Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ο… Ρεγκούζας

Ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο πως θα επιχειρήσει αύριο, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την κυβέρνησή του, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσσόπουλος και ο επικοινωνιολόγος Γιάννης Λούλης καταστρώνουν σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Ο κ. Καραμανλής εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις διαστάσεις που έλαβε η υπόθεση του υφυπουργού Οικονομίας (με αφορμή, ως γνωστόν, παλαιότερες δηλώσεις του με τις οποίες καλούσε τους εφοριακούς και τους τελωνειακούς να … μειώσουν το «γρηγορόσημο»).

Κυρίως, όμως, από το γεγονός πως το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνησή του και το κόμμα βρίσκονται στη δίνη μικρών ή μεγαλύτερων σκανδάλων διαφθοράς, επιλεκτικών προσλήψεων στο Δημόσιο, κακοδιαχείρισης και πολέμων οικονομικών συμφερόντων.

Πρώτος ο κ. Λούλης εξέφρασε την ανησυχία του προς τον πρωθυπουργό ότι «με το κλίμα που δημιουργείται προκαλούνται ρωγμές στην εικόνα της έντιμης διακυβέρνησης και στο προφίλ του ʽʽμεσαίου χώρουʼʼ, της ʽʽσεμνότητας και της ταπεινότηταςʼʼ και πρότεινε τη λήψη εκτάκτων μέτρων, αλλά και ένα επικοινωνιακό μπαράζ για τον αποπροσανατολισμό της πολιτικής επικαιρότητας.

Στο ίδιο κλίμα κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο κ. Ρουσσόπουλος, που αναγκάζεται να δίνει καθημερινά τη μάχη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και να απαντά σε δεκάδες ερωτήσεις για μικρές ή μεγαλύτερες υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς με πρωταγωνιστές στελέχη της κυβέρνησης ή του κόμματος.

Το σοβαρότερο, ωστόσο, που απασχολεί τον πρωθυπουργό είναι η εικόνα αποδόμησης που παρουσιάζεται στην ίδια την κυβέρνησή του, καθώς λείπει η στοιχειώδης συναδελφική και πολιτική αλληλεγγύη, με υπουργούς που «καρφώνει» ο ένας τον άλλο, είτε προς το Μαξίμου, είτε – ακόμα χειρότερα- προς τα μέσα ενημέρωσης.

Ταυτοχρόνως, η Κοινοβουλευτική Ομάδα βρίσκεται στα πρόθυρα «εξέγερσης», καθώς οι βουλευτές, άλλοτε κατά μόνας, άλλοτε ομαδικά, επιτίθενται εναντίον υπουργών, κάνοντας λόγο για «αλαζονεία», για «προσωπικά παιχνίδια» και για «διορισμούς ημετέρων, ενώ την ίδια ώρα πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων τα σημειώματα με τα αιτήματά τους».

Οι υπουργοί που βρίσκονται περισσότερο από τους υπόλοιπους στο στόχαστρο είναι ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Γιώργος Αλογοσκούφης και ο Μιχάλης Λιάπης και ήδη προετοιμάζεται ένα κλίμα «λευκής απεργίας» των βουλευτών στις επιτροπές και στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα συζητηθούν νομοσχέδια ή θέματα που αφορούν τα παραπάνω υπουργεία.

Είναι χαρακτηριστική η υπόθεση του βουλευτή Ιωαννίνων Κ. Τασιούλα, σημείωμα του οποίου προς υπουργό για «ρουσφέτια» είδε το φως της δημοσιότητας.

Ο βουλευτής αφήνει να εννοηθεί πως η υπόθεση «στήθηκε» εναντίον του από τον υπουργό – παραλήπτη, ενώ και άλλοι βουλευτές επισημαίνουν πως «από τη μια μας ζητούν σημειώματα και από την άλλη δεν υλοποιούν τίποτε απ’ ό,τι τους ζητάμε».

«Δεν θα μείνουμε θεατές και χειροκροτητές, ούτε τα κορόιδα που διαβάζουν στις εφημερίδες τις προσλήψεις που κάνει ο τάδε ή ο δείνα υπουργός, την ώρα που εμείς δεν μπορούμε να εμφανιστούμε στις εκλογικές μας περιφέρειες γιατί δεν έχουμε τίποτε να δώσουμε», λένε αρκετοί από αυτούς που οργανώνονται ήδη κατά ομάδες.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός πως γνωστοί βουλευτές που πρωτοστατούσαν στα τηλεοπτικά «παράθυρα» υπέρ των κυβερνητικών αποφάσεων, όπως ο Λευτέρης Ζαγορίτης, η Ζέτα Μακρή, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και άλλοι, αποφεύγουν πλέον τις συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σύντομα σε ανασχηματισμό.

«Ποιο είναι το έργο του Κεφαλογιάννη στη Ναυτιλία; Τα ασήμαντα πρόστιμα στους πλοιοκτήτες μετά το καλοκαιρινό ναυάγιο με τα δρομολόγια των πλοίων ή τα προσωπικά του παιχνίδια; Γιατί πρέπει να μείνει στη θέση του;», έλεγε προχθές στη Βουλή νεότερος βουλευτής που παρακολουθεί τα θέματα της Ναυτιλίας.

Οι ίδιοι βουλευτές, μάλιστα, επισημαίνουν τον άμεσο κίνδυνο να υπάρξει ένα «κύμα δυσαρέσκειας» από την ίδια την εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας, ένας ιδιότυπος «δεξιός αντικυβερνητισμός» -όπως τον χαρακτηρίζουν οι ίδιοι- που θα στοιχίσει (με πρώτο σταθμό τις δημοτικές εκλογές του 2006), με «διαρροή» ψηφοφόρων προς το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη ή ακόμα και το ΠΑΣΟΚ!

Εν μέσω αυτού του πολύ δυσμενούς κλίματος η επικοινωνιακή ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έφερε εκ νέου στη δημοσιότητα το θέμα του 42% για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, προκειμένου να μεταβάλει την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας. Ταυτοχρόνως κάποιοι εισηγούνται στον Καραμανλή να ανοίξει τον φάκελο της «διαφθοράς των κυβερνήσεων Σημίτη», ως πολιτικό αντιπερισπασμό στην καθημερινή, πλέον, επίθεση του ΠΑΣΟΚ (με προεξάρχοντες τον Φίλιππο Πετσάλνικο και τον Μιχάλη Καρχιμάκη).

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως εντάσσεται και το αίτημα του Μιλτιάδη Έβερτ (ο οποίος σπεύδει να προσφέρει χείρα βοηθείας στον Καραμανλή) προς τη Βουλή για την κατάθεση εγγράφων απ΄ όλα τα υπουργεία με τις αναθέσεις έργων που έγιναν κατά την τελευταία δεκαετία.

Από την άλλη, το σχέδιο Ρουσσόπουλου- Λούλη προβλέπει και τη σταδιακή επαναφορά του θέματος του ανασχηματισμού στην επικαιρότητα.

Για την ακρίβεια, η εισήγηση που έχει γίνει είναι να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σχετικά σύντομα σε μια «αναδιοργάνωση» της κυβέρνησης, με την αντικατάσταση πέντε- έξι υφυπουργών και πιθανώς και την τοποθέτηση υπουργού Πολιτισμού (αν και επ’ αυτού υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις, δεδομένου ότι θα καταστεί σαφές πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ευθύνη για το χάος που επικρατεί στην οδό Μπουμπουλίνας, όπου Πετραλιά, Τατούλης και Ορφανός δεν μιλιούνται μεταξύ τους!).

Είναι προφανές πως σε μια τέτοια περίπτωση ο Αδάμ Ρεγκούζας θα επιστρέψει στην εκλογική του περιφέρεια (παρότι ο ίδιος απειλεί -και το λέει σε συνομιλητές του- να συνδέσει υπουργούς, αλλά και τον ίδιο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην προσπάθεια να διατηρηθούν στις θέσεις τους στελέχη της Ν.Δ για τα οποία υπάρχουν υποψίες περί λαθρεμπορίας!), ενώ ανάλογη μοίρα θα έχουν ο Πέτρος Τατούλης, ο Γιώργος Ορφανός, ο Γ. Κωνσταντόπουλος, ο Θ. Γιαννόπουλος και άλλοι.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει καταλήξει πως θα κρατήσει (εκτός εάν οι εξελίξεις αποδειχθούν καταιγιστικές) τον «μεγάλο ανασχηματισμό» για την άνοιξη, όταν η ΝΔ θα έχει κλείσει δύο χρόνια στην εξουσία και όταν, εκ των πραγμάτων, θα πρέπει να ανακοινωθεί ο υποψήφιος της ΝΔ για τον δήμο Αθηναίων.

Στελέχη που συνομιλούν συχνά με τον πρωθυπουργό θεωρούν βέβαιο πως η κ. Ντόρα Μπακογιάννη θα μπει στην κυβέρνηση, επ΄ ουδενί, όμως, στο υπουργείο Εξωτερικών, που τόσο επιθυμεί.

«Το υπουργείο Εξωτερικών έχει τελειώσει για την Ντόρα, ο πρωθυπουργός δεν θέτει σε κίνδυνο την ήρεμη και ισορροπημένη πολιτική που χάραξαν ο ίδιος με τον Μολυβιάτη και δεν πρόκειται να δημιουργήσει ένα πόλο προσωπικής πολιτικής και δημοσίων σχέσεων μέσα στην κυβέρνηση», μας είπε ισχυρός κυβερνητικός παράγοντας που είναι σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Έτσι, το πιθανότερο είναι να προταθεί στην κ. Μπακογιάννη ένα υπουργείο πρώτης γραμμής, ίσως το υπουργείο Ανάπτυξης, με τη μετακίνηση του «πιστού» Δημήτρη Σιούφα σε έναν θώκο «υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ» (χωρίς ωστόσο να του ανατεθεί συντονιστικός ρόλος, διότι κάτι τέτοιο θα έπληττε την ηγετική εικόνα του ίδιου του Καραμανλή). Στο πλαίσιο, πάντως, αυτών των εξελίξεων θεωρείται βέβαιο πως ο Καραμανλής θα επιχειρήσει μια ακόμα υπέρβαση, παρόμοια με εκείνη που έκανε προτείνοντας τον κ. Κάρολο Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με εγκυρότατες πηγές ο πρωθυπουργός μελετά την πιθανότητα να προτείνει για τον δήμο Αθηναίων ένα πρόσωπο κύρους, με ακτινοβολία και υπερκομματικό προφίλ, ακόμα κι αν προέρχεται από έναν από τους υπαρκτούς κοινοβουλευτικούς σχηματισμούς.

«Υπάρχουν αρκετά τέτοια πρόσωπα και όταν έρθει η ώρα ο πρωθυπουργός θα ζυγίσει τι πρέπει να πράξει», μας είπε άνθρωπος που έχει συνομιλήσει επʼ αυτού με τον πρωθυπουργό.

Ένα είναι βέβαιο: Νικήτας Κακλαμάνης τέλος για τον δήμο Αθηναίων! Τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα…

Ο… ρεπόρτερ


Σχολιάστε εδώ