον, έτσι κι αλλιώς είχε αποφασίσει να κάνει ανασχηματισμό την άνοιξη, όπως έχουμε γράψει. Και δεν θέλει να αλλάξει τον σχεδιασμό του ούτε να κάψει ένα πολιτικό χαρτί λόγω μιας κρίσης, έστω σοβαρής.

• Δεύτερον, δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να φανεί ότι λειτουργεί υπό καθεστώς πιέσεων, εκβιασμών και φόβου ή ότι κάνει το χατίρι των «νταβατζήδων».

Βέβαια, δεν αποκλείεται ο ανασχηματισμός να επισπευσθεί. Αλλά δεν γίνεται τώρα. Και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα γίνει μέσα στο 2005.

Το αν οι αλλαγές στην κυβέρνηση συνδυαστούν και με τη συγκρότηση ενός μικρότερου κυβερνητικού σχήματος δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Όπως προαναφέραμε, η σχετική μελέτη και προετοιμασία είναι σχεδόν έτοιμη. Και δεν αποκλείεται η υλοποίηση αυτής της προεκλογικής δέσμευσης του Καραμανλή να αποτελέσει ένα πολιτικό- επικοινωνιακό χαρτί όταν πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος και μέσω των αλλαγών που θα κάνει στην κυβέρνηση να στείλει μήνυμα στους «νταβατζήδες». Όπως μας τόνισε συνεργάτης του, «παρακολουθεί και γνωρίζει ποιους σπρώχνουν τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και ποιους χτυπάνε καθημερινά και την ώρα του ανασχηματισμού θα τους απαντήσει».

Ο ίδιος συνεργάτης του πρωθυπουργού μάς επεσήμανε πως στη νέα κυβέρνηση θα μπουν αφενός νέα και άφθαρτα στελέχη και αφετέρου στελέχη που θα επιβεβαιώνουν όσα είπε στην ΚΟ για μηδενική ανοχή στη διαφθορά αλλά και για τη συνέχιση της πολιτικής του μεσαίου χώρου. Αυτή η τελευταία επισήμανση ίσως να κρύβει εκπλήξεις σχετιζόμενες με πρόσωπα που θα συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ