Αληθώς ειπείν

Προφανώς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχουν ακόμα βρει τη θέση ισορροπίας ανάμεσα στην «τελική ευθύνη» του ηγέτη και στη συλλογικότητα, έτσι ώστε ούτε ο ηγέτης να στραγγαλίζει τη συλλογικότητα ούτε η συλλογικότητα να στραγγαλίζει τον ηγέτη. Όσο δεν βρίσκεται αυτή η θέση ισορροπίας τόσο το ΠΑΣΟΚ θα αδυνατεί να παρουσιάσει μια ισχυρή και αποτελεσματική ηγετική ομάδα, που ξέρει και μπορεί να κάνει ομαδικό πολιτικό παιχνίδι.

• Τις προάλλες, κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, κορυφαία στελέχη βγήκαν «εκτός ορίων» όταν αιφνιδιάστηκαν, πρώτον, από την απουσία του Γιώργου Παπανδρέου και δεύτερον από την «έτοιμη λύση» που τους παρουσιάστηκε σε ένα σοβαρό οργανωτικό θέμα, με αποτέλεσμα παραλίγο να δημιουργηθεί εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Ας αναλύσουμε το περιστατικό, ξεκινώντας από το δέον γενέσθαι. Ο κ. Παπανδρέου πρέπει και μπορεί να περνάει από τη βάσανο της πολιτικής διαβούλευσης μέσα στο Πολιτικό Συμβούλιο όλες τις κορυφαίες πολιτικές αποφάσεις. Να ακούει τις απόψεις των στελεχών του, να κάνει τη σύνθεση και τελικά, ως έχων την «τελική ευθύνη», να παίρνει την απόφασή του. Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου πρέπει και μπορούν να λένε τις απόψεις, να διατυπώνουν τα επιχειρήματά τους, αλλά να σέβονται την «τελική ευθύνη» του επικεφαλής. Ταυτόχρονα οφείλουν να περιφρουρούν αποφάσεις που απαιτούν μυστικότητα, αλλά και την ουσία της πολιτικής διαβούλευσης, ώστε να μην ενοχοποιούν τις αντίθετες απόψεις.

•Ασφαλώς στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναζητήσουν τη θέση ισορροπίας ηγέτη και συλλογικότητας. Ώσπου να την κατακτήσουν, καλό είναι να μη μετατρέπουν την αναζήτηση σε πολιτική ίντριγκα, ούτε να υπονομεύουν τον αντιπολιτευτικό ρόλο του κόμματος και την προοπτική του. Σε τελευταία ανάλυση, ο λαϊκός παράγοντας ουδόλως ενδιαφέρεται για την εσωκομματική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ, αντίθετα ενδιαφέρεται σφόδρα για το τι είδους αντιπολίτευση κάνει και πώς την κάνει.

ΥΓ.: Πάντως μια ανοικτή συζήτηση εντός του Πολιτικού Συμβουλίου θα μπορούσε να οδηγούσε στην κατάκτηση της θέσης ισορροπίας, αρκεί να γίνει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.


Σχολιάστε εδώ