«Όχι» Κωστόπουλου για Υπερνομαρχία

Μάλιστα τα πρώην στελέχη του ΚΚΕ ετοιμάζονται για τη διοργάνωση Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της κίνησης στις 26 και 27 Νοέμβρη στην Αθήνα. Εκεί, λένε, θα καταθέσουμε και νέες, πιο τολμηρές, προτάσεις για την ενότητα και τη συνεργασία όλης της Αριστεράς. Μια από αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι και η διοργάνωση, σε χρόνο που θα συναποφασιστεί απ’ όλους τους ενδιαφερομένους, Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης όλων των δυνάμεων που ενδιαφέρονται για τη συνεργασία της Αριστεράς.

Την ίδια ώρα στην ηγεσία του ΣΥΝ επικρατεί σκεπτικισμός μετά τις συναντήσεις του Α. Αλαβάνου με τους Μ. Γλέζο, Μ. Κωστόπουλο και Γ. Μπανιά αυτήν την εβδομάδα. Όπως λένε συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΝ, αγνοούν τις προθέσεις τόσο του Μ. Γλέζου (περιμένουν την απάντησή του για την Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς) όσο και του ΣΥΡΙΖΑ για τις υπόλοιπες υποψηφιότητες, κυρίως όμως αυτήν της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεργάτης του κ. Αλαβάνου έκανε λόγο την Παρασκευή για «μεγάλο μπέρδεμα» και «αχταρμά». Σε κάθε περίπτωση η πλευρά της ηγεσίας φαίνεται να προτιμά τη λύση ενός «συνθετικού» πακέτου (Γλέζος για υπερνομαρχία, Παπαγιαννάκης για δήμο) και γιʼ αυτό ορισμένοι σημειώνουν ότι βρίσκεται πίσω από τα δημοσιεύματα για ενδεχόμενη υποψηφιότητα Κωστόπουλου (λόγω της καθυστέρησης Γλέζου).

Στελέχη όμως του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι ο υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας πρέπει να συνθέτει όλες τις απόψεις. Μάλιστα, όπως λένε, θα συνεδριάσουν την Πέμπτη προκειμένου να καθορίσουν τα κριτήρια που πρέπει να πληρεί η υποψηφιότητα.

Όπως προσθέτουν με νόημα, «δεν βάζουμε βέτο για κανέναν και δεν μπαίνουμε στη λογική του πακέτου». Σύμφωνα τώρα με ασφαλείς πληροφορίες, τα κριτήρια που θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τέτοια που θα αποκλείουν κάθε πιθανότητα υποψηφιότητας του Μ. Παπαγιαννάκη ή κάποιου άλλου στελέχους της μειοψηφίας του ΣΥΝ.

Τα ίδια μάλιστα στελέχη, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η υποψηφιότητα Παπαγιαννάκη να έπεσε προσχηματικά στο τραπέζι, «μόνο και μόνο για να δημιουργήσει πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας ότι ενδεχόμενη εμμονή της ηγεσίας του ΣΥΝ σε αυτήν θα ήταν «μεγάλο πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, η πλευρά της πλειοψηφούσας τάσης στον ΣΥΝ («Ρεύμα») παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, χωρίς επί του παρόντος να παρεμβαίνει. Σε κάθε περίπτωση όμως τα κορυφαία στελέχη της δείχνουν να συμφωνούν με τους συνεργαζόμενους στον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας στις υποψηφιότητες με αυτοδιοικητικά κριτήρια (Κουράκης – Θεσσαλονίκη, Δρίτσας – Πειραιά, Μπαρτζώκας – Αθήνα). Για την υπερνομαρχία, όπως λένε, δεν ανησυχούν, αφού θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα ο Μ. Γλέζος θα απαντήσει θετικά. Ειδικά τώρα, λένε, που ο Περισσός τού έκλεισε οριστικά την πόρτα.


Σχολιάστε εδώ