Το αδιέξοδο στην ΕΣΗΕΑ είναι πολιτική επιλογή

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στις εφημερίδες και στους σταθμούς επιχείρησαν μια δεύτερη συνάντηση, στην οποία για μια ακόμη φορά οι επικεφαλής των παρατάξεων στο ΔΣ επανέλαβαν τις θέσεις τους. Και ενώ στα ΜΜΕ ήδη έχει παγιωθεί η πλήρης απαξίωση της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης και της ΕΣΗΕΑ, ορισμένες παρατάξεις επιμένουν αδιάλλακτα στις θέσεις τους, κάνοντας φανερό πως η στάση τους είναι πολιτική και δεν αφορά μόνον τις καρέκλες ή τις θέσεις στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Αυτό που φοβούνται ανοιχτά πλέον, λένε οι δημοσιογράφοι, είναι ότι κάποιοι εξυπηρετούνται από την ανυπαρξία σωματείου για όλα αυτά που τώρα συμβαίνουν στον κλάδο.

Από τις τοποθετήσεις των μελών του ΔΣ καταγράφονται και οι πολιτικές θέσεις των παρατάξεων. Η «Συσπείρωση-Δούρειος Τύπος», που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη σε ψήφους, επιμένει στη συγκρότηση του αναλογικού-αντιπροσωπευτικού προεδρείου, ενώ το ίδιο υποστηρίζει και η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία». Η «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» με τη σειρά της επιμένει ότι δεν ψηφίζει για προεδρείο όσο δεν εγκρίνονται οι τέσσερις θέσεις του προγράμματός της και καλεί τις άλλες παρατάξεις να εκλέξουν προεδρείο και να της δώσουν μία θέση που αναλογεί σύμφωνα με την αρχή του αναλογικού-αντιπροσωπευτικού. Η παράταξη «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία», που στην προηγούμενη συγκέντρωση των εκπροσώπων δεν άκουσε τις απόψεις των εκλεγμένων, εκπροσωπήθηκε από τον Πάνο Σόμπολο και έβγαλε νέα ανακοίνωση με μια εντελώς διαφορετική θέση. Ο επικεφαλής της παράταξης, με τη λογική ότι αφού έχει τρεις έδρες είναι επίσης πρώτη δύναμη, καλεί τις άλλες παρατάξεις να ψηφίσουν άλλον πρόεδρο… Στη δε ανακοίνωση, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να ψηφίσουν τον «εκλεκτό της Συσπείρωσης» για τις θέσεις που εκφράζει!

Υπάρχει και η μία έδρα της παράταξης «Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι». Ο Γ. Βλαβιανός στη συγκέντρωση είπε ότι αν υπάρξουν πέντε ψήφοι για το προεδρείο, η παράταξή του θα αποφασίσει αν θα τη στηρίξει ώστε να υπάρξει επιτέλους μια πλειοψηφία. Η συγκέντρωση των εκλεγμένων στο ψήφισμά της επιμένει για τη συγκρότηση «αναλογικού-αντιπροσωπευτικού προεδρείου» και για πρώτη φορά γίνεται λόγος για «κάποιους» που την παρεμποδίζουν. Καλούν δε το ΔΣ σε ανοιχτές συνεδριάσεις και τους δημοσιογράφους να πάνε στην ΕΣΗΕΑ. Η πρόταση αυτή εκλαμβάνεται ως πίεση στις παρατάξεις, αν και, όπως έγινε φανερό, κάποιοι από τους συνδικαλιστές δεν θέλουν τη συγκρότηση του προεδρείου.

Tέλος, ξεπερνάει κάθε όριο υποκρισίας οι έχοντες τα γραφεία και τις λοιπές κρατικές θέσεις να εμφανίζονται αγωνιούντες για τις απολύσεις των συναδέλφων, πολλοί εκ των οποίων επέλεξαν να πάνε διακοπές τον Αύγουστο, όταν π.χ. ο Flash κατέβαζε ρολά. Ο μόνος τρόπος είναι να θεσπιστεί απόλυτο ασυμβίβαστο μεταξύ της εργασίας ΜΜΕ και κρατικών φορέων (πλην ΕΡΤ και ΑΠΕ), με ταυτόχρονη αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων μέσα από συγκροτημένη στρατηγική.


Σχολιάστε εδώ