Στόχος τώρα των διαπλεκόμενων η αποδυνάμωση της κυβέρνησης
Ουσιαστικά, για πρώτη φορά αμφισβητείται αυτό που είχε ως σημαία της η Νέα Δημοκρατία ερχόμενη στην κυβέρνηση. Το αγαθό των προθέσεών της και η τιμιότητά της. Σκάνδαλα μικρά και μεγαλύτερα, καθώς και φαινόμενα «ελαστικών συνειδήσεων», άρχισαν να εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης, κάνοντας έξαλλο τον Κ. Καραμανλή, καθώς είναι γνωστό, όπως διαβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του, ότι ειδικά στα θέματα ηθικής «δεν κάνει καμία έκπτωση ούτε στους δικούς του ανθρώπους»…
Υπουργοί έχουν διατυπώσει τους προβληματισμούς τους για το φαινόμενο που διογκώνεται συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα και φυσικά σχετίζεται με αποκαλύψεις ή υπόνοιες περί «λαδωμάτων».
Οι αυστηρές συστάσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, που συνοδεύονται από προειδοποιήσεις, χωρίς χρονικά περιθώρια, φαίνεται ότι έχουν ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψιν από ορισμένους, αλλά από την άλλη φαίνεται πως η απειρία που κυριαρχεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όσον αφορά την καθημερινή διαχείριση επικοινωνιακής πολιτικής, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, με πρόσφατο παράδειγμα τον υφυπουργό Οικονομίας Αδάμ Ρεγκούζα. Ο τελευταίος, πάντως, επιχείρησε ανεπιτυχώς να αντιστρέψει το κλίμα που δημιουργήθηκε από μια πραγματικά ατυχή έκφρασή του (πραγματική γκάφα), χωρίς να τα καταφέρει, ενώ είναι γνωστό πως, αν και πολλές φορές βρέθηκε στο… μάτι των ΜΜΕ, εν τούτοις αποδείχθηκε απόλυτα «καθαρός».
Ωστόσο η όλη ιστορία κατέδειξε ότι δεν προσέχουν, όπως θα έπρεπε, τα κυβερνητικά στελέχη τη δημιουργία εντυπώσεων με όσα λένε κατά καιρούς και μειώνουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά, πάντως, όλο και περισσότερες καταγγελίες φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου για χρηματισμούς και σκάνδαλα. Όπως αποκαλύψαμε στο προηγούμενο φύλλο, ο πρωθυπουργός έχει δώσει αυστηρές εντολές στους υπουργούς του να διαπιστώσουν, αφού ελέγξουν κάθε περίπτωση ξεχωριστά, την αλήθεια των καταγγελλομένων, στο πλαίσιο της «παρακολούθησης» των υπόπτων. Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος, προκειμένου να διαφυλάξει την αξιοπιστία της κυβέρνησης, «να κόψει κεφάλια».
Το Μαξίμου έχουν προβληματίσει οι συνεχώς αυξανόμενες επιθέσεις που γίνονται, με πρόφαση πάντα την έλλειψη διαφάνειας…
Ορισμένοι υπουργοί -που βρίσκονται στην κατηγορία των διαμαρτυρομένων- υποστηρίζουν ότι εξυφαίνεται πολιτικό σενάριο, που έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα, για να χτυπηθεί η κυβέρνηση καίρια για πρώτη φορά και να ανατραπεί το σκηνικό και η δυναμική που υπάρχει σήμερα.
Το σενάριο αυτό στηρίχθηκε στη συνθηκολόγηση, σε πρώτη φάση, κυβερνητικών παραγόντων με τα διαπλεκόμενα. Υπουργοί κάνουν παρέα με οικονομικούς παράγοντες και δημοσιογράφους, οι οποίοι… πολεμούν άλλους υπουργούς! Δεν υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών. Υπουργοί συνεργάζονται και ανταλλάσσουν πληροφορίες με δημοσιογράφους που στα μέσα ενημέρωσης στα οποία εργάζονται λοιδωρούν και καταξεφτιλίζουν άλλους υπουργούς, συναδέλφους των πρώτων. Με λίγα λόγια, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη έχουν στήσει το δικό τους… βιλαέτι, μακριά από τις δεσμεύσεις περί αλληλεγγύης που απαιτείται να έχουν υπουργοί μεταξύ τους…
Τα διαπλεκόμενα, από τη στιγμή που… καθάρισαν με υποθέσεις τρανταχτές, όπως ο «βασικός μέτοχος» κ.λπ. και έκαναν την κυβέρνηση να υποχωρήσει από τους στόχους της -πολλοί μιλούν για συνθηκολόγηση- ολοκλήρωσαν το πρώτο στάδιο του σεναρίου και προχωρούν στο δεύτερο, που προβλέπει την αποδυνάμωση της κυβέρνησης στον τομέα που αυτή πολεμούσε τα διαπλεκόμενα.
Θα επιχειρήσουν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για διαπλοκή, για να την καταστήσουν ανενεργή απέναντι στα διαπλεκόμενα και τις επιδιώξεις τους, όσον αφορά το μοίρασμα της οικονομικής πίτας, από εδώ και πέρα, με αποκρατικοποιήσεις, κρατικές ενισχύσεις και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης…
Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και έναν μήνα περίπου έχουν δει το φως της δημοσιότητας υποθέσεις, που σχετίζονται άμεσα με τη διαχείριση του χρήματος από κυβερνητικά στελέχη (υπόθεση Ροϊλού στην Πάτρα), αλλά και με δήθεν ευάλωτες συνειδήσεις (υπόθεση Ρεγκούζα για «γρηγορόσημο») και με κρατικιστικές αντιλήψεις για αύξηση του προσωπικού… κορβανά, όπως η υπόθεση του Αχ. Καραμανλή.
Δεν είναι όμως μόνον αυτές οι υποθέσεις, αλλά πολύ περισσότερες, καθώς και στα ημερήσια φύλλα του επαρχιακού Τύπου εμφανίζονται συνεχείς καταγγελίες, χωρίς ωστόσο τις περισσότερες φορές να στηρίζονται σε απτές αποδείξεις και παραδείγματα.
Είναι, πάντως, ξεκάθαρο ότι στον τομέα του ίματζ -τιμιότητας και σεμνότητας της κυβέρνησης (τα πρόσφατα πάρτι στη Θεσσαλονίκη με φράουλες με ή άνευ… σαντιγί μάλλον δεν ταιριάζουν με τις γενικές οδηγίες προς ναυτιλλομένους)- κάτι δεν πάει καλά. Εάν τα φαινόμενα αυξηθούν, αναμένεται επίσημη εντός των κυβερνητικών κομματικών οργάνων τοποθέτηση Καραμανλή, ο οποίος θα υπενθυμίσει σε πολύ υψηλούς τόνους ότι είτε θα συμμορφωθούν ορισμένοι είτε θα είναι τα… πρώτα θύματα του ανασχηματισμού, ο οποίος -αν χρειασθεί ο πρωθυπουργός να προσφύγει αναγκαστικά σ’ αυτήν τη λύση- ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους.