O Γιώργος τους γράφει όλους…

Στην ουσία υπήρξε έκρηξη οργής των κορυφαίων για την τακτική και την πρακτική του προέδρου του κόμματος απέναντι στα όργανα και επί της ουσίας η μικρή ανάσα που πήρε ο κ. Παπανδρέου από την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εξανεμίστηκε, καθώς φαίνεται να μην έχει συνέχεια.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρωτίστως ο Θόδωρος Πάγκαλος ανέβασαν αισθητά τους τόνους της κριτικής προς τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ αιχμές άφησαν και άλλα στελέχη όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Χρήστος Παπουτσής, η Βάσω Παπανδρέου, η Νόρα Κατσέλη, ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Το Πολιτικό Συμβούλιο συνήλθε το πρωί της Παρασκευής (πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου), προκειμένου να συζητήσει και να επικυρώσει την εγκύκλιο για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αλλά και ένα θέμα που τελικά αποδείχτηκε αγκάθι, την ίδρυση τομεακών οργανώσεων στο συνδικαλιστικό που εισηγήθηκαν οι Χρήστος Πολυζογώπουλος και Θανάσης Τσούρας.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, άσκησε κριτική στο θέμα των τομεακών οργανώσεων, υποστηρίζοντας ότι με τέτοιες αποφάσεις το κόμμα επιστρέφει σε οργανωτικά σχήματα της δεκαετίας του ’80, που καμία σχέση δεν έχουν με την ανανέωση. «Αυτή είναι η ανανέωση;», είπε χαρακτηριστικά.

Όμως αυτός που ανέβασε αισθητά τους τόνους, αφήνοντας ταυτόχρονα ποικίλα υπονοούμενα, ήταν ο Θόδωρος Πάγκαλος. «Το κόμμα είναι μπάχαλο και εσείς πάτε να φτιάξετε γιαλαντζί λενινιστικό κόμμα, χωρίς στρατό». Πρόσθεσε επίσης χαρακτηριστικά πως «ο κόσμος βοά για τη διαφθορά και εμείς συζητάμε για κανονισμούς».

Ο κ. Πάγκαλος όμως δεν σταμάτησε εκεί, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε σε υπαινιγμούς που αφορούσαν πολλά πρόσωπα. «Ο Αντρέας Παπανδρέου έγινε πρόεδρος και πρωθυπουργός, επειδή ήταν γιος του Γεωργίου Παπανδρέου. Ο Κώστας Σημίτης έγινε πρόεδρος και πρωθυπουργός χάριν των δημοσκοπήσεων. Ο Γιώργος Παπανδρέου όλοι ξέρουμε πώς έγινε πρόεδρος… Φτάνει πια… Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση».

Τη σκυτάλη της κριτικής πήρε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πρωτίστως επικέντρωσε την κριτική του στην απουσία του Γιώργου Παπανδρέου από το Πολιτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε πως ο ίδιος αρνείται να συζητήσει τόσο σοβαρά θέματα απόντος του προέδρου. «Δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει ο πρόεδρος και να καλούμαστε να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις», είπε, ενώ υπογράμμισε: «Πού παίρνονται τελικά οι αποφάσεις, ποιος τις παίρνει; Πρέπει, επιτέλους, να ξέρουμε».

Ο Χρήστος Παπουτσής, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, υπογράμμισε πως «δεν μπορεί να γίνονται συνεδριάσεις του οργάνου χωρίς τον πρόεδρο».

Αυστηρή κριτική στο θέμα των τομεακών άσκησε και η Βάσω Παπανδρέου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες υπογράμμισε ότι «αν το κόμμα προχωρήσει σε επανασύσταση των τομεακών οργανώσεων, τότε θα υπονομεύσει τις δημοτικές οργανώσεις».

Έντονα διαμαρτυρήθηκε και η Άννα Διαμαντοπούλου, επειδή, όπως είπε, δεν γίνεται ουσιαστική συζήτηση επί της εγκυκλίου για τις δημοτικές εκλογές. «Δεν μπορεί ένα κείμενο που ετοίμασε μια άλλη επιτροπή να μη συζητείται στο Πολιτικό Συμβούλιο, επειδή απλώς συμφωνεί με αυτό ο πρόεδρος».

Την αντίθεσή της εξέφρασε και η Νόρα Κατσέλη για την όλη διαδικασία και απείλησε μάλιστα να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Η γραμματέας του κόμματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που εισέπραξε για λογαριασμό του Γ. Παπανδρέου που απουσίαζε την κριτική, ζήτησε την απόσυρση της εισήγησης για τις τομεακές, ώστε αυτή να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του συμβουλίου.

Πάντως, στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τις διαφορετικές απόψεις που υπήρξαν στο Πολιτικό Συμβούλιο, επεσήμαιναν πως «το ΠΑΣΟΚ δεν φοβήθηκε ποτέ τις διαφωνίες», ενώ αναφερόμενοι ειδικότερα στο θέμα των τομεακών, σημείωναν πως αυτό το θέμα είναι ανοιχτό εδώ και χρόνια, αλλά όπως διαφάνηκε δεν είναι ακόμα ώριμο για να συζητηθεί και γι’ αυτόν τον λόγο η γραμματέας του κόμματος απέσυρε την εισήγηση, προκειμένου το όλο ζήτημα να συζητηθεί πιο αναλυτικά σε νέα συνεδρίαση.

Από την άλλη, ο Γ. Παπανδρέου ανέβασε αισθητά τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά με τον πρωθυπουργό, κατά την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα προσπάθησε να πείσει ότι το κόμμα του διαφέρει από τη ΝΔ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχει άλλος δρόμος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως ο ελληνικός λαός παρακολουθεί έκπληκτος μια κυβέρνηση που χάνει συνεχώς ευκαιρίες και αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και στην οποία «ο κ. Καραμανλής αδυνατεί να βάλει τάξη». Επίσης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή μοιάζει ολοένα και περισσότερο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη» και έκανε λόγο για «νεοδεξιά κυβέρνηση αδιαφάνειας και πελατειακής αντίληψης που η μόνη της αξία είναι η εξουσία».

Επίσης επεσήμανε πως η κυβέρνηση θέλει να αλώσει τον κρατικό μηχανισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση, για να φτιάξει πελατειακό κράτος.

«Έκπληκτοι παρακολουθούμε την κυβέρνηση να χάνει ευκαιρίες, κονδύλια, κύρος, ιστορικές διαπραγματεύσεις και να υπονομεύει την πορεία της χώρας», είπε και πρόσθεσε ότι «μόνο τα θέματα που ανέκυψαν αυτήν την εβδομάδα δείχνουν πως η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο θέμα των προσλήψεων των φρουρών στην Τράπεζα της Ελλάδος και σε διαγωνισμούς για προσλήψεις στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, «όπου ανακοίνωσαν ονόματα επιτυχόντων, τρεις ώρες πριν συνεδριάσει η επιτροπή που θα εξέταζε τις αιτήσεις των υποψηφίων».

Ο κ. Παπανδρέου στάθηκε ιδιαίτερα στους εξοπλισμούς, κάνοντας λόγο για τεράστια αγορά αεροσκαφών F-16 χωρίς εγγυήσεις αναβάθμισης της τεχνολογίας από την αμερικανική εταιρεία.

Επέκρινε την κυβέρνηση για πελατειακή αντίληψη, διαφθορά, αναλγησία, νεοδεξιό αυταρχισμό, έλλειψη πυξίδας και οράματος για τη χώρα, έλλειψη σοβαρότητας, ανικανότητα και σοβαρή αναίρεση, με προφανή ψέματα, των υποσχέσεών της προς τον ελληνικό λαό.

«Η Δεξιά δείχνει ότι αδυνατεί να αλλάξει, δείχνει πόσο μοιάζει με τις κυβερνήσεις του παρελθόντος, πόσο μοιάζει με την κυβέρνηση ’90-’93 του κ. Μητσοτάκη. Αντί να ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα του έλληνα πολίτη, αναλίσκεται με το παρελθόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναλώνεται στις ενδοκομματικές της συγκρούσεις για το ποιος θα εξυπηρετήσει καλύτερα κάποια ανώνυμα ή επώνυμα συμφέροντα», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Εξέφρασε την αντίθεσή του στο «κι εσείς είσαστε ίδιοι», λέγοντας πως «δεν το δέχομαι» και αφού απαρίθμησε διαφορές της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ από εκείνη της ΝΔ σε όλους τους τομείς, ανέφερε ότι «η ΝΔ διαχειρίζεται την Ελλάδα ως ξένη χώρα που κατέκτησε με εισβολή».

Πρόσθεσε πως «τώρα η ΝΔ αποζημιώνει τον κομματικό της στρατό, τους διάφορους αφανείς υποστηρικτές της, με την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και κατακτήσεων, μοιράζει τα λάφυρα της νίκης επί του ελληνικού λαού».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πίσω από τη λογική του «είμαστε όλοι ίδιοι» κρύβεται η ισοπέδωση της πολιτικής ζωής και πίσω από αυτήν είναι ο αυταρχισμός και η απολυτότητα που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στη δημοκρατία και στον εαυτό του, κάτι που «εμείς δεν θα επιτρέψουμε ως δημοκρατική παράταξη».

Τόνισε ότι στο επίκεντρο της πολιτικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η βιώσιμη ανάπτυξη, η επένδυση στον άνθρωπο, η ισχυρή οικονομία, το σύγχρονο κοινωνικό κράτος, επιτελικό, αποκεντρωμένο και αποτελεσματικό με ένα σύγχρονο πολιτικό και διοικητικό σύστημα.

«Αυτός είναι ο άλλος δρόμος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά».

Αναφερόμενος στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε τη δημιουργία αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης με τη μορφή διευρυμένων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων με αιρετό πρόεδρο και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχουν και οι αιρετοί νομάρχες.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βλέπει την αυτοδιοίκηση ως μέρος του πελατειακού πολιτικού συστήματος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προτείνει το 42% ως «θέμα βολέματος για να μην αντιμετωπίσουν τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική τους».


Σχολιάστε εδώ